De levendige achtertuin

Beleef je tuin!

Tuinbeleving is het sterkst als alle zintuigen geprikkeld worden. Probeer je tuin meer dan alleen visueel aantrekkelijk te maken! In deze voorbeeldtuin zie je hoe.

+ moodboard
Water zorgt voor veel beleving in de tuin.

Moderne, hippe en niet alledaagse tuin

Het uitgangspunt voor het tuinontwerp van deze tuin: het maken van een plek waar je de beplanting optimaal kunt beleven en geheel tot rust kunt komen. De tuin moest modern, hip en vooral niet alledaags zijn. Verder was het belangrijk dat de tuin zowel vanaf het terras als vanuit de woning te beleven is.

+ moodboard
Het waterelement bij de vijver vormt een blikvanger in de tuin. Het geluid van vallend water prikkelt de zintuigen.

Eiland omgeven door beplanting

In het tuinontwerp is gekozen voor drie eilanden te midden van beplanting. Eén eiland is een centraal terras midden in de tuin. Eén eiland ligt daar tegenaan en bestaat uit water en een derde eiland is vooral functioneel en ligt tegen de woning. Via staptegels in een bed van beloopbaar mos (Sagina subulata) is het centrale terras te bereiken. Verder is de hele tuin beplant met kleurrijke vaste planten. Opvallend zijn Agastache foeniculum (dropplant), Persicarie ‘Firetail’ (duizendknoop) en Verbena bonariensis (IJzerhard). Deze combinatie bloeit bijna de hele zomer en nazomer.

+ moodboard

Een terras als eiland in het groen.

Alle zintuigen

Zittend in deze tuin op een namiddag in augustus blijkt de tuin een levendig schouwspel te zijn van beweging, geluid, geuren en kleuren. Vlinders en hommels vliegen af en aan op de lekker ruikende dropplanten. Het geluid van het kabbelende water werkt rustgevend. De siergrassen bewegen met de wind en geven een zacht ruisend geluid. Libellen zweven boven het water. Het mos voelt heerlijk zacht aan je blote voeten, waarmee je vervolgens in het koele water gaat zitten…

+ moodboard
Dropplant (lila) en duizendknoop (rood) geven maandenlang kleur en zijn aantrekkelijke planten voor insecten.

Tuinbeleving

De tuinbeleving blijkt veel sterker te zijn wanneer alle zintuigen mee mogen doen. Stel jezelf bij het ontwerp van je tuin daarom niet de vraag: “Wat wil ik zien?”, maar “Wat wil ik beleven?”

Auteur

Jeroen Hamers van Jeroen Hamers Tuin en Landschap

www.jeroenhamers.nl

Bekijk meer blogs »

Jeroen Hamers Tuin- en landschapsarchitect
Over Jeroen Hamers Tuin- en landschapsarchitect
feedback Switch to English