Een tuin op je huis

Een tuin is de perfecte plek om wat groen aan je woning toe te voegen. Helaas heeft niet iedereen de beschikking over een tuin, maar daar is een oplossing voor. Het is namelijk mogelijk om een tuin op je woning te laten zetten, denk hierbij aan groene gevels en groene daken. Profiteer van dezelfde voordelen als die van een echte tuin en verander het grauwe beton of de saaie bakstenen in een aantrekkelijk aanzicht.

+ moodboard

Wat zijn groene gevels?

Een groene gevel kan zowel aan de binnen- als buitenkant van je woning worden geplaatst. Je kunt de groene gevel zelf laten groeien door middel van klimplanten of je kunt ervoor kiezen om tijd te besparen en een vooraf beplantte gevel aan de huidige gevel te bevestigen. Vooraf beplantte gevels zijn platen waaraan mossen of (vet)planten worden bevestigd. Deze worden vervolgens tegen de gevel geplaatst en zo kun je direct, zonder te wachten, genieten van een groene gevel.

+ moodboard

Groene buitengevel

Groene buitengevels kun je ook op de gevel zelf laten groeien. Met behulp van klimplanten kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een groene gevel maken. Bij het plaatsen van gevelbegroeiing is het verstandig om van tevoren de gevel te laten impregneren . Hierdoor wordt er een waterafstotende laag op de gevel aangebracht en dit voorkomt dat de wortels van de planten in de gevel hechten en schade aanrichten.

Onderstaand vind je verschillende voorbeelden van mooie groene buitengevels.

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Groene binnengevel

Ook de binnengevel van je woning kan worden versierd met groen. Door de positieve werking van een groene omgeving zijn groene binnengevels erg geschikt voor werkplekken. Kantoren profiteren van een betere en productievere werksfeer door meer groen in het kantoor te plaatsen.

+ moodboard

+ moodboard

Een tuin op je dak

Een tuin op je dak is ook mogelijk, zelfs als het dak enigszins afloopt. Een tuin op je dak heet een groendak. Er zijn twee soorten groendaken te onderscheiden: een intensief en extensief groendak.

  • Bij een intensief groendak wordt het dak beplant met grotere planten, zoals struiken, gras en in sommige gevallen zelfs een boom. Deze vorm van groendaken vereist echter wel bijna altijd dat het dak verstevigd wordt.
  • Bij extensieve groendaken hoeft er meestal geen versteviging gedaan te worden. Bij deze vorm van groendaken wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van kleine (vet)planten en mossen.

+ moodboard

+ moodboard

Voordelen

Groen brengt veel voordelen met zich mee.

  • Mensen voelen zich prettiger, zijn gezonder en productiever in een groene omgeving. Deze voordelen zijn ook erg handig voor bedrijven want zo kunnen groene binnengevels bijvoorbeeld van grote meerwaarde zijn.
  • De extra biodiversiteit en isolerende werking van groene gevels en daken maken het tevens een duurzame investering. De plantjes en mossen trekken veel insecten en vogels aan en dragen bij aan een schonere lucht. De plantjes nemen namelijk CO2 en andere schadelijke stoffen op uit de lucht en zetten dit om in zuurstof.
  • De isolerende werking zorgt ervoor dat de woning in de zomer koeler blijft. De planten nemen de UV-straling op en laten minder warmte door. Dit is in de winter juist een goede manier om de woning warmer te houden, dan wordt er minder warmte van binnenuit doorgelaten en gaat er dus minder warmte verloren.

+ moodboard

Groenten en fruit op je huis

Groene gevels en daken zijn zeer geschikt om gewassen als groenten en fruit te verbouwen. Zo krijgen de groene gevels of daken een extra functie en leveren ze je heerlijk zelf verbouwd voedsel op. Denk hierbij aan peren, aardbeien of kruiden die aan de gevel kunnen hangen. De beplantte gevel in onderstaande afbeelding noemen we ook wel een 'eetbare wand'. Daaronder is nog een groene bar te zien en ook daar zijn de meeste toegepaste planten eetbaar.

+ moodboard

+ moodboard

Een tuin op je huis is dus een verstandige en zeer duurzame beslissing. Zeker voor mensen die niet over een tuin beschikken is het een leuk idee om een tuin op of tegen het huis te laten zetten. Ook als je al een tuin hebt is het een leuke toevoeging. Hoe meer groen, hoe beter.

Auteur

Danielle Weber van dakdekker-weetjes.nl .

Bekijk meer blogs »

Danielle Weber
feedback Switch to English