​Butchart: een verrassende kleurrijke familietuin

De naam van deze Canadese familietuin is wereldberoemd in de tuinwereld. Jaarlijks komen een miljoen bezoekers zich vergapen aan de kleurrijke tuin. In de tuin bloeien bijna 1000 verschillende soorten bloemen van maart t/m oktober.

+ moodboard

In dit artikel praten we je in beeld en verhaal bij over de omgeving, historie, tips en wetenswaardigheden. Uiteraard krijg je ook een inkijkje in de zes tuinen van Butchart Gardens:

  • The Sunken Garden
  • The Japanese Garden
  • The Italian Garden
  • The Rose Garden
  • The Mediterranean Garden
  • The Concert lawn walk

Gelegen in het groene westen van Canada

Butchart Gardens vind je in het westen van Canada, op 23 km van Victoria. Dit is de hoofdstad van de provincie Brits-Columbia. Victoria is genoemd naar de Engelse koningin Victoria en naar het koninkrijk van Canada. Door het milde klimaat vestigen veel gepensioneerden zich in de regio. Het is een populaire Canadese vakantiebestemming met huizen die een oud-Engelse sfeer ademen. De stad ligt ongeveer 100 kilometer van de grootste stad Vancouver.

+ moodboard

+ moodboard

In deze stad zie je de liefde voor groen duidelijk terug: er hangen overal kleurrijke bloemenmanden, parken zijn verzorgd en ook de privétuinen ogen vaak prachtig. Je vindt er vele prachtige - veel minder bekende – tuinen en parken in de omgeving. Het Government House is ook een aanrader, de tuinen zijn goed verzorgd en je hebt een prachtig uitzicht met bergen en de oceaan.Ook kun je naar het serene park rondom Hatley Castle en ontdek een Japanse, Italiaanse en een rozentuin die met verrassend veel liefde zijn aangelegd.

+ moodboard

Beacon Hill Park is daarnaast populair bij zowel toeristen als de lokale bevolking. Qua tuinontwerp minder uniek dan Hatley, maar Beacon Hill Park is een mooi aangelegd park waar je kunt genieten van bossen, speeltuinen, vijvers, aangelegde tuinen en de vele dieren die er leven.

+ moodboard

+ moodboard

Je vindt de tuin op Vancouver Island, een eiland met indrukwekkende natuur en schilderachtige plaatsjes. De bruisende stad is uniek door haar omgeving met eindeloze zandstranden, beren, walvissen, natuurparken, prachtige tuinen en een gemoedelijke sfeer.

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Het adres van Butchart Gardens is 800 Benvenuto Avenue, Brentwood Bay op Vancouver Island.

Enfin, terug naar Butchart Gardens. Hoe spreek je de naam eigenlijk uit?

Als je een tuin bezoekt, wil je natuurlijk wel de naam correct uitspreken. Opvallend veel bezoekers spreken de naam verkeerd uit.

“Boo-chard, Butch-art, But-chart, Booch-ard of Butch-art”

De correcte uitspraak is “Butch”, zoals de naam van de beruchte treinrover Butch Cassidy (voor mensen die nog van oude westerns houden). Het laatste gedeelte spreek je uit als “Art”, met een t-klank en geen d-klank.

+ moodboard

#1 The Sunken Garden: ontdek de historie

In 1904 startte de Schotse Robert Pim Butchart een cementfabriek. In Engeland had hij tijdens zijn huwelijksreis ontdekt dat cement niet in onhandige vaten hoeft te leveren. Hij was de eerste Canadees die cement in zakken leverde en ook de eerste met draaiende droogtrommels voor het verhitten van de kalksteen. Terwijl Robert de fabriek runde besteedde zijn vrouw Jennie Butchart haar tijd aan het inrichten van de privétuin.

+ moodboard
+ moodboard
De cementfabriek draaide destijds goed, nu is het enige overgebleven deel van het oorspronkelijke gebouw een hoge schoorsteen van de lang verdwenen oven. De fabriek stopte in 1916, maar bleef nog tegels en bloempotten maken tot 1950. De bloeiende kersenbomen zijn altijd blijven staan. Op onderstaande foto zie je de oude schoorsteen - zie de foto hieronder - in the Sunken Garden op een lente-avond waarbij de verlichting de nuances in de tuin benadrukt.

+ moodboard

Schoorsteen Butchard Gardens oude cement fabriek

De Sunken Garden is geïnspireerd op een weddenschap met een vriend van Butchard. Die had gezegd: "Even you would be unable to get anything to grow there…". Dat prikkelende Butchard om het lelijke stuk grond om te toveren in een wonderschone tuin. Hij bewees zijn vriend ongelijk en maakte er met zijn vrouw een pronkstukje van.

+ moodboard

Wandelen in de Sunken Garden

De kalksteen van de steengroeve was in 1908 uitgeput. Vanaf dat moment startte Jennie met het planten van witte populieren en Persische pruimen om het zicht op de fabriek te blokkeren. Robert liet de arbeiders uit zijn fabriek ook meewerken in de tuin. In 1921 was The Sunken Garden klaar en kon het stel vanaf de rots naar beneden kijken en genieten van het gazon en de kleurrijke borders.

+ moodboard

+ moodboard

Een spectaculair uitzicht op de Sunken Garden vanaf de rots

+ moodboard

Een winterse aanblik van de Sunken Garden

#2 The Japanese Garden:

Jennie Butchart begon met het beplanten rondom hun huis. Als eerste was Butchart Cove – het gebied aan de kant van de baai - aan de beurt . Het is een rustgevende Japanse tuin geworden met golvende wandelpaden, intieme hoekjes en kleurrijke planten.

+ moodboard

De Japanse roos laat haar bloemblaadjes op de grond vallen

Een torii poort geeft toegang tot de serene Japanse tuin. Een torii is een traditionele Japanse poort die meestal toegang verschaft tot een (Jinja)heiligdom. De torii wordt in Japan gezien als de overgang van het gewone wereld naar het heilige deel.

+ moodboard

De Japanse torii poort met verlichting in de herfst

Populair is ook het geestige uitzichtgat in de heg dat uitkijkt in de richting van de zee. Naast de vele planten en bloemen kun je in  de zomer genieten van een boottocht vanaf de onderkant van de tuin.

+ moodboard

Azaleas en rhododendrons in de lente

+ moodboard

Langs wandelpaden vind je blauwe papaver uit het Himalaya-gebergte

Veel mensen bezoeken open tuinen vooral in de zomer. Toch kun je ook in andere jaargetijden in een magistraal beeld zien in de Japanse tuin. Geniet ook eens van de besneeuwde bomen en struiken in de winter of de schilderachtige kleuren in de herfst.

+ moodboard

De besneeuwde Japanse esdoorn in de Japanse tuin

+ moodboard

+ moodboard

Schilderachtige herfstbeelden in de Japanse tuin

#3 Italian Garden

Veel bezoekers verlaten de – zojuist beschreven – Japanse tuin en gaan via een van de twee poorten naar de Italiaanse tuin.

Na een tennispotje besloot Robert Butchart het idee om de tennisbaan te vervangen door een Italiaanse tuin. Het maakt met tennis niet uit of je wint of verliest, totdat je verliest. Grapje, of zijn spel invloed had op deze keuze is onbekend – maar het resultaat is prachtig. Het design werd uitbesteedt aan Samuel MacLure, een invloedrijke architect uit Victoria.

+ moodboard

Bekend is de stervormige vijver in de Italiaanse tuin. Vroeger was dit een vijver voor de collectie decoratieve eenden van Mr. Butchart, tegenwoordig is het simpelweg een heerlijk rustgevend plek. De vijver wordt omringd door kleurrijke lente-, zomer- en herfstbloeiers. De beplanting in Butchart Gardens is zo gekozen dat ieder jaargetijde een grote indruk achterlaat op de bezoekers.

+ moodboard

#4 Rose Garden:

Wandelpaden leiden je door de rozentuin die in 1929 ontworpen is op de plek waar vroeger de moestuin was. Er staan nu bijna 10.000 rozenplanten rond een ovaal grasveld.

+ moodboard

+ moodboard
Dichtbij het gras waar je de concerten vindt, wordt je begroet door de geur van kleurrijke bloembedden met floribunda’s, klimrozen en hybriderozen. Ook zie je bogen die beladen zijn met kleurrijke geurende rozen.

+ moodboard

In deze tuin loop je langs de kikkerfontein en de populaire wensput. Bij de uitgang vind je nog een enorme bronzen fontein die gegoten is in Florence, Italië. Het mooiste in deze tuin zijn natuurlijk de vele rozen, de kleurenpracht is overweldigend.

+ moodboard

+ moodboard

Bloembedden met riddersporen (Pacific Giant delphiniums)

#5 Mediterranean Garden

De mediterrane tuin is relatief klein en is een heerlijke plek om tot rust te komen. Laat je verrassen door de vele exotische planten en de beelden in de tuin.

+ moodboard

In de mediterrane tuin loop je via een korte tunnel naar het plein (Piazza) en kun je een Florentijns bronzen beeld van het zwijn ‘Tacca’ aanschouwen. Het beeld is gemaakt door Pietro Tacca en is vernoemd naar zijn maker. Jaarlijks wrijven duizenden bezoekers over de snuit van het zwijn – dat zou geluk brengen – en daardoor glanst de snuit.

+ moodboard

Het aardige is trouwens dat je in de Italiaanse tuin juist weer een zwijnenverjager kunt zien. Dat ingenieuze bouwsel heeft die naam gekregen omdat het water door een bamboe stok loopt, de stok omhoog lift en vervolgens een hard geluid maakt zodra de stok weer valt. In de Mediterrane tuin vind je ook nog andere beelden (zoals de ezel van maker Sirio Tofanari), gevarieerde beplanting en vogels die ook afkomen op het natuurschoon. Onderstaand een Kolibrie die naar de Crocosmia vliegt.

+ moodboard

#6 Concert lawn walk: Entertainment als traditie

Ian Ross maakte er na zijn diensttijd in WWII een internationale trekpleister van de tuinen van zijn grootmoeder. Dat deed hij door de tuinen verder te verbeteren en door entertainment toe te voegen. De tuin is herkenbaar door de overvloed aan tulpen.

+ moodboard

In de zomer kun je genieten van de overweldigende kleurenpracht – maar ook van de familietradities. De zomershow werd vroeger door Ian en zijn vrouw Ann-Lee Ross geproduceerd en sinds 1968 door hun begaafde zoon Christopher. Iedere zomeravond kijken bezoekers naar voorstellingen die variëren van Blues-bands en jazz-bands tot ballet en klassieke symfonieën.

+ moodboard

+ moodboard

Eind 2009 heeft de familie nog een paviljoen voor kinderen toegevoegd met een draaimolen. De houten dieren en wagens zijn handgemaakt en populair onder alle leeftijden, al zullen de grootvaders uiteraard vanaf de zijkant toekijken.

+ moodboard

De Concert Lawn leidt langs een mooie Dahlia tuin

Magnifieke avonden

Het bijzondere aan Butchart is dat de avonden nog het meest spectaculair zijn. Als de schemering valt genieten bezoekers van de duizenden gekleurde lichtjes die de kleurrijke bloemen een sprookjesachtige aanblik geven.

+ moodboard

+ moodboard

Iedere zaterdagavond genieten toeristen en lokale bezoekers van een weergaloze vuurwerkshow.

+ moodboard

+ moodboard

De tuin heeft in ieder jaargetijde haar eigen charme. De overweldigende kleuren in de zomer, de verlichting op de verkleurde in de herfst, schaatsen in de winter op Waterwheel Square en de magie van de Kerstmis decoraties zijn allen een genot.

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Ook het gekleurde waterspel van de enorme Ross-fontein is een schouwspel om nooit te vergeten. De regenboog van kleuren verandert continu en dat maakt het een schouwspel om nooit te vergeten.

+ moodboard

+ moodboard

De Ross Fountain in de lente (onder) en de zomerse nachten (boven)

Butchart Gardens is ook een populair voor bruiloften. Er zijn verschillende arrangementen mogelijkheid voor stelletjes die hun speciale dag op deze romantische locatie willen vieren.

In de winter genieten van de lente

Ieder jaar probeert de familie de tuinen nog aantrekkelijker te maken voor het publiek. In de koude wintermaanden hebben ze daarvoor iets aardigs bedacht: je kunt in de winter al genieten van alle lentebloeiers.

De binnentuin 'Spring Prelude' in Butchart Gardens is dit jaar 15 januari tot 31 maart geopend. Sinds de bescheiden start in 1999 is deze indoor lentetuin verandert in een waar plantenfestijn.

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Met deze kleurrijke binnentuin eindigen we de serie. Als je alles wilt zien dan is een reisje naar Canada de mooiste oplossing voor de echte liefhebber. Al is het bekijken van andere foto's op TuinTuin natuurlijk een stuk makkelijker:

Butchart Gardens is sinds 2004 een nationaal historische plaats. Terecht ook, het omtoveren van een steengroeve naar de mooiste tuin van Canada is een creatieve prachtprestatie.

Bekijk meer blogs »

Moodboards van Evert Littooy

feedback Switch to English