Forever&Ever, de nieuwe generatie hortensia’s

De Forever&Ever hortensia is dankzij de eenvoudige verzorging een hele dankbare en uitbundige bloeier. Het onderhoudsgemak van deze plant zorgt ervoor dat je optimaal kunt genieten.

+ moodboard
Forever&Ever hortensia's zijn heel geschikt voor in pot en zijn in de mooiste kleuren te krijgen.

Algemene kenmerken Forever&Ever

 • Bloeit elk jaar met intense kleuren van voorjaar tot diep in het najaar
 • Behoeft vrijwel geen onderhoud
 • Winterhard tot -25 graden Celsius
 • Groeit het beste in halfschaduw/half zon
 • Waterbehoefte is gemiddeld tot veel water
 • Stevige takken
 • Duurzaam gekweekt met respect voor het milieu en de natuur

Een Forever&Ever hortensia geeft ieder jaar bloemen. Ook nadat hij gesnoeid is. Makkelijk, snel en bijzonder mooi.

+ moodboard
Makkelijke bloei is een sterk kenmerk van de Forever&Ever hortensia.

Verschil tussen eén- en tweejarig hout

De meeste ‘gewone’ boerenhortensia’s bloeien op tweejarig hout (takken die 2 jaar of ouder zijn) waardoor ze, als je ze snoeit, pas het jaar daarop weer bloemen geven. De normale hortensia begint namelijk al in de nazomer met het aanleggen van nieuwe bloemknoppen. Als de plant vervolgens in het voorjaar flink terugsnoeit wordt, dan zal de plant geen bloemen geven en blijft men zitten met een groene plant.

Indien de plant niet gesnoeid wordt groeit deze uit tot een enorme struik. Het is aan te raden om een volwassen boerenhortensia regelmatig ‘uit te dunnen’. Dit is een klus op zich waarbij men de plant het beste in gedeelten kan snoeien om toch bloemen te behouden.

Eenjarig hout wil zeggen: nieuwe takken die vanaf het voorjaar gevormd worden en dus nog jong zijn. Forever&Ever hortensia’s worden gekweekt op zogenaamd ‘eenjarig hout’. De bloemen van Forever&Ever vormen zich op deze nieuwe takken. Forever&Ever zal dan ook na het snoeien, in tegenstelling tot veel andere hortensia’s, hetzelfde jaar nog bloeien.

+ moodboard
E en boerenhortensia bloeit op tweejarig hout. Dat zijn de knoppen die in het voorjaar op de oude houtige takken uitlopen.

Makkelijk

Forever&Ever is een zeer gebruiksvriendelijke plant en geschikt voor iedereen. Met deze hortensia’s kan iedereen een schitterende bloemenzee in de tuin of op het balkon creëren, zelfs als je geen groene vingers hebt! Elk jaar weer.

Hoogte

Forever&Ever blijft een compacte hortensia die niet groter wordt dan 90 cm en dus goed geschikt is om in een pot te zetten of in een kleine tuin te planten.

Ook na jaren in de tuin behoudt de plant zijn beperkte hoogte waardoor snoeien eigenlijk overbodig wordt. Maar als je hem snoeit, is het weer snel genieten van een bloemenzee.

Vorst

Forever&Ever is winterhard tot -25 graden Celsius. Hij kan dus tegen een stootje. In de tuin hoeft u de plant nooit af te dekken. Staat de hortensia in een pot dan adviseren wij deze bij een temperatuur van -3 graden af te dekken. Forever&Ever heeft geen last van vorstschade, ook niet in het voorjaar.

Snoeiadvies

Is snoeien toch gewenst, dan is snoeien van de Forever&Ever hortensia erg makkelijk. Het beste tijdstip om Forever&Ever te snoeien is half tot eind februari net voor het nieuwe groeiseizoen begint. Wij adviseren om niet later dan 1 maart te snoeien. Om een kleine, volle hortensia te houden, knip je alle takken zo’n 25 cm boven de grond af.

+ moodboard

Soorten hortensia's

Forever&Ever op stam

Forever&Ever op stam is uniek in zijn soort omdat hij de enige boerenhortensia op stam is, die bloeit op één- en tweejarig hout.

De perfecte combinatie tussen stijlvol genieten en makkelijk in onderhoud. Forever&Ever op stam is de sfeermaker voor in de tuin, op het terras of op een balkon. In de kroon van de plant komen prachtige, bolvormige bloemen die bloeien van het voorjaar tot diep in het najaar.

De plant heeft niet veel ruimte nodig. De stam inclusief kroon wordt maximaal één meter hoog en is stevig genoeg om de kroon vol met bloemen te dragen. De takken van de plant blijven fier overeind staan na een fikse regenbui.

Specifieke stam eigenschappen

 • Stam lengte word 60 cm, totale lengte boven de pot 1 meter
 • De doorsnee van de kroon 30/40 cm
 • De groei wijze van de “kroon” is hetzelfde als de struikvorm
 • Terug snoeien; de takken van de “kroon” kunnen in februari tot 25 cm van de stam terug geknipt worden

De bloemkleur van de roze hortensia Forever&Ever kan veranderd worden in blauw. En de bloemkleur van de blauwe Forever&Ever kan veranderd worden in roze.

+ moodboard

Blauwe hortensia

Een zure grond (met een lage pH) geeft blauwe bloemen. Je kunt roze bloemen blauw laten kleuren door aluminiumsulfaat of hortensiablauwmaker aan de grond toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat de bodem zuurder wordt (lagere pH). Bloemen reageren hierop door blauw te kleuren. Hortensiablauwmaker kun je verkrijgen in de webshop van Forever&Ever .

+ moodboard

Roze hortensia

Bloemen kunnen van blauw naar roze kleuren door de zuurgraad van de grond te verhogen (hogere pH). Dat kan bijvoorbeeld door kalk toe te voegen. Let wel, dit is een algemene richtlijn en iedere situatie is anders. Kalk kunt u verkrijgen in elk tuincentrum.

Om de exacte zuurgraad van de bodem te bepalen, is het verstandig om de grond te laten testen door een vakman of bij een tuincentrum.

Aan het einde van het seizoen verkleuren de bloemen licht. Dit is afhankelijk van het weer. Zo kan een witte hortensia een roze tint krijgen en een blauwe kan licht naar paars verkleuren. Maak je geen zorgen, volgend jaar staat ze er weer schitterend bij!

+ moodboard
Roze hortensia's in een veld van Lavendel.

Hortensia's verzorgen

Bemesten

Geef voor een optimale groei en bloei van Forever&Ever elk voorjaar een lichte bemesting. Gebruik hier bij voorkeur organische, langzaam vrijkomende meststoffen voor. Deze meststoffen geven, afhankelijk van de temperatuur, gedurende een heel seizoen gecontroleerd meststoffen af (bijvoorbeeld Osmocote). Geef meststoffen met een verhouding N-P-K van ongeveer 7-6-12. Dit is wel zo duurzaam! Volg de aanwijzingen op de verpakking voor een optimaal resultaat.

Water geven

Hortensia’s zijn echte slurpers, met name als het warm weer is. De plant houdt van veel water. Als het blad slap gaat hangen, dan duidt dat op een watertekort. Door stevig water te geven, herstelt de plant zich weer volledig. Het is natuurlijk beter om dit te voorkomen en ervoor te zorgen dat de planten, zeker wanneer deze in een pot staan, altijd voldoende water tot hun beschikking hebben. Zorg er wel voor dat de plant in een pot niet in een badje water blijft staan. Hortensia’s houden niet van ‘natte voeten’.

Overpotten

Wil je de hortensia overpotten, gebruik dan een pot die een stuk ruimer is dan de vorige pot. Gebruik verse potgrond en meng eventueel langzaam vrijkomende meststoffen door. Haal de plant uit de oude pot en laat de wortels schrikken door op een paar plaatsen de wortelkluit te beschadigen. Hiermee stimuleer je de hergroei van wortels. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul de randen zorgvuldig met potgrond. Druk de potgrond lichtjes aan en geef voldoende water. Het onderhoud is verder gelijk aan planten in de volle grond.

Snijden

Forever&Ever hortensia’s lenen zich ook uitstekend als snijbloem. Je kunt de bloemen in de zomer met lange stelen afsnijden en in een vaas zetten. Je mag het hele seizoen knippen of snijden en de bloemen gebruiken als sfeervolle decoratie. Zelfs de ingedroogde bloemen hebben een prachtige sierwaarde. Om extra bloemen in huis te krijgen, kunt u de stelen het beste diep in de plant, net boven twee knoppen afknippen. Deze knoppen lopen in het voorjaar weer uit en geven prachtige bloemen.

+ moodboard

Auteur

Gastblog van Forever&Ever. Lees meer over het bedrijf en haar collectie in het bedrijfsprofiel van Forever&Ever .

Bekijk meer blogs »

Forever&Ever
Over Forever&Ever
Het bedrijf achter een mooi hortensia-merk: Forever&Ever. Uitsluitend gekweekt door streng geselecteerde duurzame topkwekers. Bekijk profiel
feedback Switch to English