De mooiste parken van Amstelveen: de Braak & Dr. Jac. P. Thijssepark

De heemtuinen en parken van Amstelveen zijn vermaard vanwege hun grote schoonheid. Je kunt er wandelen en je ervaart de rust en diversiteit van een natuurgebied, maar het zijn feitelijk nauwkeurig door mensen beheerde parken of tuinen. In Amstelveen zijn bijvoorbeeld De Braak en het Dr. Jac. P. Thijssepark zeker een bezoek waard. Dit eerste verslag is van eind winter (februari), maar we geven vanaf nu elk seizoen een inkijkje in deze prachtige heemparken.

+ moodboard
"Een heemtuin , heembos of heempark is een kunstmatig, veelal omheind landschapselement, bedoeld om het inheemse, wilde flora en fauna te laten zien. Het begrip is geïntroduceerd door Jac. P. Thijsse (1865-1945)." (Bron: Wikipedia)

Arboretum, park, of heemtuin?

Het oorspronkelijke idee van Thijsse was dat van een educatief plantsoen dicht bij de mensen. De nadruk lag niet op soortenkennis maar op inzicht in levensgemeenschappen. Dat is precies de reden dat ik persoonlijk een park als het Dr. Jac. P. Thijssepark interessanter vindt dan de meeste gewone parken of arboreta.

+ moodboard
Plantengemeenschappen, zoals hier berken en heide, vormen een natuurlijke beplanting in park De Braak.

Een arboretum is namelijk een verzameling bomen en struiken. Dat is mooi voor het overzicht van plantenfamilies en soorten en het vormt een schatkamer voor onderzoek en soortenkennis. Helaas ontbreekt vaak de samenhang en de rust die je in een heemtuin of park (of een 'echt' natuurgebied!) juist wel ervaart. En in een 'gewoon' park ontbreekt het juist vaak weer aan de soortenrijkdom die echte plantenliefhebbers zo waarderen. Niet voor niks noemen grote Nederlandse tuinontwerpers, zoals Ton ter Linden en Piet Oudolf, het Dr. Jac. P. Thijssepark in Amstelveen vaak als inspiratiebron.

Vroege bloei, vroege bollen

+ moodboard
Sneeuwklokjes komen vaak in grote groepen voor. De bolletjes verwilderen makkelijk en zaaien zich uit.

Eind februari, begin maart, is er al van alles te beleven in de heemparken. Er groeien namelijk veel verwilderingsbollen die vroeg bloeien. Deze vroege bloeiers profiteren van het vroege voorjaarszonnetje. Nu de bomen nog niet in blad staan kan de zon de grond bereiken. Tegen de tijd dat de bomen in blad staan sterven de bollen bovengronds af en beginnen ze aan hun rustperiode onder de grond.

+ moodboard
Ook de winterakoniet is veel in heemtuinen en parken te vinden. De bloeitijd valt al vroeg, in januari-februari.

Geen gras...

+ moodboard
Meerstammige berkenbomen flankeren het pad.

Een gewoon park bestaat voor een groot deel uit gras. Een arboretum bestaat vooral uit bomen en struiken. In een heempark als De Braak vind je geen grasvelden, maar wel grote groepen met lage beplanting, zoals lage heesters en vaste planten. Hierdoor heb je het ruimtelijke effect van een park, maar niet de monotone sfeer. Resultaat: een natuurlijk gebied waarin elk seizoen weer veel nieuws is te zien en te beleven! Daarom vormen deze parken een goede inspiratiebron voor natuurlijke tuinen. Zeker voor het inrichten van een wat grotere natuurlijke tuin of landgoed vormen de heemparken een mooi voorbeeld.

+ moodboard
De vroeg bloeiende vaste planten laten ook alweer kleur zien begin maart. Hier het longkruid (Pulmonaria).

Water en bomen

In het Dr. Jac. P. Thijssepark is veel bos te vinden. De waterpartijen zorgen door hun reflectie voor prachtige spiegelbeelden. Bovendien zorgt de weerspiegeling van de lucht en de zon voor extra licht onder de bomen.

+ moodboard

Grote pollen wintergroen gras (Carex pendula, zegge) langs de sloot in het bos.


+ moodboard
De waterpartijen zorgen door hun reflectie voor prachtige spiegelbeelden. Bovendien zorgt de weerspiegeling van de lucht en de zon voor extra licht onder de bomen.


Struiken

Veel interessante soorten struiken groeien in de heemparken van Amstelveen. Soorten met vroege bloei of met een mooie herfstkleur bijvoorbeeld. En struiken met bessen en vruchten die aantrekkelijk zijn voor vogels.

+ moodboard
Ook veel interessante struiken hebben een plek gevonden in de parken. Gagel (Myrica gale) is een klein struikje met kruidig geurende twijgen.

+ moodboard
De lekkerste geur in februari-maart komt van de Sarcococca (vleesbes), het wintergroene struikje ruikt erg zoet.


Varens

Door de groeiomstandigheden in de heemparken van Amstelveen (schaduw en vocht) zijn er vele soorten varens te vinden. Soorten die ook in menig tuin een grote meerwaarde kunnen betekenen. De meest indrukwekkende varens die in het Dr. Jac. P. Thijssepark te vinden zijn, zijn de soms tientallen jaren oude koningsvarens. Deze bereiken elk jaar weer een hoogte van wel 2 meter... Daarover meer in het volgende verslag!

+ moodboard
In deze beplanting - nu nog vooral in bruintinten - rijzen in de zomer de koningsvarens hoog op. Wordt vervolgd!

Meer weten over de heemparken van Amstelveen? Kijk eens op de website van de heemparken.

Bekijk meer blogs »

Arjan Boekel
Over Boekel Tuinen

Moodboards van Arjan Boekel

feedback Switch to English