De 5 leukste ideeën voor een klein balkon

Balkon in de stad

Vaak krijgen we bij TuinTuin de vraag hoe een klein balkon handig en gezellig ingericht kan worden. Het ontbreekt de mensen vaak aan leuke originele ideeën.

In een stad is een balkon vaak de enige plek waar je buiten kan genieten van frisse lucht en de zon. Helaas is een gemiddeld balkon niet groot en daardoor zijn de mogelijkheden erg beperkt, denkt men. Vandaag deel ik inspiratie, tips en trucs om je balkon leuk in te richten.

1. Maak gebruik van de wanden
Als de vloer van een balkon vrij blijft dan oogt het balkon groter en ruimer. Het is daarom aan te raden om de wanden goed te gebruiken en veel spullen op te hangen. Hang je planten aan de wanden, balkon-railing of zet ze op een leuke stellage.

+ moodboard

Probeer eens verticaal te tuinieren: origineel en ruimte besparend.

Ook verticaal tuinieren is een leuke variatie. Je zorgt ervoor dat je de kale wanden van het balkon niet meer ziet en dat maakt de ruimte groter.

Gebruik hangbakken met gezellige viooltjes of afrikaantjes want dat zijn echte eyecatchers. Je hebt hangbakken in allerlei vormen (rechthoekig, bloempotmodel etc.) en je kunt ze op elk balkon kwijt.

+ moodboard

Om ruimte te besparen is het slim om zo min mogelijk planten op de grond te zetten. Gebruik een leuke stellage om je planten op te zetten.


2. Gebruik meubels die je ook op andere manieren kunt gebruiken.

Het is handig als je de spullen die op het balkon staan op meerdere manieren kunt gebruiken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Houten kratjes als kist of stoel. Handig als je meer zitplekken nodig hebt. Dan stop je de kussens en andere losse accessoires in de kratten en je hebt een paar extra zitplekken. Zo heb je meteen een manier om al je balkonspulletjes in de winter goed op te bergen.
  • Kies voor opklapbare stoelen die je op kunt bergen als je ze niet gebruikt.


+ moodboard

H ang je tafel aan de balkonrailing of aan de muur. Als je hem niet gebruikt dan kun je de tafel inklappen en heb je een hoop extra ruimte.


3. Gebruik kussens en kleden om een leuk en gezellige relaxhoek te maken.

Door diverse kleden en kussens op een bank of stoel neer te leggen creëer je al snel een ontspannen hoek waar je rustig een boek of tijdschrift kan lezen.

+ moodboard

Met wat leuke kleden en kussens creëer je een heerlijke relaxhoek.

+ moodboard

Ook een klein balkon midden in een wijk kan er knus en gezellig uitzien .


4. Gebruik vlonders of planken op de grond.
Op veel foto's zie je dat er gebruik wordt gemaakt van vlonders of houten planken. Een originele ondergrond van een balkon is vaak van beton en daardoor erg saai. Als je vlonders of houten planken neerlegt krijgt het balkon veel meer karakter en het ziet er meteen een stuk gezelliger uit.

+ moodboard
Houten vlonders geven je balkon meteen meer karakter en toont een stuk leuker dan de betonnen ondergrond.

+ moodboard

Andere optie: kunstgras op je balkon.


5. Durf kleuren te gebruiken op je balkon
Er is niets zo saai als een grauw balkon. Gebruik daarom ook verschillende kleuren, stoffen en materialen op je balkon .

+ moodboard

Kies op je balkon voor verschillende kleuren, stoffen en planten.

+ moodboard

Het hoeft allemaal niet ingewikkeld te zijn. Een leuk kleed, wat plantjes, een simpele houten stoel plus eentafel geven een balkon al veel meer uitstraling.

Er zijn zat mogelijkheden om jou balkon "summer proof" te maken zodat jij straks met lekker weer buiten kan zitten op je gezellige balkon.

Nóg meer inspiratie voor je balkon vind je hier.


Bekijk meer blogs »

Moodboards van H Blankendaal

feedback Switch to English