​Verschillende tuinstijlen met de juiste bestrating

Door voor je tuin een stijl te kiezen, is het eenvoudiger om tuinmeubels, planten en andere materialen te kopen die met elkaar matchen. Een stijl voor je tuin is net zo belangrijk als een stijl voor je huis omdat dit eenheid en een fijne sfeer creëert. De tuintegels spelen een grote rol bij het bepalen of aanvullen van een tuinstijl. Lees hier welke tuintegels geschikt zijn voor welke tuinstijl.

Een romantische tuinstijl

+ moodboard

Een romantische tuin betekent vaak ook een natuurlijke tuin. Veel planten en bloemen dus en veel kleur. Het bevat veel hoekjes om knus te zitten, dus het is belangrijk dat niet in één keer de hele tuin te zien is. Maak kronkelpaadjes door de beplanting, hang een natuurlijke schommel op en maak gebruik van een pergola. Heb je een mysterieus hoekje ergens achter in de tuin? Maak er een romantische zithoek met rozen.

+ moodboard

Qua bestrating wordt er hier vaak gekozen voor kleine tuintegels en smalle grind paadjes. Grind heb je al vanaf € 10 per m². Op je terras kun je bijvoorbeeld gaan voor rode en/of bruine klinkers.

Een moderne stijl

+ moodboard

Het is de absolute tegenhanger van een romantische tuinstijl, maar je ziet het tegenwoordig in veel tuinen! Het bevat minder groen, want vooral de tinten zwart, wit en grijs komen steeds terug. De planten en/of bloemen die er staan, bevinden zich vaak in bakken. Dit zorgt voor een strak effect. Een eventuele vijver is ook vaak ook een vierkante blikvanger in het midden van de tuin.

+ moodboard

Qua bestrating ga je hier dus ook snel voor grijstinten. In tegenstelling tot de kleine klinkertjes van de moderne stijl, is hier de regel 'hoe groter hoe beter'. Strakke lijnen, robuuste materialen en grote (betonnen) tegels dus. Doordat deze materialen massief zijn, gaan ze lang mee en zijn dus erg duurzaam.

Een mediterrane tuinstijl

+ moodboard

Een weer geheel ander stijl, is de mediterrane tuinstijl. Aangezien de Nederlander zich graag even in het warme gebied rondom de middellandse zee waant, i.p.v. het regenachtige Nederland, is deze stijl erg populair. Denk aan gepleisterde muren (wit of pastelkleuren), vijgenbomen, palmbomen, olijf of sinaasappel. Kenmerkend is het gebruik van warme kleuren, zoals de bruintinten hierboven, maar ook van felle kleuren.

+ moodboard

Naast bruine/rode stenen worden Portugese stenen ook vaak gebruikt. Het leuke van deze tegels is dat je tuin erg makkelijk bij het huis kan betrekken, want ze worden ook in de keuken gebruikt. Zorg wel dat je ze goed onderhoud, want ze zijn redelijk fragiel. Net zoals de planten overigens, bescherm deze goed in de winter.

Bekijk meer blogs »

Jetske Littooy
feedback Switch to English