Parelhoenders in de tuin

Je ziet ze wel eens te koop staan op marktplaats of in de plaatselijke krant. Parelhoenders zijn prachtige mooie siervogels, maar zijn ze geschikt voor in de tuin?

+ moodboard

Wat zijn parelhoenders?

Het zijn geen kippen, maar hoenderachtige vogels die lijken op kalkoenen. Ook wel poelepetaten of stipkippen genoemd. Oorspronkelijk komen ze uit Afrika, maar ze kunnen prima tegen het klimaat in Nederland. Er is nauwelijks verschil te zien tussen mannetjes en vrouwtjes; alleen een kenner kan het aan details van de lellen zien. Parelhoenders hebben kale koppen met lellen en witte stippen op het verenkleed. Ze zijn wit/grijs (crème of lavendel/zilverachtig kleurig), zwart/grijs of prachtig zwart met koningsblauw. Deze laatsten zijn erg duur en nauwelijks te koop. Door hun bijzondere, elegante en exclusieve uitstraling zijn deze vaak te bewonderen op schilderijen van het paradijs of kasteelparken. Ook worden ze vaak op kinderboerderijen of in stadsparken gehouden. De zwart/grijs gekleurde parelhoenders, zoals hieronder, komen het meeste voor en hebben mooie gestipte veren.

+ moodboard

Help ! Lawaai!

Één dingetje, parelhoenders maken veel lawaai en dan bedoel ik ook echt: véél en luid ! Kinderboerderijen die parelhoenders hebben aangeschaft, krijgen in de praktijk vaak problemen met omwonenden omdat de parelhoenders zich van ‘s ochtends héél vroeg tot ‘s avonds laat (schemer) laten horen. Het geluid klinkt als dat van een fazant en een haan tezamen. Bovendien blijft het niet bij een enkel ‘gekloek’ maar kunnen ze het ‘roepen’ heel lang volhouden, vooral als zij schrikken of onraad bespeuren. Indien je van plan bent om parelhoenders aan te schaffen, wees er dan wel van bewust dat buren of omwonenden hier hinder van kunnen ondervinden. Wonende in een afgelegen gebied of met een flinke geluidswal om het huis, is het geen enkel probleem en kun je hun geluid ook als gezellig ervaren.

+ moodboard

Respect voor tuin en erf

Parelhoenders kunnen net zo makkelijk in een ren worden gehouden als volkomen vrij en loslopend. Ze scharrelen de hele dag rond en blijven vaak precies binnen een bepaalde straal van huis, tuin en erf. Het is wel belangrijk dat er bomen en bosjes op het erf zijn, zodat ze hier veiligheid kunnen rusten en schuilen. Bij ons maken ze ‘s nachts geen gebruik van de aanwezige kippenhokken, maar vliegen rond schemer hoog de naaldbomen in en verblijven hier tot de vroege ochtenduurtjes. Ondanks hun gescharrel de hele dag, maken zij de tuin niet stuk, dat wil zeggen; zij pikken her en der wat en zijn de hele dag druk aan het werk, maar spitten niet het net-ingezaaide gazon om of woelen geen nieuwe plantjes los, zoals kippen wel vaak doen. In die zin zijn parelhoenders prima te combineren met tuin en zelfs moestuin.

+ moodboard

Oog voor detail

Parelhoenders hebben een haarfijn gevoel voor hun eigen omgeving. Zodra je ergens bijvoorbeeld een nieuw tuinbeeld(je) neerzet, dan wordt dit onmiddellijk opgemerkt. Dit is grappig maar kan ook onhandig zijn. Onlangs had ik een beeldje neergezet van een uil met grote ogen. De parelhoenders waren hier zo van geschrokken dat er vele scheldpartijen richting de uil volgden en ik uiteindelijk de uil ergens anders moest neerzetten om de rust terug te laten keren op het erf.

+ moodboard

Indien je de ruimte en mogelijkheid hebt, is het erg leuk om parelhoenders op het erf en in de tuin te houden. Het zijn gezellige en makke siervogels die de tuin niet ruïneren en relatief netjes zijn. Houd wel rekening met het feit dat ze veel lawaai maken. Bovendien moeten de parelhoenders kunnen schuilen in bosjes en zich veilig voelen in (naald)bomen.

Bekijk meer blogs »

Marga Kuitenbrouwer
Tuinliefhebber en columnist voor TuinTuin. Bekijk profiel

Moodboards van Marga Kuitenbrouwer

feedback Switch to English