Salie om naar te kijken of mee te koken

Salie (Salvia) is een vaste tuinplant die eigenlijk niet mag ontbreken in de tuin! Het is een sterke plant, die lang bloeit en aantrekkelijk is voor bijen en vlinders. Salvia officinalis is ook nog eens lekker om mee te koken.

+ moodboard

Kleurrijke salie

Hoewel salie meestal blauwpaars is, zijn er tegenwoordig ook andere kleuren. Zo is hij altijd wel in de tuin te combineren met andere planten!

  1. Rood en witte salie: Salvia microphylla ‘Hot Lips’ heeft rood met witte lipbloemen. Grappig is dat de bloemen kunnen verkleuren door de warmte. Naarmate het ’s nachts warmer wordt, zullen de bloemen roder kleuren dan als er grotere temperatuurverschillen zijn tussen dag en nacht. Deze salie staat ook prachtig in een pot. Wordt het erg koud (-15 graden) zet de pot dan binnen op een koele plaats.

+ moodboard

  1. Veldsalie is heel sterk en heeft grote violetblauwe bloemen.
  2. De helemaal rode salie ( Salvia microphylla ) combineert prachtig met andere rode planten, zoals hier met zinnia en amarant.

+ moodboard

  1. In de keuken kun je alleen de eetbare salie Salvia officinialis gebruiken. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten waaronder Salvia officinialis ‘Purpurascens’ met een paarse zweem in het blad.

+ moodboard

  1. Een buitenbeentje is de zilversalie Salvia argentea . Deze is vooral opvallend vanwege zijn dikke behaarde blad dat een zilveren gloed geeft. Een bijzondere bladplant die wit gaat bloeien.

+ moodboard

  1. Heel bekend zijn de violetkleurige salies, maar er bestaan ook witte, roze, blauwe en zelfs geel bloeiende Salvia’s!

Keuken salie

Het kruid salie is redelijk winterhard in de tuin, bij heel strenge vorst kun je de plant beschermen of als hij in pot staat even in de schuur zetten. Het is een halfheester die je net als lavendel in het voorjaar snoeit; knip boven wat blaadjes. Het blad van echte salie is aromatisch en wordt in de keuken gebruikt, zowel vers als gedroogd.

+ moodboard

Tuin salie

De niet eetbare varianten van salie zijn vaste planten. In het vroege voorjaar knip je de dode stengels af, waarna de plant weer uitloopt. Na de eerste bloei knip je de plant weer af en heb je grote kans dat hij voor een tweede keer gaat bloeien!

Alle salie houden van een plekje in de zon en goed doorlatende grond. Bekijk meer salie bij directplant.nl.

Bekijk meer blogs »

DirectPlant.nl
Over DirectPlant.nl
Directplant is een grote online shop voor tuinplanten, bomen, struiken en bloembollen. Bekijk profiel
feedback Switch to English