Schaduwlounge: loungen in de schaduw!

Schaduwlounge of overkapping? Tuinontwerper en schaduwlounge ontwerper Wilco Boksebeld deelt zijn visie op de voor- en nadelen van overkappingen en pergola’s met schaduwdoeken.

+ moodboard
Vrijstaande schaduwlounge van verzinkt staal en zwart doek.

Hoewel overkappingen, uitbouwen en serres erg in de mode zijn en ook heel mooi en praktisch kunnen zijn, heb ik toch heel veel klanten die dat niet mooi vinden of waarbij het niet biedt wat ze eigenlijk zoeken. Het viel mij ook al heel lang op dat overkappingen lang niet altijd een toegevoegde waarde hebben. Of het iets oplevert aan tuinplezier ligt heel erg aan de manier waarop je het de tuin gebruikt.

+ moodboard
Vrijstaande schaduwlounge van verzinkt staal.

Bijvoorbeeld bij nieuwe moderne huizen zijn de woonkamers of woonkeuken al zo voorzien van veel glas en met mooie tuindeuren of schuifpuien dat het al haast een tuinkamer of serre is. Als je daar weer wat aan gaat bouwen dan help je eigenlijk de bestaande functie om zeep. Eigenlijk krijg je dan twee dezelfde tafereeltjes achter elkaar.

Ook als je een terras zonder overkapping achter het huis maakt, zie je vaak die twee tafereeltjes achter elkaar. Bijvoorbeeld binnen staat een grote eettafel met 8 stoelen en buiten, één meter verderop, nog een keer de grote eettafel met 8 stoelen in tuinset uitvoering. Wat ben je dan opgeschoten als je buiten gaat zitten? Je had ook de deuren open kunnen zetten. Want zelfs je uitzicht is nauwelijks veranderd.

+ moodboard
Een moderne schaduwlounge in aluminium, met een felgekleurd schaduwdoek als eyecatcher.

Ook vind ik het jammer als je vanuit het huis tegen tuinmeubels aan kijkt. Dan mis je de glorie van de seizoenen in de tuin. Zeker in Nederland zul je die tuin voor een heel groot deel van je tijd juist vanuit je huis bekijken. Want het zitten in de tuin is eigenlijk niet eens zo’n groot deel van je tuinbeleving. Dat zouden we wel willen misschien maar de realiteit van ons klimaat dwingt ons anders en al is het mooi weer dan heb je niet altijd tijd om er te gaan zitten. Maar er naar kijken kan altijd, dat kost geen tijd, dat doe je terloops.

+ moodboard
3D impressie van een flexibele schaduwlounge in een cottagetuin.

Dit bovenstaand gaat niet in alle gevallen op hoor, want ook mijn schaduwlounge modellen worden ook soms aan het huis vast gemaakt, Je moet je gewoon goed afvragen hoe je de dingen denkt te gaan gebruiken en wat je wilt beleven. Dan pas kun je een goede beslissing maken. Maar vaak worden mijn schaduwlounge modellen vrij in de tuin toegepast. Het is in veel gevallen bedoeld om schaduw te maken en om sfeer en geborgenheid op een terras te maken. Een terras ergens vrij in de tuin geeft echt het gevoel ín je tuin te zijn met andere uitzichten en belevingen dan vanuit je huis.

+ moodboard
3D impressie van een moderne schaduwlounge als overkapping van een terras.

Wanneer het om zonwering gaat wordt het uitgevoerd met schaduwdoek, die vast opgehangen word of die open en dicht kunnen schuiven. Het is dan een soort pergola van ijzer of hout waarin de doeken kunnen hangen. Omdat moderne tuinen en woningen heel vaak strak vormgegeven wil je daar de schaduwlounge natuurlijk op aanpassen. Het model ‘Carolyn’ is daar helemaal op gericht. Doordat het een waterdoorlatend schaduwdoek heeft kan het strak en horizontaal gehangen worden dat past vaak nog mooier in de moderne stijl.

Het voordeel van bouwen met staal is dat het heel subtiel kan met dunne materialen. Vindt je het toch belangrijk om een waterdicht dak te hebben dan maken we een plat dak met een begroeiing van planten. Dat ziet er leuk uit vanuit de bovenramen maar ook beneden zie je de bloeiende kraag van bloemen op het dak in de zomer.

+ moodboard
Schaduwlounge als zonwering en veranda in 1. Het doek kan helemaal worden open- en dicht geschoven.

Waterdichte doeken bestaan ook maar deze moeten behoorlijk schuin hangen om het water af te voeren anders geeft het snel problemen. Dat schuin ophangen past dan vaak weer niet bij de rest van het design.

Door al deze overwegingen zijn de schaduwlounge modellen geworden zoals ze nu zijn. Het biedt mogelijkheden aan iedereen die het net even anders wil doen. En: het is vaak ook nog een stuk goedkoper dan een overkapping of uitvalzonnescherm! Als uitgangspunt zijn er 4 inspiratie modellen die altijd weer op maat worden aangepast aan de wensen en de situatie.

Auteur

Wilco Boksebeld van Bladgoud-tuinen

Bekijk meer blogs »

Bladgoud Tuinen
Over Bladgoud Tuinen

Moodboards van Bladgoud Tuinen

feedback Switch to English