De parasolboom, een mediterraanse look

Het is weer zover, het is zomer! Langere dagen en dus meer tijd om door te brengen in de tuin. Een fijne zithoek is dan wel een must. Voor wat verkoeling overdag en beschutting voor de regen (tja het blijft een kikkerlandje). Wat heb je hiervoor nodig? Een parasolboom natuurlijk!

+ moodboard

Ze worden ook wel dakbomen of parasolbomen genoemd. Verschillende soorten bomen met eenzelfde karakteristiek, namelijk hun zes tot acht hoofdtakken die vertakken tot een dicht scherm van bladeren. De oorsprong ligt in de mediterrane landen, maar je kunt ze wereldwijd bewonderen in alle soorten en maten.

+ moodboard

Leuk feitje: de oudste parasolboom is ongeveer 3500 jaar oud!

+ moodboard

En in Azië hebben ze natuurlijk weer een mini versie.

+ moodboard

De meest gebruikte boom voor dit doel zijn de dakplataan en de daklinde. Daarnaast heb je er echter nog veel meer! Namelijk; de dak- sierpeer, sierpruim, eik, amberboom, iep, berk, prunus, haagbeuk en de dakliquidambar. De plataan is weer verkrijgbaar in verschillende soorten. Bijvoorbeeld een rode, een groenblijver en met kleinere bladeren. Omdat deze laatste ook minder snel groeit is hij ideaal voor terrassen.

+ moodboard

Nu hoor ik je denken… maar hoe maak je zoiets? Dit is simpel. Meestal wordt er een bamboe rekwerk meegeleverd. Anders zet je gewoon een paal tegen de stam aan en maakt je hier een raster aan vast of zes tot acht horizontale vertakkingen.

+ moodboard

Na enige tijd, ongeveer twee jaar, zullen de takken zijn gegroeid en stevig genoeg zijn om zonder frame te kunnen.

+ moodboard

Dan is het een kwestie van elk jaar snoeien. Doordat de bomen niet heel hoog worden en maar een paar hoofdtakken hebben is dit relatief simpel. Het kan het beste gedaan worden wanneer het blad verdwenen is. Je haalt de verticaal groeiende takken weg, snoeit de toppen van de hoofdtakken tot de gewenste lengte en haalt 1/3 van de lengte van de zijtakken weg. In de zomer moet je het bijhouden door de omhoog groeiende takken te verwijderen.

+ moodboard
Tip: Je kunt de boom net zoals hierboven ook heel klein houden.

+ moodboard

Tip: als je er meerdere naast elkaar wil zetten, is het handig om te bedenken dat ze soms wel een diameter hebben van 3 meter of meer.

+ moodboard

Tip: denk ook eens over verlichting na. Hangende lantaarns kunnen bijvoorbeeld voor een romantisch sfeer zorgen.

Veel plezier met mijmeren!

Bekijk meer blogs »

Jetske Littooy
feedback Switch to English