​Kleurige herfsttuin

Elk seizoen in de tuin is natuurlijk mooi, maar de lente en de herfst hebben toch een streepje voor. In de lente ontluikt de tuin en in de herfst gaan planten hun rustperiode in en laten zich nog even van hun beste kant zien. In de herfst zijn er genoeg planten, struiken en bomen die de tuin in vuur en vlam zetten. Genieten!

Voor de herfst zijn er verschillende groepen planten, struiken en bomen waaruit u kunt kiezen voor kleur in de tuin. Negen herfsttoppers op een rij.

Planten

Siergrassen : de meeste siergrassen bloeien vanaf de nazomer tot laat in de herfst. Aan het einde van hun bloei kunt u ze gerust laten staan, want dan houden ze nog hun sierwaarde. Snoei siergrassen tot op 10-20 cm vanaf het vroege voorjaar, zodra de plant weer groen gaat uitlopen.

+ moodboard

Asters : een ideale kleurbrenger in de border. Herfstasters bloeien tot heel laat in het seizoen en zijn daarmee meteen een goede vlinderlokker. Ze bloeien in wit, roze, lila of paars in grote wolken, sommige soorten vanaf de zomer tot in november!

+ moodboard

Heide : of u nu kiest voor zomerheide (Calluna) of winterheide (Erica) het zijn geweldige planten die lang bloeien in wit, roze en paars. Ze houden van humusrijke grond en vormen een mooi tapijtje. Calluna bloeit lang door, soms tot in november, en Erica begint dan ongeveer met bloeien.

+ moodboard

Andere late bloeiers zijn duizendknoop, herfstanemoon, monnikskap, ooievaarsbek, hemelsleutel en zilverkaars. Vergeet de klimplanten niet; de wilde wingerd heeft prachtig rood blad in het najaar.

Struiken

Rozen (Rosa) : veel rozen bloeien door tot aan de eerste nachtvorst. Maar niet alleen de bloemen maken rozen ideale heesters. Er zijn botanische en rambler rozen die bottels geven en om die reden een aanwinst zijn voor de herfsttuin.

+ moodboard

Japanse esdoorn (Acer palamatum) : met hun diep ingesneden bladeren zijn Japanse esdoorns eigenlijk het hele jaar prachtig. Het blad van deze heester verkleurt in het najaar in allerlei tinten geel, oranje en dieprood.

+ moodboard

Sneeuwbal (Viburnum) : er zijn veel verschillende soorten, ook soorten die niet allemaal een herfstkleur of bessen hebben in het najaar. Gelderse roos (Viburnum opulus) en sneeuwbal (Viburnum tinus) zijn goede keuzes als u kleur wilt in het najaar.

+ moodboard

Daarnaast zijn de struiken kornoelje, krentenboompje, Leucothoe, Nandina en appelbes mooi in de herfst.

Bomen

Esdoorn (Acer) : de ‘Indian Summer’ in Noord-Amerika wordt vooral veroorzaakt door de esdoorn waarvan het blad geel, oranje en rood kleurt in het najaar. Het handvormige blad staat zelfs op de vlag van Canada. Geschikt voor een grote tuin.

+ moodboard

Amberboom (Liquidambar) : wat dieper ingesneden blad dan de esdoorn is het blad van de amberboom. Aan dezelfde boom kan het blad verkleuren van geel tot donkerpaars. Voor de grote tuin.

+ moodboard

Sierappel : sierappeltjes hebben verkleurend herfstblad en kleine gekleurde vruchtjes aan de bomen. De sierappeltjes zijn eetbaar, maar vooral vogels zullen hiervan smullen. Voor de kleine tuin.

+ moodboard

Japanse notenboom (Ginkgo biloba), tulpenboom (Liriodendron tulipifera) en Japanse sierkers (Prunus serrulata) verkleuren ook in de herfst.

Bekijk meer blogs »

DirectPlant.nl
Over DirectPlant.nl
Directplant is een grote online shop voor tuinplanten, bomen, struiken en bloembollen. Bekijk profiel
feedback Switch to English