Oproep voor gezonde lucht! Maak van jouw tuin een oase

Gezonde lucht begint in je eigen tuin en BLACK+DECKER is zich daar maar al te bewust van. Het bedrijf heeft een bewustwordingscampagne opgezet om de luchtkwaliteit in onze tuin te verbeteren. Dit initiatief moet duizenden Nederlanders stimuleren om te kiezen voor een CO2-vrije tuin, met als doel om 1.000.000 vierkante meter extra milieuzone te creëren. Milieudefensie sleepte vorig jaar de Nederlandse staat voor de rechter, in december 2017 schreven een groep van 169 longartsen en het Longfonds een brandbrief naar Nederlandse politici en verschillende steden voerden de afgelopen jaren een milieuzone in. Nu is de beurt aan de tuinmannen en vrouwen!

+ moodboard

BLACK+DECKER is het bedrijf dat bekend staat om hun innovatieve en betrouwbare producten – van boor- en schuurmachines, tot grasmaaiers, grastrimmers en huishoudproducten. Het bedrijf wil met dit initiatief zijn steentje bijdragen aan het actuele debat rondom gezonde lucht. Hiernaast dragen ze ook hun steentje bij met hun 54V accugereedschap, wat een gezond alternatief is voor benzine aangedreven toestellen die jaarlijks tonnen luchtvervuilende gassen de lucht instoten. Met deze campagne roept BLACK+DECKER Nederlanders op ook bij te dragen aan gezonde lucht met een duidelijke call to action: maak van je tuin een echte milieuzone. Uit onderzoek blijkt namelijk dat luchtvervuiling ook in onze eigen tuin kan ontstaan. Op benzine aangedreven tweetakt grasmaaiers die een uur draaien zijn bijvoorbeeld even vervuilend als een gemiddelde auto die 550 kilometer aflegt.

+ moodboard

Dagelijks ademen we een cocktail van fijnstof en stikstofoxiden in en hier moet wat aan gedaan worden. Denk bij chemische stoffen, naast auto’s en vliegtuigen, ook aan houtkachels, schoonmaakproducten en gereedschap die we gebruiken in de tuin. Elk jaar overlijden er ruim 12.000 mensen vroegtijdig door ongezonde lucht in ons land. Wereldwijd zijn dit er meer dan 3 miljoen en als er niet snel iets gebeurt, kan dit aantal in 2050 oplopen tot 6,6 miljoen mensen, volgens het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Hiernaast leven we ook nog eens dertien maanden korter door de luchtvervuiling. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat ongezonde lucht in Nederland ieder jaar leidt tot 1.200 gevallen van longkanker, 5.000 spoedopnamen in het ziekenhuis vanwege acute hart- of luchtwegklachten en 6.900 nieuwe gevallen van chronische bronchitis bij volwassenen. Ons land staat nota bene op de 36ste plaatst in een wereldwijde milieuranglijst. Daarom een frisse oproep voor gezonde lucht!

+ moodboard

Wat kan jij doen?

“Iedereen kan stappen zetten om klimaatverandering te helpen voorkomen en tevens de lucht een beetje schoner te maken. Urgenda laat zien dat bijna een derde van alle CO 2 -uitstoot afkomstig is uit de gebouwde omgeving (huizen en kantoren). Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan je eigen tuin, bijvoorbeeld door meer groen te planten en tegels eruit te halen én door het gras elektrisch te maaien. Alle beetjes helpen, samen sneller duurzaam!”, zegt Marjan Minnesma, Director Stichting Urgenda.

+ moodboard

CO2-uitstoot in je tuin door het gebruik van benzinetools, irrigatiesystemen en kunstmest is 5 tot 6 keer zo hoog als de CO2 die het gras in je tuin opneemt. De motoren van tuingereedschap op benzine stoten ozon uit en een benzine grasmaaier kan gedurende 1 uur net zoveel smog-veroorzakende emissies (NOx, VOS en CO) uitstoten als 40 nieuwe auto’s gedurende 1 uur. Hierbij wat tips om jouw tuin om te toveren tot een milieu paradijs!

+ moodboard

Tips voor een milieuvriendelijke tuin

  • Vervang je oude tuingereedschap met nieuwe exemplaren van duurzaam materiaal. Kies bijvoorbeeld voor milieuvriendelijke, elektrische accugereedschappen in de tuin in plaats van een tool op benzine.
  • Gebruik organische mest in plaats van kunstmest; kunstmest bevat allerlei vieze stofjes die de natuur niet of heel langzaam afbreekt en dus in onze lucht terecht komen.
  • Wanneer je jouw gras en planten gaat sproeien, doe dit dan vooral niet midden op de dag; dan staat de zon het hoogst en vindt de meeste verdamping plaats. Dit zorgt niet alleen voor waterverspilling en verzilting, maar het maakt je tuin ook minder vruchtbaar.

+ moodboard

Wil je ook het verschil maken in jouw tuin? Ga dan naar mijntuin-MZ.nl voor meer informatie. Ook kan je via deze site contact opnemen met BLACK+DECKER voor deskundig advies rond het milieubewust gebruik van tuingereedschap of natuurlijk via Facebook .

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English