Kasteeltuinen

Ze gaan al eeuwen terug en werden ontworpen door de grootste van hun tijd. Ze kunnen vaak niet groter of dramatischer, dus ze zijn perfect om inspiratie uit te putten. Hierbij een inzicht in de kasteeltuin.

+ moodboard

Niet te verwarren met het kasteelpark, dat ter verfraaiing dient van het landgoed, is de kasteeltuin een essentieel onderdeel van het kasteel. Er werd vroeger bijna net zoveel aandacht aan de tuin besteed als aan het bouwen van het pand.

+ moodboard

Veel van de kasteeltuinen zijn ofwel Frans of Engels. Neem bijvoorbeeld de Engelse kasteeltuin, de natuurlijke tuin die in de mode kwam eind achttiende eeuw.

+ moodboard

De romantische en parkachtige landschappen werden aangelegd zonder symmetrie of evenwicht.

+ moodboard

Dit werd vaak bereikt door de aanleg van glooiende grasvelden met veel water, bruggen, wandelpaden en groepen bomen hier en daar. Het is alsof het niet is aangelegd door de mens.

+ moodboard

Voorbeelden zijn landgoed Elswout in Overveen, slot Haamstede in Haamstede en ook Paleis Noordeinde in Den Haag beschikt aan de achterzijde van het Paleis over een Engelse tuin.

+ moodboard

De tegenhanger daarentegen, de Franse tuin, is strakker en symmetrisch. Het werd geschapen door André le Nôtre bij het kasteel van Vaux le Vicomte. Later werd hij de architect van de koning aan het hof van Versailles.

+ moodboard

Le Nôtre slaagde erin van elke tuin een harmonieus landschap te creëren. Helaas werd de stijl steeds minder populair vanaf de Franse revolutie. Veel architecten gingen toen over op de Engelse tuin.

+ moodboard

Naast Versailles, is een ander voorbeeld Paleis het Loo. Daarnaast is er vanaf 1863 in Amsterdam ook een Franse tuin, bekend als de Hollandse Tuin in Artis.

+ moodboard

Zoals te zien op de foto's, werd er veelal gebruik gemaakt van geschoren heggen en buxus. Dit zorgt voor de strakke lijnen die essentieel zijn in de symmetrische tuin.

+ moodboard

In beide tuinen werd er vaak of eigenlijk altijd gebruik gemaakt van fonteinen. Liefelijke en romantische in de Engelse tuin en robuustere in de Franse tuin.

+ moodboard

Dus waar ga jij voor? Engels, Frans of toch een combinatie van beiden?

+ moodboard

Bekijk meer blogs »

Jetske Littooy
feedback Switch to English