Sierbestrating: materialen en legverbanden

Tuinverharding in de vorm van sierbestrating is niet meer weg te denken uit de Nederlandse tuin. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden die er zijn qua sierbestrating. Er zijn namelijk diverse materialen en legverbanden mogelijk en zo kun je zelf iets unieks samenstellen.

+ moodboard

Welke materiaal is geschikt als bestrating?

Wanneer je goed om je heen kijkt, zie je ook dat er enorm veel verschil is in sierbestrating. Zo zijn er o.a. verschillende materialen:

 • Bakstenen sierbestrating

Bakstenen worden gemaakt van klei en hebben een authentieke uitstraling. Naarmate de bakstenen slijten, krijgt het sierbestrating een steeds mooiere en warmere uitstraling. Verder hebben bakstenen ook diverse voordelen, namelijk: duurzaam, herbruikbaar, kleurvast en vorstbestendig.

+ moodboard

 • Betonnen sierbestrating

Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker beton als sierbestrating gebruikt. Dit komt mede, omdat het een relatief goedkoop materiaal is en dat het in veel verschillende kleuren et cetera verkrijgbaar is. De voordelen van betonnen sierbestrating op een rij: lage kosten, kleurvast, duurzaam en herbruikbaar.

+ moodboard

 • Natuurstenen sierbestrating

Dit steensoort heeft, je raadt het al, een erg natuurlijke uitstraling. Echter is deze vorm van sierbestrating wel een stuk duurder dan bijvoorbeeld bakstenen en beton. De populairste soorten natuurstenen als sierbestrating zijn: graniet, marmer, leisteen en hardsteen. Laat je op het gebied van natuurstenen goed adviseren, want ieder soort heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en specifieke behandeling nodig.

+ moodboard

 • Halfverharde sierbestrating

Onder halfverharde sierbestrating behoort grind en split. Deze materialen keren steeds vaker terug in de Nederlandse tuinen. Dit komt, omdat het relatief goedkoop is en gemakkelijk te verwerken. De voordelen van halfverharde sierbestrating zijn: eenvoudig te verwerken, goedkoop en waterdoorlatend.

+ moodboard

Populaire legverbanden

Naast het feit dat er een keuze gemaakt moet worden met welk materiaal je gaat werken, zijn er ook diverse mogelijkheden qua patronen (=legverbanden). De populaire legverbanden zijn:

 • Elleboogverband sierbestrating

Dit verband is door zijn sterkte zeer geschikt voor een oprit, maar wordt ook vaak gebruikt bij paden en terrassen. Bij dit legverband leg je de voegen recht in de kijkrichting of juist dwars erop.

+ moodboard

 • Halfsteensverband sierbestrating

Halfsteensverband is een lust voor het oog, maar niet erg sterk en daarom niet geschikt voor bijvoorbeeld een oprit. Echter is dit type legverband wel erg populair bij een terras of bij paden. Bij halfsteensverband worden de stenen steeds halverwege de vorige rij stenen gelegd.

+ moodboard

 • Blokverband sierbestrating

Blokverband is een van de eenvoudigste legverbanden. Echter is dit verband ook een van de zwakste en daarom enkel geschikt voor paden en terrassen die niet zwaar worden belast.

+ moodboard

 • Visgraatverband sierbestrating

Dit patroon lijkt op het elleboogverband, alleen liggen de voegen hier in een hoek van 45 graden ten opzichte van de kijkrichting. Dit verband is mooi en zeer sterk, alleen wel ingewikkeld om te leggen.

+ moodboard

Welk sierbestrating kies je nu?

Zoals je merkt is er voldoende keuze en zo kun je elke tuin een unieke tint geven. Nu moet je er alleen nog achter komen welk type sierbestrating het beste bij jouw tuin past. Begin met het opdoen van inspiratie; ga hiervoor naar een speciaalzaak die gespecialiseerd is in sierbestrating of wandel bijvoorbeeld door een nieuwbouwwijk. Stel je zelf daarna de volgende vragen:

 • Welke sfeer wil ik creëren?

Wil je bijvoorbeeld een tuin in de moderne sfeer, kies dan voor grote tegels. Wanneer je meer een klassiekere sfeer in je tuin wil brengen, dan ligt de keuze voor ouderwetse gebakken klinkers voor de hand. Als je een bepaalde sfeer wil creëren, dan dien je ook rekening met de kleur van de bestrating; rode, gele en bruine tinten komen warm over en grijze tegels koel.

+ moodboard

 • Past het type sierbestrating bij mijn huis?

Bij de keuze van het type sierbestrating, neem je ook de stijl van de woning in acht. Een modern huis, vraagt om sierbestrating in moderne tinten. Bij een jaren '30 woning kunnen echter diverse stijlen worden toegepast.

+ moodboard

 • Is dit type sierbestrating onderhoudsvriendelijk?

Indien je weinig tijd heb om het sierbestrating te onderhouden, dan kun je klinkers het beste vermijden. Door de vele naden en ruimtes tussen de klinkers, kan er veel onkruid tussen komen te groeien. Grote tegels, het liefst met een coating, bieden dan wellicht de oplossing.

+ moodboard

 • Wat is de draagkracht van dit type bestrating?

Is het sierbestrating bedoelt voor een erf waar vaak een auto staat geparkeerd of is deze bedoelt als terras? Wanneer de bestrating zwaar wordt belast, kun je het beste kiezen zigzagverband, zoals het elleboogverband.

Bronnen:
1. http://www.tuinieren.nl/d/inrichting-en-aanleg/sie...
2. http://www.denkersintuinen.nl/wp-content/uploads/2...
3. http://nieuwenhuizennatuursteen.nl/wp-content/uplo...
4. http://static.mbituin.nl/media/interaktingslider/i...
5. http://modeltuinenzwanenburg.nl/wp-content/uploads...


Bekijk meer blogs »

Petra de Jong

Moodboards van Petra de Jong

feedback Switch to English