Beukenhaag: een klassieke haag in een nieuw jasje

De beukenhaag is populair in Nederland. Niet zo gek want de beuk is een sterke en gezonde inheemse boom die je goed tot haag kunt snoeien. Hij wordt dan ook veel toegepast als groene omheining van tuinen. Een hoge beukenhaag is ideaal als erfafscheiding. Een lage beukenhaag kan de tuin mooi in verschillende ruimtes verdelen. De groene beukenhaag (Fagus sylvatica) zie je meer dan de rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Maar wat dacht je van beide kleuren in een gemengde haag?

+ moodboard
In het voorjaar loopt de groene beuk prachtig uit met fris groen blad.

+ moodboard
De rode beuk heeft mooi diep rood-paars blad.

+ moodboard
Lage beukhagen zorgen voor een mooie structuur en kunnen een tuin in verschillende ruimtes verdelen, zoals in deze Hollandse tuin. (Ontwerp: Boekel Tuinen)

Alle seizoenen mooi

Een groene haag als omlijsting van je tuin; een prachtig gezicht én ook nog eens goed voor het dierenleven. Vogeltjes scharrelen eronder of vinden er een schuilplaats. Een beukenhaag houdt het verdorde blad vast in de winter. Deze cognac-kleurige bladeren zijn in de herfst en winter prachtig om te zien. De bruine bladeren blijven zitten totdat het nieuwe blad in het voorjaar tevoorschijn komt. Dat is handig, want gedurende de winter zitten vogeltjes zo lekker beschut en jij hebt geen last van inkijk.

+ moodboard
Het blad van de groene en rode beuk verkleurt mooi in het najaar. Het bruine blad blijft daarna de hele winter aan de haag, zodat de beukenhaag ook 's winters privacy en beschutting geeft.

+ moodboard
Beukenhaag in de herfst.

Snel klaar haag

Beukenhagen zijn te krijgen in verschillende vormen. De goedkoopste is de beuk uit de volle grond. Dit wortelgoed is alleen leverbaar als de plant in rust is: van november tot april. Daarnaast kun je het hele jaar door planten in pot kopen. Deze zijn wat duurder, maar je bent niet afhankelijk van een specifieke maand om aan te planten. Nieuw is de kant-en-klaar beukenhaag. Wil je dus snel een dichte haag dan is dit de oplossing. De kant-en-klaar hagen zijn trouwens ook ideaal om in pot te laten staan en rondom het terras te zetten. Vergeet dan niet ze genoeg water te geven!

+ moodboard
Zó groot kun je de beukenhaag niet kant-en-klaar kopen, maar tot 2 meter hoogte is de beukenhaag wel verkrijgbaar als dichte kant-en-klaar haag.

Rode en groene beukenhaag

Wil je eens wat anders dan kun je zowel groene als rode beuk in één haag aanplanten. De hoeveelheid planten is afhankelijk van de hoogte – en dus leeftijd van de planten – die je wilt aanschaffen. Wil je snel een dichte haag, maak dan een dubbele rij en zet ze in driehoeksverband. Zorg ervoor dat je aan beide zijden ongeveer evenveel groene als rode beuken plaatst, echt om en om hoeft niet dat houdt het wat spannender, maar kan natuurlijk wel.

+ moodboard
Rode en groene beuk gemengd geplant geeft een bijzonder effect.
+ moodboard
Deze rode en groene beuken vormen samen een doolhof.

Informatie en verzorging beukenhaag

  • Standplaats: volle zon of halfschaduw
  • Wintergroen? Nee, wel blad vasthoudend.
  • Snoeien: 1 of 2 keer per jaar. 2 keer per jaar geeft een strakker effect. Snoei de beuk na het uitgroeien in het voorjaar (mei of juni). In de nazomer kan de beuk nogmaals worden gesnoeid. De tweede groeispurt wordt dan verwijderd, zodat de beukenhaag strak de winter in gaat. Snoei bij voorkeur op een bewolkte dag! Dan krijg je minder verbrande bruine bladranden na het snoeien.
  • Groei per jaar: maximaal 40cm.
  • Aantal per strekkende meter: een lage beukenhaag kun je aanplanten met ca. 5-7stuks per meter. Een hoge beukenhaag kun je aanplanten met 4-5 stuks per meter. Hoe meer, hoe sneller de haag dicht is. Voor een brede haag kun je ook een dubbele rij beuken planten.

+ moodboard
Een historische beukenhaag snoeien is een flinke klus... Maar wees niet bang, als je wil kun je je eigen beukenhaag ook eenstuk lager bij de grond houden. Gewoon een kwestie van vaak genoeg snoeien!

+ moodboard
Deze brede beukenhaag bestaat uit 6 wel rijen beuken! Zo heeft deze haag een mooi robuust karakter gekregen. Daardoor past de haag goed bij de schaal van het huis en de plek en kun je extra lekker op dit terras zitten. (Ontwerp: Boekel Tuinen)

Voorbeelden bijzondere beukenhagen

Deze beukenhagen wilden we jullie niet onthouden...

+ moodboard
Prachtige poort in een historische beukenhaag in de boanische tuinen van Edinburgh, Schotland.

+ moodboard
Een bijzonder ritme van kunstig gesnoeide beukenhagen.

+ moodboard
Nog een beukenhaag met een poort, ditmaal in Duitsland.

+ moodboard
De grootste beukenhaag van de wereld staat in Schotland. De 'Meikleour beech hedge'. Ze hadden hem wel wat strakker mogen snoeien naar mijn idee... ;)

Beukenhaag kopen

Wil je ook zo'n haag in je tuin? Je vindt ze online bij Directplant.

Zo vind je dus altijd de beukhaag die bij jouw budget en geduld past!

Bekijk meer blogs »

DirectPlant.nl
Over DirectPlant.nl
Directplant is een grote online shop voor tuinplanten, bomen, struiken en bloembollen. Bekijk profiel
feedback Switch to English