verhuizen en verplanten | TuinTuin

Verhuizen en verplanten

Het blijft een gek gevoel, verhuizen. Een plek achterlaten met zoveel herinneringen die helemaal is ingericht naar jouw smaak. En dan wordt vaak de impact van de tuin nog vergeten. Terwijl de mensen met groene vingers onder ons het erover eens zullen zijn dat het hartverscheurend kan zijn om je groene paradijsje achter te moeten laten.

Wij hebben op een rijtje gezet waar je allemaal op moet letten als je je tuin mee wilt verhuizen!

+ moodboard

Stap 1. Als eerste is het belangrijk om na te gaan of de koper het een probleem vindt als er wat planten mee worden genomen met de verhuizing. De planten vallen namelijk onder onroerend goed en zijn dus officieel van de koper. Alleen in overleg kun je planten meenemen of zelfs hele bomen.

+ moodboard

Ps. Wat wel altijd kan is stukjes van de mooiste planten meenemen. Dit kun je doen door zaadjes uit de oude tuin te oogsten en in de nieuwe te planten of door stekjes mee te nemen.

+ moodboard

Stap 2. Het is essentieel om goed naar de planten in je tuin te kijken voordat je besluit ze mee te nemen. Wat hebben ze nodig? En kun je ze dit ook geven in de nieuwe tuin? Denk hierbij aan soorten grond, schaduw of zon en beschutte plekken. Verhuis je bijvoorbeeld naar een tuin op het noorden? Laat die lavendelstruik dan maar staan. Ga na welke plant niet tegen tocht kan, welke niet tegen klei grond, etc.

Ps: bij begroeiing die langer dan vijf jaar in je tuin staat doe je er vaak verstandig aan om ze niet mee te nemen.

+ moodboard

Stap 3. Haal de planten die je graag mee wilt nemen uit de grond. De beste tijd om planten te verplaatsen is in de winter (oktober-maart), omdat de planten dan niet worden gestoord in het groeiproces. Als je in de winter bijvoorbeeld al weet dat je in een later seizoen gaat verhuizen, is het handig om de planten alvast in potten te zetten. Het is hierbij wel belangrijk dat de wortels heelhuids worden meegenomen.

Ps. zorg dat je de wortels in de bloempotten goed inpakt in oude kranten/ jute/ bubbeltjesplastic wanneer het vriest. Dit is ook handig tijdens de verhuizing om beschadiging tegen te gaan

+ moodboard

Stap 4. Een kwestie van vervoeren. Doe dit voorzichtig, want hoe meer de planten beschadigen des te meer energie het ze kost om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving en te overleven. Professionele verhuizers zijn altijd aan te raden. Woon je in de stad? Dan is een verhuislift ideaal.

+ moodboard

Stap 5. De laatste stap is het beplanten van je nieuwe tuin. Het creatieve deel en hierdoor voor veel mensen het favoriete deel. Denkwerk vergt het wel, want voordat de handen uit de mouwen worden gestoken moet er goed over de positionering nagedacht zijn. Elke plant moet krijgen wat het nodig heeft.

Ps: vergeet niet om de eerste week veel water te geven en daarna veel aandacht.

+ moodboard

Verhuizen schijnt één van de meest stressvolle periodes te zijn in iemands leven. Zorg dat je goed voorbereid bent, dat is het halve werk! Bekijk bijvoorbeeld deze verhuischecklist.

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English