Inspiratie en tips voor Lavendel in je eigen tuin

Ben jij ook zo gek op de prachtige Lavendelvelden in Frankrijk? Haal deze velden dan dichterbij en haal een stukje Frankrijk naar je eigen tuin! In dit blog vind je meer informatie over Lavendel en inspiratievolle tips voor je eigen Lavendeltuin.

Wat is Lavendel

Lavendelplantjes brengen in de zomer intense paarsblauwe kleuren in je tuin en zorgen voor een mediterraans tintje. Naast de kleuren kan je ook genieten van de heerlijke geur die deze plantjes afgeven. De bloeiperiode van de lavendel is juni, juli en augustus. In deze periode kleurt de plant paars, roze, wit of paarsblauw, afhankelijk van het soort.

Even wat informatie over Lavendel op een rijtje:

  • Houdt van een zonnige standplaats
  • Is het meest gelukkig in een goed doorlatende, licht voedzame grond
  • Staat in bloei van juni tot en met augustus
  • Is aantrekkelijk voor beien, hommels en vlinders
  • Wordt tussen de 40 - 80 cm hoog
  • 'Gewone' lavendel (Lavandula angustifolia) is winterhard
  • Kuiflavendel (Lavandula stoechas) is veel minder winterhard
  • Blijft mooi groen in de winter

Lavendelsoorten

Lavendel is verkrijgbaar in zo’n 25 soorten. De meest voorkomende soort in de Nederlandse tuin is de goed winterharde Lavandula angustifolia. Daarvan zijn de meest populaire soorten de 'Hidcote' en de 'Mundstead'. Die soorten groeien beiden mooi compact. Dat is handig, want de 'wilde' lavendel kan zo meer dan een meter hoog en breed worden. Hidcote is diep blauw, en Munstead iets meer paars gekleurd.

+ moodboard

Tuinvoorbeelden: inspiratie voor je eigen tuin

En als je denkt dat Lavendel alleen die mooie kleur en geur in je tuin brengt heb je het mis. De bloemen van deze zomerse bloeier zijn heel smakelijk en kan je op verschillende manieren gebruiken in de keuken. Zo past Lavendel ook leuk in je kruidentuintje! Probeer de lavendelbloemetjes eens in een smoothie of een heerlijke kruidenthee.

+ moodboard

Voor een speelse tuin kan je de Lavendel in plaats van in de statige hagen ook combineren met een hoop verschillende andere planten. Probeer eens een combinatie met de Buxus, rozen of de Echinacea. Je zal verbaasd staan van dit verbluffende resultaat. Wist je dat de Lavendel er ook voor zorgt dat mieren en luizen je rozen met rust laten? Dat is nog eens een fijne bijkomstigheid!

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Is jouw tuin niet zo groot en heb je daardoor geen ruimte voor grote Lavendelplanten? Of wil je graag je bloembakken vullen met veel kleur? Lavendel staat ook prachtig in een rieten mand, bloembak of –pot. Zo kan je zelfs op een balkon genieten van deze kleurrijke vaste plant.

+ moodboard

+ moodboard

Wil je een makkelijke plant die jaar in jaar uit weer prachtig tot bloei komt? En ben je dol op paarse, blauwe, roze en witte bloeiers in je tuin? Dan is de Lavendel uitermate geschikt voor jou! Deze plant kan je op zoveel verschillende manieren in je tuin zetten waardoor ze ook in jouw tuin een mooie plek verdient.

+ moodboard

En heb je nou geen tuin of balkon? Niet getreurd! Je kan altijd nog je eigen tuintje creëren op je fiets.

+ moodboard

Tips voor het planten van Lavendel

Je kan Lavendel het hele jaar door planten, zolang het niet vriest. Echter is de meest ideale periode van maart tot en met juni. Omdat de grond in deze tijd van het jaar al wat aan het opwarmen is kan je Lavendelplantje snel inwortelen en hierdoor ook sneller groeien. In het najaar loop je het risico dat de lavendel nog niet goed aanslaat voor de winter invalt. Dat maakt de kans op bevriezing groter.

Je ziet vroeg in het voorjaar nog wel eens grote lavendel planten vol in bloei bij tuincentrum of bouwmarkt te koop staan. Het is heel verleidelijk om al in april zo'n heerlijk geurende bos bloemen te kopen. Maar voor lange termijn tuinplezier koop je beter wat kleinere plantjes bij een goede kwekerij, waar de planten gewoon buiten staan. Die grote kant-en-klaar planten zijn zo ongeveer de plofkippen onder de planten: met veel extra mest, bestrijdingsmiddelen en warmte zo snel mogelijk groot gebracht. Vaak houden dit soort planten het niet al te lang uit in de tuin. Kun je je niet inhouden, zet deze visueel meteen aantrekkelijke planten dan in een mooie pot! Je hebt er toch minimaal een paar weken plezier van.

+ moodboard


Lavendel houdt van een zonnige standplaats. Heb je alleen een plek met half-schaduw? Geen zorgen, ook daar kan je Lavendelplantje goed groeien. Het is niet nodig om de plantjes regelmatig water te geven. De Lavendel houdt niet van natte voeten. Echter op hele warme dagen is een beetje water aan het einde van de dag wel gewenst. Heb je Lavendel in een bloempot of mand gezet? Dan is het geven van extra water wel gewenst, ook op minder warme dagen.

Tips voor het snoeien van Lavendel

Om je Lavendel mooi te houden is het belangrijk dat je de planten regelmatig snoeit. Het liefst snoei je Lavendel twee keer per jaar, in het voorjaar en in het najaar. Bij jonge plantjes snoei je eventueel één of twee keer extra in het eerste jaar.

+ moodboard

Voorjaar
In het voorjaar is het beste om direct zodra er groei zichtbaar is te gaan snoeien om 'verhouting' te voorkomen. Dit is na de strengste vorst en rond eind maart, begin april. Snoei hierbij zo diep mogelijk, maar nooit onder de nieuwe scheuten (uitlopers). In deze periode snoei je tot wel een derde van de plant terug, tot ongeveer 10 tot 15 cm boven de grond. Als de Lavendel gaat bloeien is het verstandig om de plant een paar keer te toppen om te voorkomen dat de plant vochtig van binnen blijft en hierdoor de nieuwe uitlopers afsterven.

Najaar
Nadat je een hele zomer hebt kunnen genieten van de bloeiende Lavendel is het in het najaar weer tijd om te snoeien. Doe dit uiterlijk in september, maar liever nog eerder. Als de plant is uitgebloeid is dat het perfecte moment om de snoeischaar er weer bij te pakken. De snoei in het najaar wordt ook wel de vormsnoei genoemd. Je knipt de uitgelopen bloemen uit de plant, maar zorg er ook hier weer voor dat je nooit onder de laagste scheuten knipt. Door de vormsnoei wordt de vorming van nieuwe scheuten gestimuleerd en geniet je ook volgend jaar weer van een volle plant.

En nu is het tijd om te genieten van je eigen Lavendeltuin. Veel plezier!

Bekijk meer blogs »

Moniek Bos
Over TuinTuin
feedback Switch to English