Ibiza Style tuin: deze trend mag je niet missen!

De zomer is alweer bijna voorbij. Nog maar even genieten we van heerlijke zomerse dagen.  De zomer wordt weer verruild voor natter en kouder weer. Dan kun je weer enorm terugverlangen naar de vakantie. Een populaire vakantiebestemming is Ibiza. Het zonnige eiland vormt ook een grote inspiratiebron voor interieur en prachtige tuinen! Herken je dat gevoel dat een vakantie áltijd te kort is? Hou dan het vakantiegevoel vast met een Ibiza Style tuin!

Wat is een Ibiza Style tuin?

De op Ibiza geïnspireerde tuin is een fijne plek met een ongedwongen sfeer om te relaxen. In deze tuin is het belangrijkste doel dat je kunt loungen in heerlijke lounge meubels, of bijvoorbeeld in een hangmat. De Ibiza style tuin is onderhoudsarm, zodat je alle tijd overhoudt om te genieten en te relaxen.

+ moodboard

Verschillende Ibiza stijlen

De Ibiza Style tuin kun je opdelen in 2 soorten: de strakke en de 'Bohemian' stijl. Kies je voor een strakke, moderne tuin, dan pas je veel wit en white wash toe. Of kies juist voor Bohemian, door te werken met felle kleuren die zijn overgebleven uit het hippie tijdperk en de zogenaamde gypsy accessoires.

Strak en modern met veel wit

Kenmerkend voor deze Ibiza style tuin: grote meubels zoals een grote eettafel met tuinbanken en grote stoelen. Die kun je stylen met veel kussens, bijvoorbeeld in aardse tinten zoals khaki, terracotta, aarderood of mosgroen. De rest van de tuin is strak ingericht met weinig items. Er wordt vooral gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en bamboe in combinatie met de kleur wit.

Een enkele bloempot met vooral groene planten zoals een palmboompje en cacteeën houden de tuin overzichtelijk, strak en ruim. Hierdoor is deze stijl ook goed te verwerken in een kleine tuin! Wil je het perfecte Ibiza effect in je tuin? Vergeet dan zeker de veranda of het afdakje van riet of gedroogde palmbladeren niet. Dit levert heerlijke schaduw en geeft veel sfeer aan je tuin. Een mooie opgemetselde haard maakt het beeld compleet.

+ moodboard

Foto: Strakke stijl met natuurlijke en vooral lichte tinten.

Bohemian

Hou je niet zo van strakke tuinen, dan is deze Bohemian style vast iets voor jou. Met deze stijl kun je meer warmte aan je tuin geven door fellere kleuren te gebruiken. Ook hier is een veranda goed op zijn plek. De veranda geeft een fijne sfeer aan je tuin en biedt je een beschut plekje om lekker te ontspannen. Heb je geen ruimte voor een veranda? Geen nood! Een Bohemian Ibiza Style tuin kan je ook zonder veranda creëren.

Plaats mooie grote houten tuinmeubelen, een paar grote potten met groene planten en klimplant zoals een druivenstruik om een beschut plekje in de tuin te maken. De Bohemian stijl komt goed tot zijn recht met vele natuurtinten. Leg een kleurrijk vloerkleed op de grond en maak gebruik van verschillende formaten kussens in combinatie met kleurige windlichten die je in de boom kan hangen en klaar is je Bohemian Ibiza Style tuin! Het fijne aan deze stijl is dat niets bij elkaar hoeft te passen. Zolang het geheel je het relax-gevoel geeft en lounge-achtig oogt is je hippe Ibiza stijl tuin geslaagd!

+ moodboard

Beplanting in Ibiza Style tuin

Ook planten dragen bij aan het echte Ibiza gevoel. Planten die je goed kan gebruiken in een Ibiza Style tuin zijn vooral Mediterrane planten. Kijk wel of je tuin beschut genoeg is, want Mediterrane planten zijn vaak vorstgevoelig! Als je het niet zeker weet, dan kun je het best alleen sterkere soorten toepassen, zoals lavendel.

Een paar voorbeelden (soorten met een * zijn vorstgevoelig!):

  • grijsbladige grassen, zoals Festuca en Helictotrichon
  • lavendel
  • druiven
  • olijfbomen*
  • palmbomen*
  • Oleanders*
  • kruiden, zoals tijm, rozemarijn en marjolein
  • klimplanten, zoals Toscaanse Jasmijn *

Het leuke is dat je deze planten op verschillende manieren in je tuin terug kan laten komen. Zo kun je klimplanten tegen een muur, maar ook tegen een grote boom of over je veranda of pergola op laten klimmen. De palmbomen en olijfbomen kan je zowel planten in de tuin als in een grote pot zetten. Het leukste is om het af te wisselen en afhankelijk van de moderne of Bohemian style bepaal je de hoeveelheid van planten en bloempotten er passen in je tuin. Grote bomen passen in beide stijlen, zodat je kan genieten van de door de wind wapperende bladeren van de bomen als je in je hangmat of loungebank zit.

+ moodboard

+ moodboard

Bestrating in Ibiza Style tuin

Naast de planten bepaalt de bestrating van een tuin ook de sfeer. Je kan kiezen voor bijvoorbeeld natuursteen in zandkleur, groot of klein. Veelal worden er grotere vierkante tegels gebruikt. Deze worden soms afgewisseld met kleinere steentjes, of een mozaïek van keitjes om het wat speelser te maken.

Ook een vlonder als bestrating past goed bij je Ibiza Style tuin! Het hout kun je voor extra effect met een white wash beits behandelen. Uiteraard kan je ook delen van de tuin betegelen en een deel van je tuin bedekken met vlonders. Mix & Match tot het helemaal past bij jouw wensen!

+ moodboard
Foto: Keramische tegels met een white wash houtnerfprofiel passen mooi in de Ibiza stijl.

Accessoires

Bij de accessoires voor je tuin kan je aan zowel grote als kleine objecten denken. Zo past een hangmat perfect in je Ibiza Style tuin. Daarin kun je heerlijk relaxen en het staat ook nog eens prachtig! Het is ook een goed alternatief voor kleinere tuinen waar een grote loungebank of schommelbank niet past. Echter is de combinatie van beiden ook geweldig.

Andere accessoires die in jouw Ibiza Style tuin niet mogen ontbreken zijn bolvormige vloerlampen, grote (witte) potten, mooie bijzettafels, veel kussens, wijn- of waterkaraffen, een kleurig vloerkleed, kleurrijke kleine lampjes aan een slinger en natuurlijk de kaarsen voor 's avonds.

Uiteraard hoef je niet alle accessoires te gebruiken om tot de beste sfeer te komen. Doe vooral wat je mooi vindt. Het hoef immers niet allemaal bij elkaar te passen, zolang het geheel er maar uit ziet als een gezellige loungeplek!

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Zwembad

Niet echt meer een accessoire te noemen, maar zeker wel een mooie eye-catcher in je tuin: het zwembad. Als je de ruimte hebt past dit geweldig in de sfeer van de tuin! Zo kan je met mooi weer nog meer ontspannen door af en toe baantjes te trekken en is het natuurlijk prachtig om te zien met de blauwe kleur van het water. Is een zwembad wat te groot voor je tuin? Ook een kleine spiegelende vijver is heel leuk in je Ibiza Style tuin. Zelfs een grote dichte bloempot kun je als mini vijver gebruiken, met een klein fonteintje erin voor een optimaal effect.

+ moodboard

+ moodboard

Heel veel plezier met het uitdenken van je eigen perfecte Ibiza Style tuin!


Bekijk meer blogs »

Moniek Bos
Over TuinTuin
feedback Switch to English