​Beeldbepalende bomen in je tuin

Een groot effect creëer je met beeldbepalende bomen of in vorm gesnoeide heesters. Op de jaarlijkse Chelsea Flower Show wordt er dan ook graag gebruik gemaakt van deze sfeermakers. Kijk de kunst af voor in uw eigen tuin!

Elk jaar in mei wordt de Chelsea Flower Show gehouden in Londen. Deze tuin- en plantenshow biedt inspiratie aan tuinliefhebbers en professionals. Volledig ingerichte tuinen worden aangelegd om een kleine week bewonderd te worden. Bomen en struiken zijn hierbij natuurlijk onmisbaar! Een prachtig effect wordt bereikt met bijzondere bomen en in vorm gesnoeide heesters.

8 beeldbepalende bomen en struiken

Haagbeuk in kubusvorm

In deze tuin, de Support the Husqvarna Garden , zijn de in kubusvorm geleide en gesnoeide haagbeuk (Carpinus betulus) een in het oog springend element. De hier gebruikte bomen zijn geen jonkies, dus wilt u een dergelijk effect dan moet u of geduld hebben of al wat grotere exemplaren kopen. Elk voorjaar moet de haagbeuk in vorm worden gesnoeid.

+ moodboard

Taxus in bolvorm

Een Taxus die in een dubbele bol is gesnoeid in de RHS Greening Grey Britain tuin. U kunt dergelijke Taxussen in vorm kopen, maar ook zelf de snoeischaar ter hand nemen. Taxus laat zich goed snoeien, omdat deze conifeer altijd uitloopt, ook als u te diep heeft geknipt. U kunt vanaf eind maart tot en met augustus prima snoeien. Geen tijd of geduld voor een dubbele bol? Een enkele Taxus in bolvorm is ook al een mooi gezicht.

+ moodboard

Witte berk

Met een zonnetje erop stralen de witte basten van de berk Betula utilis ‘Doornbos’ u tegemoet. Gecombineerd met het hoge vingerhoedskruid (Digitalis) wandelt u als het ware door een kleurrijk bos. Betula utilis ‘Doornbos’ is de meest witte berk en kan ook als meerstammige boom toegepast worden zoals hier in The Hartley Botanic Garden .

+ moodboard

Laurierpiramide

Een echte laurier, Laurus nobilis , waar u de blaadjes als smaakmaker door het eten kunt doen kwam in meerdere tuinen voor. Zowel in de The Harrods British Eccentrics Garden als in The St John’s Hospice – A Modern Apothecary . Let wel op dat deze sfeer- en smaakmaker in ons klimaat niet winterhard is. Laurus nobilis verdraagt wel een paar graden vorst, maar kunt u het beste als kuipplant behandelen.

+ moodboard

Meidoornbolletje en leipeer

In The St John’s Hospice – A Modern Apothecary , een tuin die geheel gewijd is aan het gezonde effect van planten en tuinen in het algemeen, stonden naast laurierpiramides ook een in bolvorm gesnoeide meidoorn (Crataegus) en in leivorm geleide peer (Pyrus) . Meidoorn heeft stekels, bloeit in het voorjaar en geeft bessen in het najaar. Een mooie gewone, maar heel gezonde boom is de rood bloeiende meidoorn Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet’ .

+ moodboard

Palmlelie als eyecatcher

Verschillende showtuinen waren geïnspireerd door planten die het vooral op het zuidelijk halfrond goed doen. The Winton Beauty of Mathematics Garden laat planten zien met wiskundige patronen, zoals ook deze palmlelie op stam, de Yucca rostrata . En hoewel onze winters de laatste jaren minder streng zijn, is het beter om de Yucca vorstvrij te laten overwinteren.

+ moodboard

Coniferentuin

Wie had dat gedacht, een tuin vol coniferen ! Misschien denkt u nu aan de levensboom (Thuja), maar dat is maar een soort binnen de coniferen plantengroep, ook dennen en sparren zijn coniferen. Hier ziet u dennen gecombineerd met een onderbeplanting van klaprozen en ossentong in de Royal Bank of Canada Garden . Deze tuin heeft niet veel water nodig.

+ moodboard

Auteur

Dit is een gastartikel van DirectPlant.nl .

Bekijk meer blogs »

DirectPlant.nl
Over DirectPlant.nl
Directplant is een grote online shop voor tuinplanten, bomen, struiken en bloembollen. Bekijk profiel
feedback Switch to English