​Tuintips voor een gezin met jonge kinderen

Wil je een tuin kindvriendelijk maken, dan zal je op twee dingen moeten letten. Allereerst zal de tuin natuurlijk veilig moeten zijn en daarnaast moet het een plek zijn waar kinderen kunnen én mogen spelen.

Gevaar

Iedereen begrijpt wel dat een kindvriendelijke tuin goed afgesloten moet zijn en dat een vijver af te raden is. Maar let ook op de planten die er groeien of die je nieuw gaat planten. Zeker kleine kinderen steken alles in hun mond. Een giftige plant is dus zeker niet aan te raden in de tuin. Raadpleeg eventueel gidsjes of internet, want veel voorkomende planten kunnen ook gewoon giftig zijn. Zo is de taxus verantwoordelijk voor veel vergiftigingen. Waar je ook alvast rekening mee kunt houden is de aantrekkingskracht van kleuren op kinderen. Besjes zijn daar een voorbeeld van. Voor kinderen zien ze eruit als lekkere snoepjes, wat helaas nare gevolgen kan hebben.Ook afval van zelfs verdroogde plantenresten kunnen nog giftig zijn. Het is dan ook raadzaam de meest giftige soorten uit de tuin te weren. Het belangrijkst is echter dat u de kinderen altijd goed in de gaten houdt als ze in de leeftijd zijn dat ze alles in hun mond stoppen.

+ moodboard
Let op met Taxus en kleine kinderen! Alle delen van de plant zijn giftig. De rode besjes kunnen aantrekkelijk zijn voor jonge kinderen om in hun mond te steken.

Zon of schaduw?

Meestal zorgen we voor een terras in de zon. Met kinderen is een speelplek juist beter gesitueerd in de schaduw. Zo verbanden ze minder snel bij het buitenspelen. Natuurlijk is dit prima te combineren. Gebruik bijvoorbeeld een schaduwdoek. Een groot voordeel van dit doek is dat ook bij een regenbuitje toch buiten gespeeld kan worden. Door verschillende vormen van het doek te combineren, is het mogelijk om er een decoratief geheel van te maken. Een schaduwdoek kan je de hele zomer gewoon buiten laten hangen.

+ moodboard
Een natuurlijke speelplek, veilig in de schaduw van een schaduwdoek.

Speelplekken

Een kind wil uitgedaagd worden en de kans hebben om op te gaan in een heerlijk spel. Zorg voor verschillende speelmogelijkheden. Let ook hierbij wel goed op de veiligheid. Staat alles goed vast en zijn er geen scherpe hoeken of punten, waaraan ze zich kunnen bezeren? Controleer dit dan ook regelmatig. Leg onder speeltoestellen rubberen tegels neer of gebruik hiervoor speelzand. De tegels zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar, waardoor je hiermee ook wat decoratie aan kan brengen.

+ moodboard
Niet iedereen zal ruimte hebben voor dit kolossale speeltoestel. Maar groot of klein: uitdaging en veiligheid staan voorop.

Ruimte

De mogelijkheid hebben om gewoon met de bal te kunnen spelen of met een traptrekker rond te kunnen rijden is vaak al een pluspunt voor het kind. Een ruim terras of een lekker gazonnetje zal dan ook zeker gewaardeerd worden. Vergeet ook niet een zandbak, wat garant staat voor uren speelplezier bij het jonge grut. Zorg voor speelzand, zodat je niet opgescheept zit met kleding waar de zandvlekken niet meer uitgaan. Speelzand is bijvoorbeeld te koop bij tuincentra of bouwmarkten. Andere leuke ideeën zijn een rekstok of een touw of in te klimmen. Heb je geen zin in het maaien van het gras of lelijke plekken in het gazon? Dan is kunstgras een praktisch alternatief.

+ moodboard
Op het ruime grasveld kan gespeeld worden. De pergola is ook een schommel en plek voor de hangmat.

Trampoline

Als je genoeg ruimte hebt is een trampoline een leuk idee. Hierbij heb je de keus uit verschillende maten, dus voor iedere tuin is er eigenlijk wel één te vinden. Maar ook in vormen heb je verschillen. De ronde trampoline is verreweg de bekendste. Maar er bestaat ook een rechthoekige trampoline. Deze rechthoekige trampoline kan makkelijker op zijn kant gezet worden, past in een hoekje van de tuin (en neemt daardoor dus minder plek in) én kinderen kunnen makkelijker hoger springen. Natuurlijk heeft de ronde trampoline ook zijn voordelen. De keuze in maten is stukken groter en de kinderen komen sneller weer in het veilige midden terecht.

+ moodboard
Trampolines zijn heel populair bij kinderen. Graaf de trampoline in voor extra veiligheid. Het is bovendien een mooier gezicht!

Moestuintje

Zijn de kinderen al wat groter, dan is een moestuintje ook een ontzettend leuk idee. Dit kan gewoon in een hoekje van de tuin, in de grond. Maar ook in speciale bakken, die je dan zelfs op pootjes kan zetten. Kies een formaat die past bij je tuin en laat de kinderen heerlijk zelf hun aardbeitjes kweken...om ze daarna lekker zelf op te peuzelen.

+ moodboard
Dit kind geeft dan wel liever de stenen water dan de plantjes, maar leuk is het wel, zo'n moestuin!

Auteur: Thomas de Vries van jouwtrampoline.nl

Bekijk meer blogs »

Jouwtrampoline.nl
Over Jouwtrampoline.nl
feedback Switch to English