Vijverfilter aanleggen: Hoe werkt dat? Expert blog. | TuinTuin

Vijverfilter aanleggen: Hoe werkt dat? Expert blog.

Er zijn veel verschillende soorten vijverfilters op de markt. Graag vertel ik je meer over het aanleggen van een goed werkende vijverfilter.

Wat is een vijverfilter

Wat zijn vijverfilters nou precies en welke vijverfilter past het beste bij uw vijver? Een vijverfilter zet de schadelijke stoffen in de vijver om in minder schadelijke stoffen. De schadelijke stoffen zijn afkomstig van organisch afval en van uitwerpselen van vissen. Het filteren van het vijverwater voorkomt dat het water groen wordt en er alg ontstaat. Met een vijverfilter houd je een schone en heldere vijver dat voor een gezond milieu voor de vissen zorgt.

Om te bepalen of je een vijverfilter nodig hebt en welke vijverfilter het best gebruikt kan worden, kijk je naar de hoeveelheid vissen. Vaak bevat een gezelschapsvijver met planten en een beperkt aantal vissen al voldoende bacteriën om de schadelijke stoffen om te zetten. Toch kan zo'n vijver ook gebaat zijn bij een vijverfilter want daarmee blijft het water helder. Bij grote vijvers met veel vissen is een vijverfilter noodzaak want door de vele uitwerpselen van de vissen wordt er veel ammonia afgescheiden en dit kan dodelijk zijn voor de vissen.

Een goede vijverfilter helpt om de vijver mooi helder te maken. Op onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van zo'n kraakheldere vijver.

+ moodboard

De werking van een vijverfilter

Een vijverfilter verkrijgt het water uit de vijver vanuit een vijverpomp. De vijverpomp pompt het water naar de filter waar de vuildeeltjes worden opgevangen. Door middel van verschillende filtermedia in de vijverfilter worden de vuildeeltjes met verschillende groottes uit het water gefilterd. Daarna stroomt het water weer terug de vijver in.

Verschillende soorten vijverfilters

Er zijn veel verschillende soorten vijverfilters met elk hun eigen werking en eigenschappen. Hieronder worden de meest gebruikte vijverfilters omschreven.

Drukfilter

Een drukfilter is geschikt voor de wat kleinere vijvers. Water wordt door een drukvaatje gepompt waar het langs filtermedia komt. In de filtermedia hechten de afvalstoffen zich vast waarna ze omgezet worden in minder schadelijke stoffen.

De naam drukfilter is afgeleid van het feit dat de drukfilters in staat zijn het water verder te pompen naar hoger gelegen plaatsen. Zo is het mogelijk om het water naar een hoger gelegen waterval of beekloop te pompen. Een drukfilter heeft vaak een compact formaat waardoor hij eenvoudig weggewerkt kan worden en daarbij zijn de filters erg onderhoudsvriendelijk. Hieronder zie je schematisch de werking van een drukfilter. Zoals je kunt zien wordt het gefilterde water verder gepompt naar een fontein.

+ moodboard

Beadfilter

De beadfilter is geschikt voor het filteren van een grote hoeveelheid water. In een beadfilter zijn talloze kleine ronde plastic korreltjes aanwezig, de zogenoemde 'beads'. Deze beads dienen als het filtermedium en werken als een zeef. Het water wat door de beadfilter heen komt wordt gefilterd doordat de beads in een gesloten vat erg dicht op elkaar zitten. De vuildeeltjes uit het water zullen blijven hangen in de beads. De beads in een beadfilter zien er als volgend uit:

+ moodboard

Doorstroomfilter

Een doorstroomfilter is geschikt voor middelgrote tot grote vijvers of voor koivijvers. Doorstroomfilters worden altijd boven de waterspiegel geplaatst zodat het water door middel van zwaartekracht terug de vijver in kan stromen en omdat de bovenzijde niet waterdicht is. In de doorstroomfilter zitten verschillende filtermedia die het water filteren. In onderstaande afbeelding is de schematische werking van een doorstroomfilter te zien.

+ moodboard

Zelf een vijverfilter maken

Een vijverfilter is in grote lijnen niets anders dan een aantal filtermedia (schuimrubber, lavastenen etc.) waar het vijverwater doorheen stroomt. Een vijverfilter kun je ook gewoon zelf maken! Om een vijverfilter te maken heb je ten eerste een stevige ton nodig die afgedekt kan worden. Deze ton zal de basis zijn van je eigengemaakte vijverfilter. Onder de bovenrand van de ton moet een gat van 10 tot 15 centimeter gemaakt worden en dit gat moet op maat zijn van de PVC buis die gebruikt gaat worden. De PVC buis wordt ingezet om het overtollige water in de filter terug de vijver in te laten stromen. Een buis van 3 tot 4,5 centimeter is dik genoeg voor de vijverfilter. Aan de onderzijde van de ton wordt ook nog een gat gemaakt, ongeveer 4 centimeter boven de bodem. Hieraan wordt nog een buis bevestigd die het gefilterde water terug de vijver in laat stromen.

+ moodboard

De bodem van de ton wordt gevuld met stenen, deze zorgen ervoor dat het afvoerkanaal niet verstopt raakt. Daarboven komen alle filtermedia waarmee u het water wil filteren. Het leuke aan zelf een vijverfilter maken, is dat u zelf kunt bepalen welk filtermateriaal u gebruikt. Zo kan het filtermateriaal aangepast worden op uw vijverwater. Mocht u het aanzicht van de vijverfilter niet mooi vinden, kunt u deze bedekken met planten of andere tuinaccessoires. In onderstaand foto's is een voorbeeld te zien van iemand die zelf een vijverfilter heeft gebouwd. Deze vijverfilter is een grote variant, er kunnen ook vijverfilters van een kleiner formaat gemaakt worden.

+ moodboard

Ook is het mogelijk om een vijverfilter te maken van een vuilnisbak, in onderstaande foto is een voorbeeld te zien van een vijverfilter in een vuilnisbak.

+ moodboard

Mocht je het niet zien zitten om een vijverfilter te maken kun je natuurlijk gewoon een vijverfilter aanschaffen .

Auteur

Dit artikel is geschreven door Caro Grinsven van Vijverexpress .

Bekijk meer blogs »

Vijverexpress
Over Vijverexpress
Vijverexpress.nl heeft alles voor je vijver: filters, pompen, manden, watervallen, onderhoud en meer. Bekijk profiel
feedback Switch to English