Voortuinen zijn er in talloze soorten en formaten. Voordat je begint met de aanleg of make-over van je voortuin, is het goed om je bewust te worden van de mogelijkheden. In dit blog worden 7 inspirerende voortuin ideeën besproken die de basis zullen kunnen voor jouw eigen voortuin!
1. De kleurrijke voortuin
Rozen en bloeiende vaste planten vormen een romantische combinatie. De Buxushaagjes zorgen voor de nodige structuur, zodat er in de winter ook nog wat groen in de tuin te vinden is.Het gebruik van kleurrijke beplanting en beplanting die lang bloeien zorgen voor een gezellige en natuurlijke uitstraling. Verder trekken bloeiende planten ook veel vlinders, hommels en andere insecten aan. Neem bij voorkeur soorten die makkelijk groeien en lang bloeien.
Enkele voorbeelden van leuke beplanting voor de kleurrijke voortuin:
Voortuin met vooral groene structuren, zoals leibomen (leipeer), hagen (haagbeuk) en haagjes (Buxus).
Door het gebruik van gesnoeide beplanting krijgen voortuinen een stijlvolle en rustige uitstraling. Hier en daar kunnen bloeiende planten worden toegepast voor wat meer seizoensbeleving. Ook bomen en struiken met een goede herfstkleur kunnen zorgen voor een mooie toegift in de verder rustige tuin. Voorbeelden van geschikte beplanting voor de gestructureerde voortuin:
Een strakke voortuin waarin bijna geen onderhoud nodig is.
Door slim gebruik te maken van materialen kan een voortuin onderhoudsvriendelijk zijn en tegelijkertijd mooi en stijlvol ogen. Wanneer er gekozen wordt voor halfverharding, zoals grind of houtsnippers, vergeet dan niet anti-worteldoek aan te leggen. Door het gebruik van anti worteldoek heb je veel minder last van onkruid.
Tips voor de onderhoudsvriendelijke voortuin:
Een prairie-achtige beplanting in de voortuin kan heel mooi zijn. De paden tussen de planten door zullen in de zomer helemaal overgroeid raken, maar in het voorjaar kun je over de paden makkelijk het noodzakelijke onderhoud verrichten.
In de weelderige voortuin speelt beplanting de hoofdrol. Een weelderige tuin als voortuin kan ook vrij makkelijk zijn qua onderhoudt. Dan is het alleen wel noodzakelijk om een uitgekiende selectie van planten te maken! Onkruid is hier de belangrijkste vijand. Het kan dan ook enorm helpen om 'schoon' aan de tuin te beginnen. Verwijder grondig al het onkruid voordat je met de nieuwe tuin begint. Na het planten is het van belang om te 'mulchen'. Dat wil zeggen: de bodem bedekken met organisch materiaal, zoals (fijne!) houtsnippers, cacaodoppen, of compost. Dat bedekt de bodem tussen de planten en onderdrukt daarmee onkruidgroei.
Moderne tuinen kenmerken zich door strakke lijnen. Om de tuin niet te saai te laten worden helpt het om enkele weelderige planten op prominente plekken te zetten. Ook moet het denken in de hoogte niet vergeten worden. Pas bijvoorbeeld één of meerdere bomen toe. De basis blijft dan strak, maar je creëert toch een groene uitstraling. Iets dat nogal eens vergeten wordt in de moderne voortuin!
Onmisbaar in de moderne tuin is rust. Dat kun je bereiken door aan de volgende dingen te denken:
Een klassieke voortuin met symmetrische indeling, haagjes en (groene) ornamenten.
Klassieke voortuinen zijn vooral mooi bij klassieke huizen en panden. Onmisbaar in de klassieke voortuin zijn de volgende elementen:
Enkele moestuinbakken in de voortuin verfraaien dit stenen pleintje.
Eetbare tuinen zijn ongekend populair. Ook in de voortuin kunnen eetbare planten groeien! Heb je niet de ruimte voor een complete moestuin, dan kun je ook denken aan het plaatsen van een paar eetbare planten. Fruitbomen bijvoorbeeld, of bessenstruiken. Dat is fraai om te zien en bovendien een stuk makkelijker in het onderhoud dan een hele moestuin.
Voordat je begint met je eigen voortuin: bedenk goed dat je het beste resultaat bereikt door een mix van dromen en realiteit.
Hopelijk heb je zo een beter beeld van de mogelijkheden voor je eigen voortuin. Heb je zelf al een mooie voortuin? Plaats je foto's op TuinTuin en inspireer andere tuinbezitters!
Op zoek naar meer voortuinideeën? Hier vind je talloze inspirerende foto's.
Bronnen:
http://www.greencolors.eu/wp-content/uploads/2013/...
https://peetmadeit.files.wordpress.com/2012/05/p52...
http://tuintuin.nl/fotos/3369/voortuin
http://www.soeskookt.nl/wp-content/uploads/2014/10...
http://robertbroekema.nl/footage/img/x750/RobertBr...
http://www.donkerwit.nl/images/tuinaanleg/twisk_bu...
https://peetmadeit.files.wordpress.com/2012/05/p52...
http://tuindagboekmarjan.blogspot.nl/2010_10_01_ar...