Mozaïek in de tuin

In het buitenland kom je in de buitenlucht regelmatig mozaïek tegen. Denk aan de kleurrijke kunstwerken van Gaudí in Barcelona of aan de bijzondere mozaïeken van goden in Griekenland. Het levendige mozaïek is een graag geziene gast en wordt al eeuwenlang toegepast. Creatievelingen maken er de mooiste kunstwerken mee, maar ook voor de niet-creatievelingen is het mogelijk om de tuin te verrijken met mozaïek.

Geschikte tegels voor mozaïek

In Nederland zijn we nog iets huiveriger met mozaïek, mede door de vorst. Er zijn diverse tegelsoorten die geschikt zijn voor mozaïek en bestendigd zijn tegen ons wisselende Hollandse klimaat. Breng met de onderstaande geschikte tegelsoorten echte eyecatchers aan in de tuin.

Mozaïek van keramische tegels

Met keramische tegels kan je eigenlijk alle kanten op. Een keramische tegel komt tot stand door aarde en klei in de oven op hoge temperaturen te bakken, en de tegel vervolgens te voorzien van een glazuurlaag. Door deze glazuurlaag zijn keramische tegels verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog en is de tegel waterafstotend. Dit is geen overbodige luxe, aangezien er in Nederland regelmatig een regenbui valt. Ontbreekt het aan kleur in je tuin, leef je dan vooral uit met mozaïek van keramische tegels.

+ moodboard

Mozaïek van natuursteen

Wil je wel graag wat anders dan vierkante tegels, maar hoeft het van jou niet te opvallend? Dan kan mozaïek van natuursteen een oplossing zijn. Natuursteen is een product dat de aarde zelf heeft gemaakt door gesteente te verhitten of te verdrukken. De stenen zijn vaak miljoenen jaren oud en is daardoor zeker een bijzondere toevoeging aan de tuin. Voor mozaïek zijn o.a. de volgende natuursteensoorten geschikt: hardsteen, marmer, leisteen en travertin. Let wel op, deze soorten hebben ook varianten die niet geschikt zijn om in de tuin te verwerken.

+ moodboard

Wandelpaden

Natuursteen mozaïek is zeer geschikt om originele wandelpaden mee te creëren door de tuin. Keramische mozaïek kan als het nat is glad worden, en is daardoor meer geschikt voor muurtjes en accessoires. Het gebruik van stukken steen of kiezels wordt ook wel Pebble mozaïek genoemd. De stenen kan je op verschillende wijzen verwerken op de paden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om:

  • met één tint Pebble mozaïek het gehele pad te bekleden
  • stukjes kleinere Pebble mozaïek aan te brengen tussen de tegels door
  • een patroon te ontwerpen en die te leggen met verschillende gesteente

Patronen kunnen gecreëerd worden door kiezels bijvoorbeeld zijdelings te plaatsen, verschillende tinten te gebruiken maar ook door te spelen met het formaat.

+ moodboard

Accessoires

Ben je juist op zoek naar wat vrolijke accessoires voor in de tuin, dan kan je je ook zeker uitleven met mozaïek. Saaie bloempotten opfleuren, simpele vogelhuisjes decoreren en als je kinderen hebt kan je zelfs een kleurrijke hinkelbaan creëren. Het maken van de accessoires alleen al is een leuke gezinsactiviteit. Smeer een stukje van het object in met cementpoederlijm en plak de tegeltjes goed vast zodat er geen vocht tussen kan komen. Herhaal dit totdat het object volledig is bedekt met jouw creatie. Laat het geheel enkele dagen drogen, en vul daarna de leegtes op met voegmiddel. De accessoire is klaar om de tuin weer een stukje persoonlijker te maken.

+ moodboard

Twee linkerhanden?

Niets geen creativiteit, priegelwerk en geduld, maar snel resultaat; genieten van mozaïek in de tuin. Als jij je hierin herkent, dan is mozaïek op tegels of matjes iets voor jou. Wil je een pad of wand opleuken, dan is de klus met matjes of tegels zo geklaard. Geen gestoei met of alle stukjes wel op de juiste positie zitten, alleen de tegels/matjes aanbrengen en voegen. Zo is mozaïek voor iedereen toegankelijk!

Auteur

Danielle Weber van tegelzetter-weetjes.nl .

Bekijk meer blogs »

Danielle Weber
feedback Switch to English