Bloembollen, nú planten, straks genieten

Bloembollen, dat is volop genieten in het voorjaar. Maar let op, planten doe je nu, in de herfst!

Herfst, tijd om bloembollen te planten

De zomer is voorbij. Als het mee zit kun je in oktober nog een paar dagen buiten van de tuin genieten maar daarna is het toch echt tijd om naar binnen te gaan. Of toch niet? Het najaar is dan wel in volle gang, maar in de tuin zijn nog genoeg leuke dingen te zien en te doen! Het leukste karweitje van de herfst is bloembollen uitkiezen en planten! Veel mensen denken er pas weer aan als de bolletjes volop staan te bloeien, maar nu is toch echt het moment om die kleurenpracht in het voorjaar onder de grond te stoppen!

+ moodboard

De bollen bloeien, lente in zicht!

Bloembollen zijn een lust voor het oog en maken het voorjaar een stuk gezelliger. Met bloembollen wordt het voorjaar nóg meer iets om echt naar uit te kijken. De verschillende soorten zoals sneeuwklokjes (Galanthus), krokussen (Crocus), narcissen (Narcissus), tulpen (Tulipa) en hyacinten (Hyacinthus) vrolijken de hele tuin op. Ze zijn het teken dat de lente eraan komt. Een fijne opsteker na de winterse kou en de donkere maanden! Er is voor ieder wat wils want bloembollen zijn er in allerlei soorten, maten en bloeitijden. Ook komen sommige soorten elk jaar terug en vermenigvuldigen zich, terwijl je andere bollen meer voor een eenmalig effect toepast.

+ moodboard

Wanneer bloeit welke bloembol?

Het mooiste effect krijg je wanneer in de tuin verschillende bloembollen na elkaar bloeien. Vanaf januari kun je dan maandenlang kleur in de tuin hebben. Samen met vroeg bloeiende bomen, heesters en vaste planten kan het dan al vroeg in het jaar een feest in je tuin zijn. Maar wanneer bloeit nu welke bloembol? Van de meest bekende bloembollen hebben we de bloeitijd op een rijtje gezet.

+ moodboard

 • Sneeuwklokje Galanthus - januari & februari
 • Winterakoniet Eranthis - januari & februari
 • Krokus Crocus - februari & maart
 • Lenteklokje Leucojum vernum - (eind) februari & maart
 • Narcis Narcissus - maart & april

+ moodboard

 • Sterhyacint Scilla - maart & april
 • Keizerskroon Frittillaria - maart-april

+ moodboard

 • Hyacint Hyacinthus - april
 • Blauwe druif Muscari - april

+ moodboard

 • Prairielelie Camassia - april-mei
 • Kieveitsei Fritillaria - april & mei
 • Tulp Tulipa - april & mei

+ moodboard

 • Zomerklokje Leucojum aestivum - april & mei
 • Lelie-der-dalen Convallaria - mei
 • Boshyacint Hyacinthoïdes - mei & juni
 • Sierui Allium - mei, juni & juli

+ moodboard

Bloembollen, hoe plant je die?

In het voorjaar bloeiende bloembollen kunnen vanaf september tot december worden geplant, voordat de vorst haar intrede doet. Volg de volgende vijf stappen voor het planten van bloembollen.

+ moodboard

 1. Maak de aarde los met een spade op de plaats waar de bloembollen geplant zullen worden. Hierdoor wordt de aarde makkelijk bewerkbaar.
 2. Wanneer bloembollen geen plekje in een bestaande border krijgen kan eventueel wat organische meststof worden toegevoegd zoals compost.
 3. Graaf een gat, met een spade of een bollenplanter, en plant hierin de bloembollen met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden.
 4. Houd voor het planten drie keer de hoogte van de bol aan. Een narcis van 5 centimeter moet dus 15 centimeter diep worden geplant.
 5. Vul het gat met de uitgegraven aarde en druk het wat aan.

Klaar! De voorpret is begonnen, nu uitkijken naar het voorjaar!

+ moodboard

Kijk voor meer informatie over het planten van bloembollen op www.bulb.com .

Bloembollen tips

Tot slot nog enkele tips voor het toepassen van bloembollen:

 • Moet je nog in de tuin aan het werk voordat de bloembollen boven de grond komen? Markeer de plek waar je bloembollen hebt geplant met bijvoorbeeld een houten stokje, dan vergeet je niet waar je ze hebt geplant.
 • Je kunt bloembollen ook in potten en plantenbakken planten. Met de zogenaamde lasagna-methode, kun je zelfs meerdere soorten bloembollen in een pot planten. Zet dan bijvoorbeeld drie soorten bloembollen in de pot. Onderin zet je de grootste, laat bloeiende bollen, zoals tulpen. In het midden kunnen soorten zoals narcissen en bovenin soorten zoals sneeuwklokjes en crocussen. Zo heb je maandenlang kleur in 1 bloempot!

+ moodboard

 • Zet vroeg bloeiende bloembolletjes vooral ook onder struiken die in de winter geen blad hebben. Zo heb je in het voorjaar, als de struiken nog kaal zijn, een bloeiende onderbeplanting. Zodra de bolletjes zich later in het voorjaar weer onder de grond terug trekken, is de struik alweer uitgelopen. Zo heb je twee keer lol van dezelfde plek in de tuin!
 • Later bloeiende bloembollen zijn heel geschikt om te combineren met vaste planten. Soorten als tulpen, sieruien en de prairielelie steken mooi boven de net uitlopende planten uit. Tegen de tijd dat het loof van de uitgebloeide bollen minder fraai wordt, groeien de vaste planten er overheen. Ook hier geldt dus: zo heb je twee keer lol van dezelfde plek.

+ moodboard

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English