In de Versicolor tuin: Eénjarigen zaaien

Eénjarigen zaaien… straks meer kleur in de zomertuin!

Eind februari, als de bloei in de tuin zich nog beperkt tot akonieten, krokussen, irissen en andere kleine bolgewassen, komt er altijd een dag dat het opeens begint te kriebelen. Een waterig zonnetje, temperaturen ruim boven het vriespunt… de eerste lentekriebels! Een half uur later struin ik door het tuincentrum, op weg naar de afdeling tuinzaden. Dus sta ik met een boodschappenmandje aan de arm voor de Luilekker-wand met rekken vol zaden van éénjarigen. Waar te beginnen met zoveel strekkende meters vol verleidelijke soorten?

+ moodboard
De eenjarige kattensnor (Cleome hassleriana) is er in tinten van wit tot diep roze.

De zaden van de vaste planten sla ik meestal over. Die koop ik zelf liever als goed volgroeide plant bij een kwekerij. Bij de groenten ben ik meestal ook snel klaar, want daar zoek ik alleen mijn vaste favorieten uit het rek. Onmisbaar in een border met rood of purper-tinten is de Snijbiet met zijn donkerrode stengels en donker blad. Een uiterst decoratieve bladplant! Sinds vorig jaar vond ik tot mijn grote vreugde ook zakjes met gemengde kleuren Snijbiet : rode, oranje, roze, gele, witte… Aangezien de kleur van de steeltjes al bij de kiemplantjes zichtbaar is, kun je ze bij het verspenen direct op kleur uit elkaar halen. De gele en oranje-stelige planten waren een groot succes in mijn ‘Hot Border’ van vorig jaar.

+ moodboard
Geoogste snijbieten in diverse kleuren. Ook in de siertuin zijn snijbieten zeer decoratief, met mooie stengels en groot blad!

Bij de zaden van alle kleurrijke éénjarigen ben ik beduidend langer zoet. Ik schuif langzaam van links naar rechts, begerig zakjes verzamelend in de categorieën “mag beslist niet ontbreken in de tuin ” en ‘oh, maar die is ook leuk!” . Met een schrikbarend vol boodschappenmandje sta ik later bij de kassa. Gelukkig zijn zakjes zaad niet zo duur…

+ moodboard
Bruine zonnebloemen (Helianthus annuus) in de vlammende border.

En dan is het wachten op de eerste écht zonnige lentedag met een weersvoorspelling van stijgende dagtemperaturen, om te kunnen starten met zaaien. In grote kwekerskratten gevuld met kleine potjes, zaai ik soort voor soort in goede grond. Daarvoor meng ik de potgrond meestal met wat schoon zand. Naam-labeltje erbij, licht bevochtigen met de gieter en : Hop, de krat gaat lekker achter glas in onze koude bak. Ondertussen geniet ik van de voorjaarszon op mijn rug en spits ik mijn oren bij elk vogelgeluid… is de Grutto al terug in de weilanden? Hoor ik de merels en heggenmussen kwinkeleren in de bomen? Kleine lentegenoegens waar ik ieder jaar naar uitkijk.

+ moodboard
Pas ingezaaide potjes. Nu kan ik de eerste sprietjes wel de grond uit kijken...

Vervolgens begint het dagelijkse ritueel van ‘sprietjes de grond uitkijken’ dat elke tuinman en -vrouw herkent. Sommige kiemplantjes staan binnen enkele dagen al boven de grond, andere nemen alle tijd en wachten op hogere temperaturen. Net als je denkt dat het wel erg lang duurt en al voorzichtig met 1 vinger in een potje begint te prikken, komen die late kiemers aarzelend bovengronds. Cleome hassleriana (Kattensnor) is daar een goed voorbeeld van. Prachtige hoge nazomerbloeiers, in vele koninklijke kleuren te koop (o.a. White Queen, Pink Queen, Cherry Queen) maar ieder jaar brengt hun aanvankelijke groeitempo me aan het nagelbijten.

+ moodboard
Kattensnor is een trage kiemer, maar bloeit lekker lang door in het najaar.

Gelukkig hebben we ook ‘snelle jongens’ zoals de onmisbare Cosmea-soorten, waarvan het zaad vaak opkomt als de spreekwoordelijke haren op een hondenrug. Ieder jaar verlengen we het zomerse bloeiseizoen met de eindeloos doorbloeiende witte, roze en aparte ‘Seashells’ Cosmos.

+ moodboard
Cosmos in roze en wit zorgt eindeloos voor bloemen in de border.

Ook het verspenen van zaailingen vind ik een heerlijk klusje, omdat niet alles tegelijk opkomt en je om de paar dagen dus een aantal soorten kunt doen. Stuk voor stuk of – bij hele fijne kiemplantjes per 3 tegelijk in een bosje – priegel ik ze in hun eigen potje. Daarna spreek ik ze toe: “Groei! Groei!“ Als een volleerde plantenmoeder vertroetel en besproei ik…

Als er geen nachtvorst meer wordt verwacht, verhuizen de eerste bakken soms al snel naar het tegelpleintje ernaast, om ietsje af te harden. Want in de koude bak wordt het ‘volle bak’, nu ook de Dahlia’s en Canna’s voorgetrokken en opgepot moeten worden. In april heerst altijd enige tijd acute woningnood in dit gebied, totdat de eerste soorten kunnen worden overgezet in de border of in grote plantenbakken. Vorig jaar gingen de Chrysanthemums (o.a. de meerkleurige ‘German Flag”) als een speer en had ik zelfs tijd om ze later in het jaar nog eens bij te zaaien voor nazomerbloei.

+ moodboard
Chrysanthemum 'German Flag'.

Van exotische Cerinthe ‘Kiwi Blue” tot gewone Zonnebloem, ze zijn me allemaal even lief. Ieder jaar is de tuin weer anders dankzij de éénjarigen en de borders bloeien extra lang door. Laat me dus via deze website ook jouw favoriete zaaigoed eens weten? Dan rijd ik snel nog even naar het tuincentrum…

Bekijk meer blogs »

Versicolor Tuin
Over Versicolor Tuin
feedback Switch to English