Kleur in de wintertuin

Als alle vaste planten uitgebloeid zijn en de tuin er kaal bij ligt, kun je toch zorgen voor kleuraccenten die je tuin in de winter aantrekkelijk maken.

+ moodboard

Groen, groener, groenst

Het makkelijkste, en meest voor de hand liggende, is natuurlijk om ervoor te zorgen dat je groenblijvende struiken , bomen en planten in je tuin zet. Het hele jaar heb je zo een groene basis om op terug te vallen. Denk bijvoorbeeld aan Skimmia, Viburnum, rododendron, hulst en bladhoudende haagplanten zoals Taxus, Buxus, coniferen, of laurierkers. Daarnaast zijn er wintergroene vaste planten die voor kleur zorgen, zoals klimop (Hedera) en sommige Clematis - ideaal om je schutting mee te verhullen - bamboe en verschillende bodembedekkers. Een gazon is uiteraard ook prachtig, het hele jaar een groene mat!

+ moodboard

Mooie takken en basten

Sommige bomen en heesters hebben prachtige stammen en stelen, deze kunnen echte eyecatchers in de wintertuin zijn. Heel bekend zijn de felrode stengels van kornoelje Cornus alba ‘Siberica’ of de oranje Cornus sanguinea 'Midwinter Fire'. Opvallend in de winter, maar mooi in alle seizoenen is de bast van esdoorn Acer davidii (de streepjesbast esdoorn) met bijna lichtgevende witte strepen. Een hele witte stam heeft de berk Betula utilis ‘Doorenbos’ en komt mooi uit tegen een groene (zie hierboven) achtergrond. De bast van de sierkers Prunus serrula is juist weer glimmend roodbruin.

+ moodboard

Winterbloeiers

Heel veel bloeit er niet in de winter, maar er zijn uitzonderingen. Winterbloeiers zijn winterheide (Erica) laat zich juist in het koude seizoen van zijn beste kant zien. Andere bloeiende tuinplanten zijn nieskruid of kerstroos in verschillende kleuren. Een aantal heesters bloeit op de kale takken zoals winterjasmijn ( Jasminum nudiflorum) , Viburnum bodnantense ‘Dawn’ en ‘Charles Lamont’, meloenboompje of winterzoet (Chimonanthus praecox), toverhazelaar (Hamamelis intermedia ‘Arnold Promise’) en kornoelje (Cornus mas). Het sneeuwklokje tenslotte kan al heel vroeg zijn kopje opsteken, soms al in januari.

+ moodboard

Bekijk meer blogs »

DirectPlant.nl
Over DirectPlant.nl
Directplant is een grote online shop voor tuinplanten, bomen, struiken en bloembollen. Bekijk profiel
feedback Switch to English