Top 10 planten van de 'Dutch Wave'


Wat zijn volgens The Daily Telegraph, een Britse krant die ook veel over tuinieren schrijft, de beste 10 planten van de 'Dutch Wave'? Wij hebben ze even op een rijtje gezet!

+ moodboard
"The Dutch Wave", Het Nieuwe Tuinieren of De Hollandse Vaste plantengolf . Een stroming in de Nederlandse tuincultuur. Voornamelijk dankzij Henk Gerritsen, Rob Leopold, Ton ter Linden en Piet Oudolf. Zij begonnen vanaf ongeveer 1970 (eerst alleen en later ook wel samen) de bestaande tuincultuur te vernieuwen. Dit begon in Nederland, maar in 1996 bereikte het ook Engeland en ging het zelfs verder.

+ moodboard
De tuinen van de The Dutch Wave groep zijn erg natuurlijk. Dit effect wordt bereikt door hoge en lage planten door elkaar te zetten en de planten ook te laten uitzaaien. Het moet lijken alsof het niet door de mens was gemaakt.

#1 Miscanthus sinensis 'Silver grass'

+ moodboard
Op de eerste plaatst staat deze, haast op kleine witte touwtjes lijkende, plant uit azië. Gebruikt om structuur en beweging aan een tuin toe te voegen.

#2 Eupatorium maculatum ‘Riesenschirm’

+ moodboard
Deze plant kan soms wel 2,5 meter hoog worden. Met zijn donkere stengels en steenrode bloemschermen valt het goed op in tuin.

#3 Echinacea purpurea ‘Fatal Attraction’

+ moodboard
Een liefelijke bloem met een anders vermoedende naam. Opvallend door de stervormige en lila kleurige kleurige bloem met donkere steel en donker hart.

#4 Stachys officinalis ‘Hummelo’

+ moodboard
De vlinderachtige paarslila bloemen, rondom de vierkante steel, torenen boven het gekartelde blad uit.

#5 Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’

+ moodboard
De imposante monnikskap met aren vol spetterend blauwe bloemen!

#6 Veronicastrum virginicum ‘Lavendelturm’

+ moodboard
Amerikaanse familie van onze ereprijs; geestige, stijve, spitse pluimen in lavendelblauwe tinten

#7 Rudbeckia fulgida var. sullivantii ‘Goldsturm’

+ moodboard
Het lijkt op de zonnebloem, maar dat is het zeker niet. Deze elegante tuinplant is sterk en dus goed voor in de tuin, maar ook op vaas staat het prachtig.

#8 Calamagrostis brachytricha

+ moodboard
Deze plant draagt in een tuin zeker bij aan het natuurlijke effect. Het pluimgras wiegt zachtjes in de wind met zijn zachte kleuren van groen en lila.

#9 Sanguisorba officinalis ‘Red Thunder’

+ moodboard
Toepasselijke naam voor dit pimpernelsoort, met zijn dunne steeltjes en prachtige diep rode top.

#10 Monarda ‘Mohawk’ of ‘Scorpion’

+ moodboard
Het doet aan een schorpioen denken, met zijn lila/rode licht gepluimde bloem. Ook wel de bergamotplant genoemd en populair door de heerlijke geur!

Bekijk meer blogs »

Jetske Littooy
feedback Switch to English