Genieten op micro-niveau

April betekent voor mij: April = genieten-door-een-leesbril. Natuurlijk is de algemene uitdrukking is anders. ‘April doet wat ie wil’: gebaseerd op het feit dat het in April alle kanten op kan gaan qua temperatuur.

+ moodboard

De natuur is ontwaakt.

Liepen we nog rond begin April met onze dikke winterjassen en handschoenen aan, nu is de warmte losgebarsten en hadden we zelfs de warmste dag ooit gemeten in April. Het valt dus niet te ontkennen dat April doet wat ie wil. De grote temperatuurverschillen lijken bovendien ook extremer te worden. Naar buiten dus, want er valt ineens zo veel te doen. Zoveel zelfs dat bij menig tuinier(ster)der er een lichtelijke paniek toeslaat. Bij u ook?

+ moodboard

Onkruid & Co

Als ik even een paar uur stil was gaan zitten en mij had geconcentreerd op een paar vierkante meter tuin en bestrating, dan had ik het onkruid kunnen zien groeien, Want ineens is het daar. Waar? Overal! En natuurlijk altijd op de plaatsen waar het niet hoort. Ik heb mij echter voorgenomen om dit jaar niet met gif te gaan werken en dus staan de schoffels paraat. Geslepen en wel, klaar voor een lange, zware zomer. “Ze krijgen het net zo zwaar als ooit het scheermes van wijlen Ruud Lubbers”, zeg ik tegen mijn kinderen. Maar zoals vaker, begrijpen ze niets van mijn oubollige uitspraken. Ik noem ze liever “Oud-Hollands”.

+ moodboard

Micro-niveau

Al na een paar dagen zon, ziet het erf en de tuin er al totaal anders uit. Iedere boom, struik en plant is lichtgroen of staat in bloei. Het is zo mooi dat je er even stil bij moét staan. Ik besluit mijn camera te pakken en gewoon eens even rond te lopen en mij te verwonderen. Mijn leesbril op, camera mee en alles bekijken op micro-niveau. En ineens is daar een andere wereld.

+ moodboard

Zelfs insecten zijn mooi van heel dichtbij

De kersenboom in bloei is natuurlijk een plaatje om te zien. Maar ook een gewone laurierkers of de nieuwe blaadjes van de Hulst zijn zo mooi van heel dichtbij. Ik verbaas mij dat zelfs de naaldbomen in bloei, op micro-niveau, heel interessant zijn! Of een vlieg in een bloem. Wat leuk. In huis had deze vlieg geen schijn van kans gehad en was hij (of zij?) genadeloos geplet onder een vliegenmepper of gestorven na een lange strijd aan een plakstrip vol met lotgenoten. Bijen zijn natuurlijk nog mooier en we weten zo langzamerhand wel dat we die moeten koesteren.

+ moodboard

Foto’s delen

Bijgaand mijn foto’s op micro-niveau. De bomen, planten en struiken zijn niet bijzonder qua soort, kleur of omvang. Maar van heel dichtbij zijn het stuk voor stuk bijzondere stukjes natuur. Namens TuinTuin: wij zijn benieuwd naar uw foto’s en verwondering. Het is fijn elkaar te kunnen inspireren en het is altijd een kroon op al die uren, dagen, weken werken in de tuin! Maar ik moet nu weer aan de slag, zonder leesbril, mét schoffel…

+ moodboard

Bekijk meer blogs »

Marga Kuitenbrouwer
Tuinliefhebber en columnist voor TuinTuin. Bekijk profiel

Moodboards van Marga Kuitenbrouwer

feedback Switch to English