Ecosysteem in een fles, maak het nu zelf!

Ze kunnen eeuwig meegaan, je hebt er geen groene vingers voor nodig en kunt je creativiteit er helemaal op los laten. Het terrarium. Ze zijn er in alle soorten en maten met alle mogelijke planten.

+ moodboard

De open versie heeft water nodig, maar de gesloten versie heeft behalve licht niets nodig. Dit is namelijk een mini-ecosysteem. Het water verdampt en drupt langs de fles weer als condens in de grond. Wanneer een blad verdort, wordt dat weer omgezet in voeding voor de planten.

+ moodboard

Wat heb je nodig:

1. Als eerste heb je steentjes nodig. Deze gaan namelijk onderin de pot. Dit is voor de waterafvoer en zorgt ervoor dat de grond en wortels niet constant in het water blijven staan. Maak hiervoor nog wel even het glas schoon met groene zeep en water. Laat het goed drogen.

+ moodboard

2. Hier bovenop gaat houtskool , die ervoor zorgt dat het terrarium gezond blijft. Het zorgt voor zuivering en gaat schimmels tegen.

3. Nu komt natuurlijk de potgrond . Hier moet erop letten dat de wortels van de planten genoeg potgrond hebben om in te wortelen.

+ moodboard

4. En dan nu het leukste gedeelte, de plantjes . Zorg ervoor dat ze in je glazen voorwerp passen en dat ze er ook niet zo snel uit zullen groeien. Let er ook op dat je vetplanten en cactussen bij elkaar plant (met cactus potgrond). Evenals de varens en de tropische planten. Deze hebben namelijk andere watertoevoer nodig.

+ moodboard

Geschikte plantjes: varens (vb. zinkvaren “Phlebodium” of venushaar “Adiantum”), kleine Calathea, graslelie “Chlorophytum”, Fittonia, fluweelplant “Gynura”, lepelplant “Spathiphyllum”, bladbegonia “Begonia rex”, of ga voor de exotische vleesetende plantjes (vb. Dionaea muscipula)

+ moodboard

5. Als laatste kun je decoratie toe gaan voegen. Mos wordt hier bijvoorbeeld vaak voor gebruikt, omdat dit er leuk uitziet en goed water vast houdt. Je kunt ook denken en kralen/knikkers, oud speelgoed, mini kruiwagentje, takjes, of steentjes. Leef je uit!

+ moodboard

Als je dit allemaal gedaan hebt kun je een mooi plekje gaan uitzoeken. Ergens waar het licht is, maar waar niet de volle zon op staat (anders verbranden de planten door het glas). Giet er wat water in en kijk in de eerste week elke dag even of de grond niet te droog een niet te nat is. Een gesloten terrarium laat je de eerste week open. Soms, als het heel warm is en er veel condens ontstaat, is het verstandig om het glas even te laten luchten.

+ moodboard

Als je nu denkt “dit is me te moeilijk, al dat verzorgen”, dan hebben we nog een andere optie! Het watervrije terrarium. Ook nog eens in vijf minuutjes klaar. Alles wat je nodig hebt is iets van glas, een paar luchtplantjes en wat decoratie. Denk hierbij aan nepmos, steentjes, takjes etc.

+ moodboard

Geometrische vormen zijn hierbij erg in trek.

+ moodboard

Veel creëer plezier!

Bekijk meer blogs »

Jetske Littooy
feedback Switch to English