Duurzame tuinverlichting: alles wat je moet weten

Een tuin met de juiste verlichting brengt enorm veel gezelligheid met zich mee. De tuin is de ideale plek waar je lekker een paar uur kan genieten van het zonnetje met een goed boek of een glaasje wijn. Zodra de zon ondergaat en je in je sfeervol verlichte tuin stapt voel je jezelf meteen helemaal thuis. Nog even lekker nagenieten van de laatste uurtjes frisse buitenlucht. Maar vooral tijdens deze fijne zomermaanden staat tuinverlichting vaak overbodig lang aan. Daarbij is dat mooie lijntje grondspots naast de vijver een echte stroomvreter en dragen ook andere vormen van verlichting flink mee aan de energierekening. Nu brengt buitenverlichting een hoop gezelligheid met zich mee, dus een goede oplossing om toch goed met je energie om te gaan is het aanschaffen van duurzame tuinverlichting!

+ moodboard

LED verlichting

LED lampen zijn op het moment de meest duurzame en milieuvriendelijke lampen die er zijn. Niet alleen in het huis, maar ook in de tuin kun je flink energie besparen met LED verlichting. De LED verlichting is iets prijziger in aankoop, maar scheelt je al gauw zo’n 20 procent op de energiekosten! Daarbij gaat een LED lamp bijna 30 jaar mee, en is het de investering dus al gauw waard. Zo kun je voor de overkapping of het tuinhuisje bijvoorbeeld led panelen kopen , zo heb je duurzaam, goede kwaliteit verlichting. LED lampen hebben een hoge lichtopbrengst en zijn verkrijgbaar in warm en sfeervolle lichtkleuren. Op die manier kun je de tuin natuurgetrouw weergeven. Zo kun je bijvoorbeeld op natuurlijke wijze een pad markeren met een zacht LED licht of misschien gebruik maken van focus verlichting op een mooi schilderij of een grote boom in de achtertuin. Probeer waar mogelijk ook andere lampen in de tuin te vervangen voor LED varianten , het scheelt je echt behoorlijk in de portemonnee!

+ moodboard

Solar verlichting

Hoewel deze vorm van verlichting wat minder geschikt is tijdens de winter maanden, is het een echte energie besparende lamp wanneer het zonnetje schijnt. De lamp werkt op zonne-energie en zolang de zon geschenen heeft; heb jij verlichting. Door de Solar verlichting nu te combineren met LED lampjes ben je er zeker van dat je het meeste licht uit je energie haalt. LED lampen hebben namelijk maar heel weinig energie nodig in vergelijking tot gloei- of spaarlampen en geven een relatief grote lichtopbrengst.

+ moodboard

Wanneer alle verlichting geplaatst is kun je de tuin helemaal afwerken door aan te kleden met mooie accessoires .

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English