Een Japanse tuin aanleggen

+ moodboard

Bedoel je, gewoon wat Japanse bloemen en planten kopen en die op een mooie plek in je tuin neerzetten? Nee, helaas, was het maar zo simpel. Net zoals bij alles in de Japanse cultuur, wordt er ook aan de tuin veel aandacht besteedt. Alles moet hier in evenwicht zijn. De heuvels, bomen, mos, watervallen, stenen, eilandjes en bruggetjes. Alleen dan is er de optimale rust.

+ moodboard

Hoe je dit doet, leggen we uit in dit blog! Het vergt veel onderhoud, maar dit is het zeker waard als je het sprookjesachtige resultaat ziet.

Tip: maak een typerend bruggetje over de vijver

+ moodboard

Het eerste wat je moet weten is dat er in een Japanse tuin drie dingen centraal staan. De eerste is water en aangezien symboliek in deze cultuur erg belangrijk is, staat ook dit ergens voor. Namelijk het leven! Dit kun je bijvoorbeeld realiseren met een kleine waterval of een fontein. Een bamboe fontein is ideaal voor de kleine tuin en het geluid werkt rustgevend.

Tip: voor een symfonie van geluid kun je metalen bakjes of holle bamboo onder de waterstroom plaatsen.

+ moodboard

Ook een prachtige vijver mag niet ontbreken en dan het liefst met kooikarpers. Kijk dan ook even naar het vijverfilter blog. Het is wel essentieel dat het er zo natuurlijk mogelijk uitziet. Een Japanse tuin hoort namelijk (net als een just-out-of-bed look) er natuurlijk uit te zien, maar toch perfect 'gestyled'. Zorg dat de randen van de vijver een natuurlijke vorm hebben, bedek de randen met stenen en ook de bodem van de vijver.

+ moodboard

Dit brengt ons bij het tweede element dat centraal staat in deze tuin. Namelijk, Steen! Wat staat voor, de essentiële, rust. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een paadje, maar houd het natuurlijk. Deze kan slingeren, over een bruggetje gaan, van grind zijn of alleen bestaan uit een paar verdwaalde stenen. Mysterie is in deze tuin essentieel. Het gaat om verbergen en ontdekken, dus laat het paadje bijv. achter een struik of grote boom verdwijnen. Bij de eerste oogopslag moet dus niet de hele tuin al te zien zijn. Dit is het beste te creëren door middel van planten.

Tip: De japanners leggen de stenen, of iets anders in de tuin, nooit perfect in het midden. Precies niet eigenlijk, want imperfectie is perfectie.

+ moodboard

Wat ons bij het derde element brengt, planten dus! Door hoogte en diepte aan te brengen, kunnen sommige aspecten van de tuin verborgen blijven. Met een natuurlijk pad kan men hier dan heen worden geleid. Door de diepte die er met de planten gecreëerd word, lijken Japanse tuinen altijd oneindig groot. Bloemen die vaak worden gebruikt zijn de Astilbe, Begonia grandis, lampionplant en de Iris germanica. Qua planten zijn de Magnolia, Rododendron, Camelia, Japanse Notendroom, Azalea en varens perfect. Allemaal sierlijk en fijn bladerig. Een echte eye catcher is de Japanse Esdoorn met z'n felle kleuren. De Prunus (Japanse kers) maakt het helemaal af met zijn prachtige roze bloesem.

+ moodboard

Tip: de Japanse tuin is nooit symmetrisch. Oneven getallen worden gezien als natuurlijk.

Daarnaast wordt deze tuin natuurlijk gekenmerkt door bamboe, maar pas op dat je niet het woekerende soort kiest (de Fargesia is een goede keus). Mos gebruikt men voor het natuurlijke en mysterieuze effect. Een Japanse tuin zonder mos is ondenkbaar, dus gebruik het op elke plek waar het kan. De kruipende jeneverbes doet het bijv. goed in Nederland. Als laatste, kan natuurlijk het bonsaiboompje niet ontbreken. Dit kan ook een reuzen bonsai zijn. Hiervoor kun je de Taxus, Buxus, Hulst of Liguster goed voor gebruiken.

+ moodboard

Als kers op de taart kun je nog gebruik maken van accessoires, zoals lantaarns, tuinhuisjes en Boeddhabeelden. Typische Japanse lantaarns zijn van steen en staan vaak subtiel opgedekt in de tuin. Less is more! Je wilt niet meer dan één tuinbeeld tegelijk zien. Een natuurlijke schutting van riet of bamboe geeft ook al snel het gewenste effect.

+ moodboard

Ik ben benieuwd hoe jouw Japanse tuin eruit komt te zien! Upload je foto’s in een album op je account en laat de rest van Nederland zien hoe mooi jouw tuin is

Bekijk meer blogs »

Jetske Littooy
feedback Switch to English