Groen op onverwachte plekken - de verticale tuin

De tuin wordt steeds meer gezien als een plek om tot rust te komen. Hierin staat de natuur centraal. Een makkelijke manier om meer groen in de tuin aan te brengen is door verticaal tuinieren. De verticale tuin neemt weinig ruimte in beslag en is om deze reden dan ook voor iedere tuin en zelfs het balkon geschikt. Benieuwd naar hoe je een verticale tuin aanlegt? Lees het hier!

+ moodboard

In 2017 willen we meer groen in onze leefomgeving en het liefst op onverwachte plekken. Deze trend is gebaseerd op de groeiende behoefte naar een ontsnapping uit de dagelijkse drukte. De verticale tuintjes sluiten naadloos aan op deze trend. De verticale tuin zien we vooral terug in steden waar veel huizen alleen een kleine stadstuin, balkon of dakterras hebben. Maar ook in grote tuinen is de groene muur populair.

+ moodboard

Waarom verticaal tuinieren?

De verticale tuin neemt bijna geen ruimte in beslag, dus het is de perfecte manier om groen aan te brengen in je leefomgeving; of je nou een klein balkon hebt, een stadstuin of grote tuin. Maar de verticale tuin kent meer voordelen:

  • Alle ruimtes worden groen, zoals een balkon of een muur in de tuin.
  • Je bespaart energie want een groene muur of dak werkt isolerend.
  • De groene muur is geluiddempend.
  • Een verticale tuin maken of aanleggen kan tegen bijna elk budget.
  • Een saaie muur of schutting ziet er gelijk een stuk vrolijker uit.

+ moodboard

Aanleg van een verticale tuin

Er zijn verschillende manieren om een verticale tuin aan te leggen; je gaat zelf aan de slag of je kiest ervoor om een hovenier in te huren. Daarnaast kun je ook nog eens kiezen tussen diverse leuke manieren voor verticaal kunt tuinieren:

  1. De groene muur

Ga jij voor groots? Wil je een gehele muur bedekken met groen? Laat je dan adviseren door een hovenier. In sommige gevallen levert een hovenier complete doe-het-zelf pakketten voor een groene muur. Tegenover de kosten van een hovenier staat een persoonlijk advies over het soort planten en over de licht en watersystemen. Op HomeDeal vind je alle informatie over de kosten en het inhuren van een hovenier. Heb jij groene vingers? Met een beetje handigheid leg je dan de groene muur gewoon zelf aan.

+ moodboard

2. Met behulp van een pallet

Bevestig potjes aan een pallet of schutting. Je kunt de potjes ook vervangen door stoffen zakjes of gerecyclede plastic flessen. Plaats de pallet op een mooie plek in je tuin of op je balkon en het verticaal tuinieren kan beginnen.

+ moodboard

3. Plantenbakken aan de muur

Een muur opvrolijken of juist een scheidingswand in de tuin plaatsen? Met de verticale tuin kan je alle kanten op. Een ijzeren frame voor een strakke look of juist een houten schutting voor een natuurlijk gevoel.

+ moodboard

Auteu r

Dit is een gastartikel door HomeDeal

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English