Sissinghurst, een iconische tuin in Engeland

Sissinghurst, menig tuinliefhebber droomt ervan om deze tuin in het echt te zien. Het oord is historisch, poëtisch, iconisch en toegewijd aan schoonheid. De makers van de tuin, Vita Sackville-West en Harold Nicolson, werden verliefd op Sissinghurst Castle en creëerden bij het kasteel een wereldberoemde tuin.

Kleurrijke klassieke Engelse tuin

+ moodboard

Van bovenaf zijn goed de structuren te zien die Sackville-West en Nicolson bedachten. Tuinmuren en hagen zorgen voor een verdeling in tuingedeelten met elk een eigen uitstraling. Wat elk tuingedeelte gemeen heeft is de overdadige beplanting.

+ moodboard

De kleurrijke cottage tuin binnen de oude tuinmuren bloeit rijk in vele kleuren. Elk hoekje en elke muur wordt benut om planten te laten groeien en bloeien.

+ moodboard

Vrolijke combinatie van Irissen en sieruien in de cottagetuin.

+ moodboard

Een roos wordt tegen een muur geleid als een klimplant.

The Hot Garden

+ moodboard

Sissinghurst bestaat uit verschilllende tuinen. De 'Hot Garden' is er één van en wordt zo genoemd vanwege het gebruik van warme bloemkleuren: geel, oranje en rood. Hier in beeld de geel met rode akelei (Aquilegia canadensis) en de eenjarige oranje Spaanse margrieten.

+ moodboard

Tweekleurige akelei (Aquilegia canadensis) in de 'hete tuin'.

+ moodboard

Knikkend nagelkruid (Geum) heb je in allerlei tinten rood, oranje, abrikoos en geel. Met enkele en gevulde bloemen. Een makkelijke vaste plant die vrij vroeg in het jaar bloeit (mei-juni). Hier op de foto: Geum 'Rubin'.

Typisch Engelse hagen

+ moodboard

De vele hagen geven structuur aan de tuin en verdelen de grote tuin in ruimtes met elk een eigen sfeer. De strakke wintergroene Taxushagen zijn een typisch Engels fenomeen. Elke grote Engelse tuin heeft zulke hagen. Achter de Taxus een haag van haagbeuk (Carpinus betulus). De rij wordt gecompleteerd door een 'haag op poten', de frisgroene leilindes.

+ moodboard

Taxus kun je - naast de toepassing als haag - ook in andere bijzondere vormen knippen. Hier zijn de bomen tot kegels gevormd. De kegels vormen het middelpunt van de 'Hot Garden'. Een tuin met vooral gele, oranje en rode bloemen.

+ moodboard

Haagbeuk (Carpinus betulus) heeft mooi gekarteld fris groen blad en is een sterke haag. Rechts zie je een haag van Taxus baccata. Die is door zijn fijne structuur tot een zeer strakke en dichte haag te snoeien.

Moat garden

+ moodboard

De verzonken tuin (moat garden) is een verstilde plek, waar de zoete geur van azalea en (witte) blauwe regen goed blijft hangen. Op de tuinmuur groeien allerlei mooie plantjes.

+ moodboard

De witte regen (Wisteria floribunda 'Alba') is na vele jaren uitgegroeid tot een indrukwekkend formaat. De bloemen van deze klimplant hangen sierlijk naar beneden, vandaar de naam witte regen. Deze klimplant geurt heerlijk.

+ moodboard

De muurbloem doet zijn naam eer aan in Sissinghurst. Op de oude tuinmuren zijn diverse exemplaren te vinden. Deze Erysimum 'Bowles Mauve' leeft vrij kort, maar bloeit maanden achtereen door.

+ moodboard
Een klassiek beeld vormt het eind van de zichtlijn door de Moat garden. Rechts in beeld bloeiende gele azalea's (Rhododendron luteum).

+ moodboard
Vanaf  het bankje kijk je uit over de verdiepte Moat Garden.

Een waar plantenspektakel

+ moodboard
Klassieke combinaties in de borders van de cottage tuin. Iris, lupine, late tulpen en adderwortel stelen hier de show.
+ moodboard

In de kruidentuin is dit bijzondere bankje te vinden. De zitting is van loopkamille, een plat groeiende variant van de kamille. Als je hier gaat zitten kun je dus meteen de heerlijke kamillegeur opsnuiven.

+ moodboard
Klassieke kruidentuin met verschillende kruidenvakken. De haag rondom beschermt de kruiden en zorgt er voor dat de geur beter blijft hangen.
+ moodboard
In de notentuin (The Nuttery) geven de volwassen hazelnoot struiken veel schaduw. De onderbeplanting is dan ook volledig opgebouwd uit schaduwplanten. Deze planten groeien van nature in bossen en hebben vaak prachtig blad en een mooie bloei vroeg in het voorjaar.

+ moodboard
De witte tuin is misschien wel het beroemdste gedeelte van Sissinghurst. Veel andere tuinbezitters hebben geprobeerd om de sfeer van deze tuin te kopiëren. Dat is maar weinigen gelukt. De 'White Garden' bestaat volledig uit wit bloeiende planten. De kunst is om een tuin met alleen witte bloemen niet te saai te laten worden. In Sissinghurst is dat bijzonder goed gelukt!

+ moodboard
De witte damastbloemen (Hesperis matronalis 'Album') in de White Garden geuren heerlijk.
+ moodboard

Bij de entree van de tuinen vang je een glimp op van het prachtige landschap van graafschap Kent, war de tuinen van Sissinghurst te vinden zijn. Oud-Engelse idylle!

Tuinreis naar Engeland

Wil je naar Sissinghurst om met eigen ogen alle pracht te beleven? Garden Tours biedt volledig verzorgde tuinreizen aan naar deze en vele andere beroemde Engelse tuinen.

Bekijk meer blogs »

Japanse tempel in Japanse tuin. Foto: Garden Tours.

Interesse in een tuinreis? Ontvang de brochure.

Bezoek de mooiste tuinen ter wereld. Ga met een georganiseerde reis naar tuinen in alle windstreken.

Populaire bestemmingen

  • Engeland
  • Spanje
  • Frankrijk
  • Schotland
  • Italië

Moodboards van Arjan Boekel

feedback Switch to English