Maak je tuin winterklaar!

Maak je tuin winterklaar!

10 tips om jouw tuin de beloofde koude winter door te laten komen.

Het koudste en knuste jaargetij staat weer op de stoep en dit betekent dat er werk aan de winkel is. Na het lezen van dit artikel zul je precies weten wat er nog allemaal moet gebeuren in de tuin zodat je in het voorjaar weer volop kan genieten van een prachtige tuin.

+ moodboard

1. Buitenkraan afsluiten

Als eerste even wat praktische zaken, namelijk het afsluiten van de buitenkraan. Dit doe je door de binnenkraan dicht te draaien en vervolgens een eventuele tuinslang buiten weg te halen. De buitenkraan draai je dan open, zodat het laatste beetje water eruit kan lopen. Als laatste stap draai je de buitenkraan weer dicht.

+ moodboard

Tip: zet je (zinken) gieters en potten ondersteboven om te voorkomen dat ze stuk vriezen wanneer er water in komt te staan.

2. Ga goed voorbereid de tuin in

Goede werkkleding is essentieel bij het tuinieren en dit geld speciaal voor de koudste wintermaanden van het jaar. Zorg er dus voor dat je hierover beschikt voordat je de rest van de tips gaat uitvoeren. Denk hierbij aan een goede tuinbroek, bodywarmer of jas, handschoenen (voor de kou en bescherming), schoenen, thermoskleding, mutsen, etc.

+ moodboard

Tip: kijk bijvoorbeeld eens op de website van Engelbert Strauss , een bedrijf dat zich specialiseert in werkkleding van kwaliteit.

3. Bollen planten

Nu gaan we over naar de tuin, want november is een prima maand om bollen te planten (krokussen, narcissen, hyacinten, tulpen, etc.). Let er wel op dat er geen vorst aan de grond is en dat de grond niet te nat is, zodat je bevriezing en verrotting voorkomt. Daarnaast is een luchtige grond belangrijk, dus werk je deze eerst goed los. Als laatste stap kunnen de bollen de grond in, neem hiervoor ongeveer drie keer de grootte van de bollen. Een speciale bollenplanter kan dit werk vereenvoudigen, maar het kan ook zeker zonder.

+ moodboard

Tip: Door bollen te planten met veel verschillende bloeitijden, kan je ervoor zorgen dat je tuin er continu fleurig uitziet.

4. Vorstgevoelige planten beschermen

Een laag sneeuw kan topzwaar zijn voor een plant en als gevolg hebben dat het afbreekt. Een plantensteun word daarom vaak gebruikt om de hogere planten te ondersteunen. Daarnaast kun je de meeste planten beschermen door ze in te pakken in jute, wat vooral essentieel is voor tropische en mediterrane soorten. Voor extra bescherming kan nog stro of droog blad worden gebruikt voor ertussen. Voor de planten waarbij dit niet kan, zorg je dat ze beschut en uit de wind staan.

Een andere factor die er nog vaker voor zorgt dat planten het niet overleven is de natte grond. Bij delicate planten is het dan ook handig om ze te verpotten en binnen te zetten. Als je ze buiten wil laten staan is het handig om de pot eerst met een laag bubbeltjesplastic te bekleden, aangezien de rand van de pot dun is. Om de juiste verzorging te bieden raden we je aan om uit te zoeken bij welke temperaturen je planten kunnen overleven.

+ moodboard

5. Verwijder uitgebloeide bloemen

Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid kunnen ze worden afgeknipt. Dit staat netter en zorgt er ook voor dat er weer nieuwe bloemen worden aangemaakt. De reden dat planten bloeien is namelijk om zich te laten bestuiven en zaad te kunnen vormen. Wanneer de bloem wordt afgeknipt, zal de plant snel weer een nieuwe maken om voor nageslacht te zorgen. Zelfs de afstervende stengel mag worden afgeknipt. Laat de rest wel zitten, want de bladeren bieden bescherming tegen de vorst. Dit geld echter niet voor planten die zichzelf moeten uitzaaien (Verbascum, Hesperis, Euphorbia, Lychnis, Digitalis, etc.), want die moeten vooral met rust gelaten worden.

+ moodboard

6. Snoei de rozen

Rozen zijn delicaat en moeten dan ook goed verzorgd worden. Wanneer ze zijn uitgebloeid kunnen ze tot op kniehoogte (ongeveer 40 cm) woorden afgesnoeid. In tegenstelling tot andere bloemen genoemd in tip 5 van dit artikel, is het bij rozen wel nodig om ook het blad te verwijderen (incl. het reeds gevallen blad). Dit komt omdat de bladeren vaak schimmelsporen of roest bevatten en we niet willen dat dit in het voorjaar het nieuw blad aantast.

+ moodboard

7. Snoei de bomen

Als je niet wil dat je bomen te groot worden is het verstandig om ze te snoeien. Dit doe je bij de meeste bomen in de winterperiode, omdat ze dan in rust zijn en je door het gebrek aan bladeren alles goed kunt zien. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen, zoals de ABC bomen. Deze dienen vroeg in de winter of tijdens de zomermaanden gesnoeid te worden, omdat er anders sap uit de snijwond komt. Enkele voorbeelden van ABC bomen zijn de Acer (Esdoorn), Betula (Berk) en Carpinus (Haagbeuk). Zorg voordat je begint dat je over het juiste gereedschap beschikt. Als je bijvoorbeeld een dikke tak met een botte handzaag probeert af te zagen kan de tak afbreken en de schors scheuren.

+ moodboard

8. Het gazon verzorgen

Heeft u een mooi stuk gras in de tuin? Deze wordt vaak vergeten, maar ook hierbij is winterklaar maken essentieel. Totdat de vorst komt moeten de bladeren continu bijeen geharkt worden en van het gras worden verwijderd, zodat het licht blijft vangen. Ook moet het regelmatig gemaaid worden op een maaihoogte van vier centimeter. Gras blijft groeien wanneer de temperaturen boven de zes graden blijven. Als de vorst aan de grond is en de sneeuw is gevallen, zou je er zo min mogelijk op moeten lopen en de sneeuw vooral moeten laten liggen.

+ moodboard

Tip: Wintermeststof draagt bij aan het verstevigen van uw gras, zodat het makkelijker de winter doorkomt.

9. Help de vogels de winter door

Denk naast de plantjes ook aan de dieren. Het is voor vogels lastig om aan eten en drinken te komen, maar gelukkig kunnen wij ze een handje helpen. Hang bijvoorbeeld vogelhuisjes op in de tuin, hang vetbollen of zaadmengels op en maak drinkbakken. Bij dit laatste is het wel essentieel om er gaas overheen te spannen, zodat de vogels er niet in kunnen badderen en hierbij bevriezen.

+ moodboard

Tip: om alle soorten vogels te kunnen helpen is het handig om ook wat voer op de grond te strooien.’

10. Een vijver in de winter

Voor de tuinliefhebber met een mooie vijver hebben we ook wat tips. Als eerste is het zaak ervoor te zorgen dat de vallende blaadjes in de herfst niet in je vijver terecht komen. Dit kan namelijk gaan rotten op de bodem en het water vervuilen. Hierom is het, naast het verwijderen van afgestorven plantdelen, handig om een net over het water heen te spannen. Als tweede kan je met een onderwaterpompje ervoor zorgen dat je vijver niet dichtvriest in de winter. Als je deze minimaal 30 centimeter boven de vijverbodem staat ontstaat er een continu wak en blijft het water onderin relatief warm voor de vissen. Een bos riet is ook een goede wak generator die ook nog eens zuurstof transporteert. Als laatste kunnen de pompen en fonteintjes worden uitgezet en leeggepompt, zodat er niets beschadigd.

+ moodboard

Het beloofd een koude winter te worden, maar met deze tips komt jouw tuin hier wel doorheen en kun jij genieten van het winterwonderland.

Bekijk meer blogs »

Jetske Littooy
feedback Switch to English