10 Tuintrends 2015: trends als inspiratie voor je tuin.

Het is officieel voorjaar! Het begin van de lente vormt hét startschot voor het nieuwe tuinseizoen. Om inspiratie op te doen voor de inrichting van je eigen tuin, delen we de nieuwste tuintrends voor dit seizoen.

Tuintrend 1: beplanting in overvloed

In de tuin draait het weer om de beplanting. En dan met name naturalistische beplanting. Naturalistisch betekent dat de planten een natuurlijke sfeer uitstralen. Bovendien zijn ze aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Weelderige beplanting dus. Het hoeven niet persé wilde planten te zijn, maar ze zien er wel vrij wild en natuurlijk uit. Veel siergrassen en bloeiende vaste planten zijn hiervoor geschikt. De stijl die Nederlandse tuin- en beplanting goeroe Piet Oudolf al jaren toepast is dus onverminderd actueel. In tuinen met weinig ruimte worden soorten toegepast die lang bloeien.

+ moodboard
Naturalistische beplanting met bloemen en siergrassen.

+ moodboard
Weinig ruimte? Neem dan planten die lang bloeien. Onovertroffen is de muurbloem (Erysimum 'Bowles Mauve') die maandenlang doorbloeit.

Tuintrend 2: weinig bestrating

De trend van 'veel beplanting' gaat natuurlijk samen met een minimum aan bestrating. Deze bestrating is dan ook bij voorkeur rustig. Zo kan de beplanting de show stelen. Eenvoudige grijze betontegels, of ouderwetse klinkertjes voldoen voor dit doel prima. Dat is bovendien budget vriendelijk! Uiteraard moet je voldoende ruimte hebben om te zitten en door de tuin te kunnen lopen. Maar je hoeft niet te overdrijven en de tuin van schutting tot schutting vol te straten.

+ moodboard
Weinig bestrating, maar genoeg om fijn te kunnen zitten en rond te kunnen lopen. Locatie: Tuinen van Appeltern.

Tuintrend 3: verticaal groen

Over schuttingen gesproken: ook de verticale ruimte in de tuin wordt natuurlijk benut. Niet met schuttingen, maar met hagen. En waar toch een schutting of tuinmuur moet komen, kunnen klimplanten of leibomen de harde afscheiding verzachten. Zelfs een levend groen schilderij of een complete groene wand vol met planten behoort tot de mogelijkheden.

+ moodboard
Groen schilderij met levende planten. Ontwerp: Boekel Tuinen

Tuintrend 4: Tuinhuis met veranda

Van onder een veranda kun je ongestoord genieten van de tuin. Zelfs als het niet echt tuinweer is! Dat maakt dat de veranda in Nederland steeds populairder wordt. Veel veranda's worden tegenwoordig met net zo veel aandacht ingericht als de woonkamer binnen. Op het dak kan een groendak worden aangelegd. Zo wordt het in de zomer niet te snel warm onder de veranda. Bovendien is zo'n groen dak een fraai gezicht. Ook vormen de planten op het dak een aantrekkelijke plek voor allerlei insecten en vogels.

+ moodboard
Luxe veranda, compleet met haard en groendak. Locatie: Chelsea Flower Show

Tuintrend 5: de eetbare tuin

Overal waar het maar kan, worden eetbare planten in de tuin gezet. En dan niet zoals in een ouderwetse moestuin, die puur voor de opbrengst is. Tegenwoordig worden eetbare planten ook om hun sierwaarde toegepast. Er bestaan namelijk een hoop fraaie eetbare groenten, kruiden en fruitsoorten. Deze aantrekkelijke eetbare planten worden gemengd met sterke sierplanten. Bij voorkeur planten die aantrekkelijk zijn voor insecten. En bijvoorbeeld bloemen die je kunt plukken voor een boeket uit eigen tuin. Zo wordt de tuin nuttig voor mens én dier.

+ moodboard
Een goed voorbeeld van een 'eetbare tuin'. Bijna alle planten op deze foto zijn eetbaar! Groei en Bloei's 'Inclusieve Tuin' .

Benieuwd naar nog meer tuintrends? Hier vind je deel 2 van de 10 tuintrends van 2015! 

Bekijk meer blogs »

Suzanne de Boer

Moodboards van Suzanne de Boer

feedback Switch to English