De hennep plant | TuinTuin

De hennep plant

Meer dan een kwart van alle Nederlanders heeft wel eens hasj of wiet gebruikt. Maar hoeveel weten mensen eigenlijk over deze bijzondere plant? Hierbij wat basis informatie!

+ moodboard

Allereerst is cannabis de Latijnse benaming voor hennep. Cannabis wordt, net zoals marihuana, gebruikt als verzamelnaam voor hasj en wiet. Een leuk feitje; zelfs in de tijd van de Grieken en Romeinen werd cannabis al gebruikt. In de 19de eeuw werd het in Nederland al verkocht als geneesmiddel in de apotheken en in 1972 werd de eerste winkel gecreëerd (nu beter bekend als een ‘coffeeshop’).

+ moodboard

Wiet zijn de toppen van een vrouwelijke wietplant. Wanneer deze gedroogd zijn en verkruimeld kunnen ze gebruikt worden om te roken, vaak in combinatie met tabak. Daarnaast kunnen ze bijvoorbeeld ook gebruikt worden in een cake, de spacecake. Het wordt in Nederland gedoogd vijf vrouwelijke wietplanten te verbouwen.

+ moodboard

De mannelijke versie van de wietplant kan worden gebruikt voor o.a. zeep, touw, kleding (zelfs ooit spijkerbroeken), oliën, papier, shampoo, etc. Hasj is weer net iets anders, dit krijg je namelijk als je de gedroogde wiet zeeft en samenperst. Deze kan ook worden gerookt, maar heeft een net ander effect dan wiet.

+ moodboard

Als je het buiten wil verbouwen, heb je in principe weinig nodig. Behalve wat water, zon, zuurstof en voedingsstoffen. Als eerste heb je (vrouwelijke) wietzaadjes nodig. Je kunt uit verschillende kiezen (bijv. hoog of laag groeiende), dus kies degene die het best bij jouw tuin of balkon past. Daarna moet je de zaadjes laten kiemen. Er zijn hier veel manieren voor, maar het makkelijkst is om kleine potjes te gebruiken met grond (eventueel stekgrond). Je plaatst de zaadjes op 1 cm diepte in een vochtige grond.

+ moodboard

Na ongeveer 4 dagen zul je het eerste teken van leven zien. Als het plantje het potje ontgroeid is, is het belangrijk te verpotten. Eventueel kun je extra plantenvoeding geven. Het moeilijkste aan het verzorgen van de plant is het water geven. De aarde moet niet droog zijn, wanneer je er met een vinger in voelt, maar ook zeker niet nat. Een belangrijke tip: beter te weinig water dan teveel. Geef om de 2 of 3 dagen water en houd je plant in de gaten. Een plant die te weinig water heeft ziet er slap en zielig uit. Een plant met teveel water ook, maar de topjes van de bladeren zijn dan vaak lichtelijk omgekruld.

+ moodboard

Veel verbouw plezier!

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English