Top 5 planten om eenvoudig geur en kleur in de tuin aan te brengen

Het is een kunst om te zorgen dat ook in de wintermaanden genoeg valt te beleven in de tuin. Geurende planten hebben daarbij een streepje voor, omdat ze naast de sierwaarde ook de reukzintuigen prikkelen. Veel planten die in de winter bloeien hebben een sterke geur. De weinige bijen die in dit jaargetijde vliegen kunnen namelijk wel wat hulp gebruiken om de weg naar de bloemen te vinden.

Wintergeur

Vaak valt de geur van in de winter bloeiende planten niet op. Door de koude lucht ruik je het minder goed. En soms zijn de bloemen zo laag bij de grond, dat je ze alleen kunt ruiken door ze af te knippen en in een vaasje te zetten (sneeuwklokjes!). Wij kiezen hier daarom voor struiken die wat verder van de grond af bloeien en daardoor een stuk beter te ruiken zijn. Onze top 5:

5. Lonicera fragrantissima (struikkamperfoelie)

+ moodboard

5. Lonicera fragrantissima (struikkamperfoelie). Heerlijke geur, friszoet, citroenig. De bloei is wat onopvallend qua kleur, maar de geur maakt alles goed. Helaas is aan de struik verder niet zo veel te beleven. Daarom vooral geschikt voor de wat grotere tuinen, in tuinen met schaarse ruimte zijn betere opties voor lekkere wintergeur.

4. Hamamelis (toverhazelaar)

+ moodboard

4. Hamamelis (toverhazelaar) diverse soorten en kleuren. Hier op de foto de soort Hamamelis x intermedia 'Jelena'. De geur is subtiel maar zoet. Knip eens een takje af voor in huis. Dan merk je hoe lekker de toverhazelaar geurt. Naast de spectaculaire bloemkleuren hebben de meeste soorten ook een mooie herfstkleur.

3. Viburnum x bodnantense 'Dawn'

+ moodboard

3. Een tikkeltje 'gewoon' misschien, maar de oude vertrouwde Viburnum x bodnantense 'Dawn' (wintersneeuwbal) is een grote heester die gedurende de winter steeds weer met nieuwe bloemen komt. Die geuren heerlijk zoet. Tuinarchitecten passen het liefst grote struiken toe. Die kun je direct opknippen tot een meerstammige boompje. Zo kun je onder de struiken andere beplanting toepassen, want deze Viburnum heeft buiten de winterbloei vrij weinig sierwaarde.

2. Chimonanthus praecox (meloenboompje)

+ moodboard

2. Chimonanthus praecox (meloenboompje, of winterzoet). Verrassende struik uit China met zachtgele bloemen die zoet en wat kruidig ruiken. Ruikt niet naar meloen en vormt al helemaal geen meloenen na de bloei. De Nederlandse naam is me daarom dan ook een raadsel. Bloeit de hele winter door. De struik kan tot 3m hoog worden. Ook deze struik heeft naast de winterbloei niet veel sierwaarde en kan dan ook het best worden toegepast in wat grotere tuinen.

1. Sarcococca hookeriana (vleesbes)

+ moodboard

1. Sarcococca hookeriana (vleesbes). Dit is een kleine wintergroene heester. Hoogte na 10 jaar is maximaal 80-100cm. De geur is zoet en sterk. Door het bescheiden formaat is dit heestertje in elke tuin toe te passen. Je kunt er zelfs lage hagen van maken. In dat geval is het wel het mooist om ze als los haagje toe te passen en niet strak geschoren als een Buxus. Ook de andere soorten Sarcococca, zoals S. confusa en S. humilis zijn vergelijkbaar qua geur.

Bekijk meer blogs »

Hans van Hoven
Over hoven
feedback Switch to English