Urban gardening: tips en trucs voor tuinieren in de stad

Urban gardening: bouwen aan een groene toekomst.

Van nu af aan moeten stadsmensen met groene vingers niet meer noodzakelijk naar het platteland trekken om eens goed in de aarde te kunnen wroeten. Dankzij “urban gardening”, een gloednieuwe trend overgewaaid uit Amerika, kunnen verstokte stedelingen hun liefde voor de natuur voortaan ook uitoefenen in het binnenhof, het balkon, het dak of zelfs op het leegstaand bouwterrein aan de andere kant van de straat.

+ moodboard

Deze guerrilla-vorm van tuinieren is uit de nood aan duurzaamheid in een wereld waar de klimaatopwarming en de daaraan verbonden risico’s zich helaas dagelijks tonen. Om deze reden richt het “urban gardening”-concept zich op duurzame productiemethoden en wekt het een culturele solidariteit op bij de fruit- en groenteconsument.

+ moodboard

Daarbij is niet enkel de oogst van doorslaggevend belang. Hoewel veel stadslui hun eigen groenten en fruit kweken en op die manier voor een stuk zelfvoorzienend proberen te zijn, zijn er ook heel wat fervente groenliefhebbers die een klein kruid- en bloementuintje aanleggen om zo wat kleur te brengen in hun interieur.

Een eigen moestuin kent immers verschillende voordelen:

  • Het voordeel dat je steeds gratis groenten, fruit en kruiden ter beschikking hebt.
  • De kwaliteit van deze oogst doorgaans beter en valt ook het gezondheidsaspect van een dagelijkse portie verse groenten en fruit niet te ontkennen.
  • Tuinieren kan rustgevend werken, en het is een leerrijke en lonende activiteit voor de kleinsten onder ons. Want zeg nu zelf; wat smaakt beter dan iets dat je zelf gezaaid hebt?


Optimaal gebruik van de ruimte in de stad

Als je niet veel ruimte hebt, zoals veel mensen die in de stad wonen, is het een goed idee om te beginnen met verticaal tuinieren. Planken zijn ideaal op een balkon of in een kleine tuin, vooral omdat de meeste groenten het beste in potten groeien. Hang een paar planken boven elkaar en zet daar je potjes en plantjes op.

Daarnaast zijn er talloze leuke manieren om verticaal te tuinieren: bijvoorbeeld met een pallet:

+ moodboard

Of het gebruik van een rekje op een balkon.

+ moodboard

Ook een idee om ruimte te besparen is om de planten langs de muur te laten groeien. Met draad of houten planken kun je zelf een hekwerk maken waar tomaten en bonen perfect tegenaan kunnen groeien. Om optimaal gebruik te maken van de ruimte die je beschikbaar hebt kunnen er ook hangplanten aangeschaft worden, zodat zelfs het plafond van het balkon goed gebruikt kan worden.

Tips en trucs voor urban gardening!

  • Zonlicht – Het is ongelofelijk belangrijk dat de plantjes en groenten genoeg blootstelling aan zonlicht krijgen. Zorg er dus voor dat jouw perfecte plekje genoeg uren zonlicht vangt. Het is ook belangrijk dat de planten niet achter glas staan. Het glas versterkt het licht en kan de planten verbranden als ze te lang in de zon staan.
  • Water – Planten hebben natuurlijk water nodig. Zorg ervoor dat jouw tuintje ergens komt te staan waar je gemakkelijk bijkomt met een tuinslang of een gieter.
  • Toestemming – Zorg ervoor dat je zeker weet dat je toestemming hebt een tuintje te beginnen. Het komt wel eens voor dat een verhuurder liever niet heeft dat er veel aan zijn huis veranderd wordt. Het is beter om het even te checken!
  • Zaaikalender – Wanneer je welke groenten het beste kan zaaien hangt natuurlijk af van het type groente of plant. Veldsla zaai je bijvoorbeeld in juli, augustus en uiterlijk september, terwijl aardbeien het beste tussen maart en augustus geplant worden. Neem daarom altijd een kijkje in een zaaikalender.


Voor meer informatie kun je kijken op de website Westwing

Of neem voor meer tips over “urban gardening” een kijkje in het E-Book .


Fotos © Living4Media

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English