​Een beukenhaag om het huis en erf

Als je een beukenhaag de tijd geeft om te groeien.... dan heb je er jarenlang plezier van.

Een beukenhaag heeft namelijk veel voordelen. Los van het feit dat de beukenhaag zijn blad behoudt in de winter geeft de beukenhaag ook de nodige beschutting door zijn dichte structuur. Een beukenhaag rondom het huis biedt veel privacy maar is toch minder 'donker' dan een groenblijver zoals bijvoorbeeld de laurierkers of coniferen. Ook doe je de natuur een groot plezier met een beukenhaag. Vogeltjes, egels, padden en kikkers zijn vaak onder of in de beukenhaag te vinden.

Een beukenhaag gaat met de seizoenen mee en je kan er het hele jaar veel plezier van beleven. In het voorjaar schiet de beukenhaag in zijn nieuwe lichtgroene of rode blad. In de zomer beginnen we pas met snoeien omdat het jonge blad dan wat steviger is geworden en de vogels, die er een vogelnestje in hebben gemaakt, zijn dan al weer uitgevlogen. De echte groei is er nu af en je kan zijdelings gaan snoeien of als de beukenhaag de juiste hoogte heeft bereikt, dit ook aan de bovenkant doen.

+ moodboard

Het snoeien gaat in de loop der jaren het steeds makkelijker omdat je vaak inmiddels het juiste gereedschap hebt en precies weet hoe hoog, breed of in welke vorm de haag gesnoeid zal worden. Dan is het een kwestie van bijhouden. Na het snoeien is het lang genieten van het mooie donkere groen of rode blad van de beukenhaag. Eind van de zomer kan je de haag nog een keer snoeien, maar het hoeft in principe niet.

In de herfst verandert de beukenhaag langzaam in de prachtige herfstkleuren die voor wat betreft de beukenhaag naadloos overgaan in de lange winter. De beukenhaag behoudt zijn blad en zorgt voor beschutting, privacy en een mooie omlijsting van de tuin.

+ moodboard

Maar hoe kom je aan zo'n mooie haag? Je kan kiezen om de beukenhaag in één rij te planten of in twee rijen. Houd goed de aanbevolen afstand in de gaten die wordt aangegeven in tuinboeken of door het tuincentrum. Meestal is beukenhaag geplant in een pot per 10 of twintig stuks. Het is vrij eenvoudig om het aantal te berekenen dat je nodig hebt en de boompjes te planten.

Goed snoeien en het onkruid tussen de jonge haag weghalen, zal eraan bijdragen dat de beukenhaag goed groeit. Het is in principe geen snelgroeier maar als de beukenhaag na vijf jaar een flinke haag is geworden, dan kun je er ook járen van genieten.

Met een beukenhaag kun je bovendien bochten, cirkels of een leuke poort realiseren. Een beukenhaag past goed bij een klassieke tuin, een landelijke tuin, een achtertuin, een voortuin en zelfs om een moestuin.

De beukenhaag als natuurlijke afscheiding voor een weiland is ook een prima optie indien je de tijd hebt en er een extra omheining met stroom voor zet. Dit kunnen eenvoudige, dunnere paaltjes zijn zolang de paarden, schapen of geiten en maar niet bij kunnen, want ze lusten de blaadjes graag en hun snoeiwerk is vaak niet erg netjes....

Bekijk meer blogs »

Marga Kuitenbrouwer
Tuinliefhebber en columnist voor TuinTuin. Bekijk profiel

Moodboards van Marga Kuitenbrouwer

feedback Switch to English