Beplantingsplan maken

Hoe maak je een beplantingsplan?

De tuin aanplanten is vaak het hoogtepunt van een nieuwe tuin, maar hoe kom je nu tot de juiste planten? En waar moet je allemaal op letten bij het maken van een beplantingsplan?

TuinTuin.nl heeft in samenwerking met Plant & Grow een aantal tips en trucs op een rijtje gezet.

+ moodboard

Als de basis maar goed is!

Een mooie tuin begint bij de basis, namelijk een gezonde bodem. Voordat je begint met brainstormen over welke planten je wel of niet in je tuin wilt hebben, is het belangrijk een grondonderzoek te doen. Het woord ‘onderzoek’ klinkt misschien wat zwaar, maar met wat eigen speurwerk kom je een heel eind. Onderzoek eerst met welke grondsoort je te maken hebt, is dit bijvoorbeeld zandgrond of kleigrond. Dit kan namelijk invloed hebben op de toepasbaarheid van sommige tuinplanten. Hoe is de waterdoorlaatbaarheid van de bodem? Of anders gezegd, kan het water goed weg in de tuin. Zo komt het in nieuwbouwwijken vaak voor dat zware machines de bodem volledig hebben dichtgereden waardoor water nauwelijks weg kan sijpelen. Het omspitten van de bodem is dan noodzakelijk. Dit zijn allemaal factoren die je vooraf onderzocht moet hebben om later niet voor verrassingen te staan.

+ moodboard

Wat voor tuin wil ik eigenlijk?

Hoe makkelijk de vraag ook lijkt, veel mensen en dan met name de (grote) groep zonder al te groene vingers kunnen hier vaak lastig antwoord op geven. Naast de veelgehoorde punten als ‘onderhoudsarm’ en ‘betaalbaar’ kunnen vaak geen specifieke tuinwensen worden genoemd. Om dit proces makkelijker en inzichtelijker te maken kun je beter denken in thema’s of kleuren. Denk hierbij aan de stijl tuin die je zou willen. Is dit bijvoorbeeld een landelijke, Oosterse of strakke tuin? Iedere soort/stijl tuin kenmerkt zich vaak door een bepaalde (manier van) beplanting. Zo worden er in Oosterse tuinen vaak Bamboe en Esdoorn gebruikt, in landelijke tuinen Beuken en Hortensia’s en kenmerkt een strakke tuin zich vaak door eenvoudige vakbeplantingen met bijvoorbeeld siergrassen. Door onderzoek te doen welk type tuin je mooi vindt, wordt je vaak automatisch geleid naar een bepaalde soort beplanting. Een handige manier om dit te doen is het bekijken van de vele moodboards op TuinTuin. Kom je er echt niet uit, dan kun je altijd nog een bezoek brengen aan een inspiratietuin zoals de Tuinen van Appeltern.

+ moodboard

De beplanting kiezen: waar moet ik op letten?

Nu je weet wat voor stijl tuin je wilt hebben, wordt het zoeken naar de juiste tuinplanten al een stuk eenvoudiger. Houdt hierbij rekening met de ligging van je tuin en het aantal onderhoudsuurtjes die je per jaar wilt besteden. Sommige planten verlangen namelijk naar een zonnige standplaats, andere juist naar een schaduwrijke plek. Zoek dus planten die je mooi vindt en passen op de locatie (zon/half beschaduw/schaduw) in je tuin. Wil je zo min mogelijk onderhoud hebben aan de tuin? Zet dan geen tuinplanten neer die 3 keer per jaar gesnoeid moet worden of ander veelvoudig onderhoud nodig hebben. Ook is het belangrijk om op de bodemeisen van de plant te letten. Het overgrote deel van de beschikbare tuinplanten in Nederland groeit op vrijwel iedere 'normale' tuingrond, maar er zijn uitzonderingen. Houdt hier dus rekening mee.

+ moodboard

Selecteer op bladkleur, bloemkleur en hoogte.

Een andere tip om mooie plantcombinaties te maken is door planten te selecteren op bloemkleur, bladkleur en/of hoogte. Wil je een border aanplanten? Zet dan hoge tuinplanten vooral achter in een border en laagblijvende planten vooraan. Door bepaalde combinaties te maken (bijvoorbeeld siergrassen in combinatie met vaste planten en sierheesters) kan een kleurrijke border worden gecreëerd. Het blijft natuurlijk altijd een kwestie van smaak, maar probeer niet teveel verschillende soorten planten op een vierkante meter te zetten. Door keuzes te maken in bepaalde soorten en deze in (kleine) groepjes aan te planten kan een mooie, rustgevende tuin worden gecreëerd.

+ moodboard

Let op de bloeitijd van planten.

Daarnaast is het verstandig om op de bloeitijd van de plant te letten. Door gebruik te maken van verschillende tuinplanten die ieder op een ander moment bloeien of op een andere manier visueel aantrekkelijk zijn, kan de tuin het gehele seizoen aantrekkelijk zijn met de mooiste kleuren en geuren. Maak hierbij ook de juiste balans in groenblijvende en niet-groenblijvende tuinplanten. Door gebruik te maken van groenblijvende vaste planten (Carex, Liriope) of heesters (Taxus, Ilex) kan de tuin ook in de winter aantrekkelijk zijn.

Auteur

Wessel Bastiaans van Plant & Grow

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English