Hollandse tuin

Een Hollandse tuin is opgebouwd uit strakke heldere lijnen en een weelderige beplanting. De structuur wordt benadrukt met hagen. Bomen, struiken en vaste planten zorgen voor de balans door hoogte, kleur en variatie aan te brengen.

+ moodboard

Rust en groen

Door gebruik te maken van rechte lijnen krijgt de tuin een rustige indeling. Deze lijnen worden zoveel mogelijk aangesloten op het huis, zodat er een sterke eenheid ontstaat. Dat zorgt voor rust. Beplanting speelt een cruciale rol voor de sfeer. Zo kan een Hollandse tuin vrij strak en modern ogen, maar ook kleurrijk en weelderig.

+ moodboard

Hagen

Om de tuin in te delen worden vooral hagen gebruikt. Lage hagen zorgen voor structuur en vormen de ruggengraat van de tuin. Hogere hagen kunnende tuin verdelen in verschillende ruimtes. De hagen maken en versterken dus de ruimtelijke indeling. Ook kan een haag een functionele rol spelen. Bijvoorbeeld om inkijk te weren, of om een beschutte plek uit de wind te creëren.

+ moodboard

Poldertuin

De Hollandse tuin is in feite ingericht zoals een polder: functioneel, overzichtelijk en rechtlijnig. Maar binnen die rechte lijnen zorgt een rijke weelderige beplanting voor balans. Aangezien de tuin vlak is moet de beplanting zorgen voor hoogte. Ook een element als water is op zijn plek in de Hollandse tuin. Bijvoorbeeld een strakke vijver als blikvanger.

+ moodboard

Waar kan je op letten bij het inrichten van de Hollandse tuin?

  • Sluit de tuin op het huis aan met een heldere indeling en rechte lijnen.
  • Ontwerp met hagen, die vormen de groene ruggengraat van de tuin.
  • Ontwerp met beplanting; daarmee creëer je variatie, kleur en hoogte.
  • No-nonsense: gebruik weinig opvallende materialen en accessoires.
  • Een echte Hollandse tuin bevat water, bijvoorbeeld een vijver.Bekijk meer blogs »

Hans van Hoven
Over hoven
feedback Switch to English