Creëer jouw duurzame droomtuin

Soms lijkt het wel alsof je een keus moet maken tussen duurzaam of mooi. Duurzame dingen zijn lang niet altijd mooi, terwijl mooie dingen lang niet altijd duurzaam zijn. Toch is het ook best mogelijk om deze twee dingen met elkaar te combineren. Denk jij na over de aanleg van een duurzame tuin? Zo creëer je jouw prachtige, duurzame droomtuin!

Duurzame energie opwekken

Wil jij duurzaamheid echt tot het uiterste toepassen in je tuin? Dan zijn kleine zonnepanelen een goede keus. Zeker als je te weinig ruimte hebt op je dak of als je dak de verkeerde richting heeft, kan een klein stukje met zonnepanelen een goed idee zijn. Natuurlijk kun je ze ook monteren op je tuinhuis of garage. De prijs van zonnepanelen is momenteel relatief laag, waardoor je ze voordelig kunt kopen.

+ moodboard

Groenten verbouwen

Groenten worden meestal niet op duurzame manier verbouwd. Vooral niet-biologische groenten worden geteeld met gebruik van pesticiden en kunstmest. Biologische groente is een stuk beter, maar ook een stuk duurder. Dit kun je natuurlijk ook prima zelf doen. Je kunt een deel van je tuin reserveren als moestuin. Of je haalt een handige kleine moestuin van hout om daar een deel van je groenten in te verbouwen.

Duurzame materialen gebruiken

In de duurzame tuin horen duurzame materialen. Die hoeven helemaal niet lelijk te zijn! Een moderne tuin kan bijvoorbeeld voorzien worden van betonnen elementen. In een klassieke tuin kun je gebruik maken van hout met het FSC keurmerk van duurzaamheid. Natuurlijk zijn plastic en kunststof geen goede materialen voor de duurzame tuin. Maar veel andere materialen zijn wel heel geschikt. Denk ook ‘out of the box’: bamboe, grind , riet en (echt) rotan zijn ook heel duurzaam.

+ moodboard

Veel groene planten

De duurzame tuin is niet alleen duurzaam omdat je er energie opwekt, groenten kweekt of duurzame materialen gebruikt. Hij moet ook duurzaam zijn in de zin dat er ruimte is voor de natuur. Dat betekent automatisch veel groen in de tuin. Kies voor mooie borders met begroeiing en een grasveld. Wil je liever niet teveel werk? Dan zet je de planten in potten op je terras of hang je ze in bloembakken aan de schutting. In een grote tuin zijn enkele kleine boompjes ook erg fijn en goed voor de natuur.

Broedplaatsen in de tuin

De duurzame tuin biedt ruimte aan vogels om zich te nestelen. Je kunt bijvoorbeeld enkele vogelhokjes ophangen onder de dakgoot. Kies ook voor dicht groeiende planten, zoals de buxus en de conifeer. Prikkende planten zijn misschien niet echt mooi, maar ze bieden wel broedplaatsen aan vogels. En als je die in de tuin hebt, geeft dat nog veel meer sfeer en gezelligheid! Kies dus niet alleen planten en struiken omdat je ze zelf wel mooi vindt, maar ook met de gedachte aan de natuur. Een bijenhotel en een collectie vlinderplanten maken het helemaal compleet.

+ moodboard

Een duurzame tuin kan heel veel elementen bevatten. Vooral in de grotere tuin heb je hier lekker de ruimte voor. Combineer duurzame opties met een mooie opstelling. Vergeet niet om de tuin na aanleg ook duurzaam te houden. Dat doe je door geen groenverdelgers, pesticiden en andere chemische middelen te gebruiken. In plaats daarvan ga je onkruid en mos op milieuvriendelijke manier te lijf. Zo wordt je tuin niet alleen duurzaam aangelegd, maar blijft hij dat ook in de toekomst!

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English