Natuurlijke halfverharding

Voor de aanleg van paden, terrassen of opritten wordt steeds vaker gekozen voor een alternatief voor gesloten verharding of elementenverharding. Deze verharding, zoals klinkers, tuintegels en asfalt of beton is vaak duur in aanschaf en kent daarnaast een verminderde waterdoorlaatbaarheid, wat plasvorming veroorzaakt. Een andere optie voor deze vormen van verharding is halfverharding. Deze vorm van verharding is niet alleen 100% natuurlijk en duurzaam, maar kent nog veel meer voordelen.

+ moodboard

Vele soorten halfverharding

Half verharding is in vele soorten beschikbaar. Meer dan je waarschijnlijk zult vermoeden. Denk bijvoorbeeld aan grind, split, schelpen, Nobre Cál, maar ook aan boomschors en houtsnippers. Het grote voordeel van half verharding is de goede waterdoorlaatbaarheid. Anders dan bij gesloten of elelementen verharding, kan water prima weglopen tussen de half verharding soorten. Ook krijgt onkruidgroei bij gebruik van worteldoek weinig kans. Daarnaast hebben de verschillende soorten halfverharding nog één ding gemeen: het betreft een 100% natuurlijke en duurzame verharding.

+ moodboard

Grind

De meest bekende soort half verharding is waarschijnlijk grind. Grind bestaat eigenlijk uit niet meer dan stukjes steen die door verwering ontstaan en afgerond zijn. Deze verharding is in verschillende groottes verkrijgbaar, zodat er altijd wel een geschikte soort grind beschikbaar is voor je tuin. Daarnaast staat grind sierlijk en elegant door de losse toplaag van afgeronde stenen en is de hardheid van het pad of de parkeerplaats voldoende hard om er met auto’s overheen te rijden. Dankzij de losse toplaag hoor je bezoekers goed aankomen. Dit wordt vaak ook als voordeel aangemerkt. Echter de losse toplaag heeft wel als nadeel dat het voor fietsers, wandelwagens en rolstoelgebruikers minder goed begaanbaar is.

+ moodboard

Split

Split is net als grind stukjes steen, maar het verschil is dat deze steenslag niet mooi afgerond is. De verschillende soorten stenen die tot split verwerkt worden bieden als grote voordeel dat het in verschillende kleuren beschikbaar is. Zo kies je eenvoudig een mooie natuurlijke kleur die past bij de uitstraling van je tuin. Daarnaast wordt het lopen op split vaak ook als prettiger ervaren dan op een pad van grind. Dit komt door de hoekige vorm van de split. Het nadeel van split is dat het regelmatig bijgevuld moet worden om een mooi gedekt pad te behouden.

+ moodboard

Schelpen

Met schelpen creëer je een speels effect in je tuin. Uiteraard hebben schelpen een gezellige, maar bovenal natuurlijke uitstraling, maar tevens zorgen schelpen ervoor dat de grond niet uitdroogt. De waterdoorlaatbaarheid van schelpen is hoog en dankzij de scherpe randjes van de schelpen wordt ongedierte, zoals slakken tegengehouden. Een nadeel van schelpen is dat het regelmatig aangevuld dient te worden om een mooi bedekt pad of bestrating te blijven behouden. Daarbij komt dat schelpen de pH waarde van de grond verhogen en dat kan een negatief effect hebben voor de beplanting.

+ moodboard

Nobre Cál

Een andere vorm van halfverharding is Nobre Cál . Dit fijnkorrelig breekmateriaal is afkomstig van natuurlijk kalkgesteente, als restproduct uit de steengroeve. Het Nobre Cál kent een hoge hardheid en dat maakt dit product ideaal voor mooie oprijlanen. Daarnaast is het een onderhoudsarm product en krijgt onkruidgroei vrijwel geen kans. Nobre Cál is verkrijgbaar in verschillende natuurlijke kleuren en past uitstekend in een natuurlijke tuin.

+ moodboard

De voordelen van half verharding

Wanneer je je tuin een natuurlijke uitstraling wilt geven, is half verharding een prima idee. Met half verharding realiseer je eenvoudig mooie ronde vormen en kronkelpaden. Ook een terras met afgeronde hoeken behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast is de waterdoorlaatbaarheid hoog en zijn beschadigingen vaak eenvoudig te herstellen. Voor welke soort van half verharding je kiest, is afhankelijk van je wensen en verwachtingen. Zeker is dat je een heerlijke, natuurlijke tuin creëert, waar je optimaal kunt genieten.

Bekijk meer blogs »

Nobre Cál
Over Nobre Cal
feedback Switch to English