Erfafscheiding: voor welke variant ga ik?

Hoe goed je ook met je buren overweg kunt, wat privacy is helemaal niet verkeerd. Eén van de eerste stappen richting die privacy is het afscheiden van je achter- en/of voortuin van die van je buren. Maar voor welke vorm tuinafscheiding kies je dan? Er zijn namelijk verschillende soorten mogelijkheden. Van een simpel hekje tot een prachtige natuurlijke haag. Van schutting tot hoge stenen muur. Kies voor de afscheiding die het beste aansluit bij én de (toekomstige) inrichting van je tuin én je persoonlijke voorkeuren.

+ moodboard
Ga je liever voor een gestucte muur (links), of een hekwerk met klimop? (Locatie: Tuinen van Appeltern)

Je kunt je voorstellen dat een hoge tuinafscheiding bij een grote tuin wel gaat, maar bij een kleine tuin is het soms niet aan te raden om elke kant af te sluiten met een hoge schutting. Dit kan je kleine tuin namelijk nog kleiner doen lijken. Je kunt er dan beter voor kiezen om op bepaalde plekken een lagere omheining of een open vorm te plaatsen.

+ moodboard
Een bamboe schutting kan heel mooi zijn en is iets transparant. Dat kan in een kleine tuin voor wat meer 'lucht' zorgen.

Lamellen effect

Zoek je een combinatie tussen hoog én transparant? Het zogenaamde lamellen-effect kan uitkomst bieden. Hoe werkt het? Je zet palen (of planken) rechtop in de grond, met een kleine tussenruimte. Als je in de lengte de tuin in kijkt, kun je niet tussen de palen door kijken. Als je echter dwars op de palen kijkt (richting de buren dus...) dan kijk je tussen de palen door. In de lengte dicht, in de breedte transparant. Met de ruimte tussen de palen kun je spelen. Dat bepaald de mate van doorkijk. Daarnaast kunnen de palen begroeid raken met diverse klimplanten.

+ moodboard
Dicht in de lengte... (Locatie: Versicolor Tuin )

+ moodboard
Transparant in de breedte! (Locatie: Versicolor Tuin )

Metaal

Metalen hekwerken en bijpassende poorten vormen over het algemeen een sierlijke vorm van tuinafscheiding. Deze sierlijke hekwerken geven je tuin of je erf direct een luxe en stijlvolle uitstraling mee. Het komt ook erg vaak voor dat een metalen hekwerk gecombineerd wordt met een vorm van beplanting. Denk bijvoorbeeld aan klimop of een buxushaag.

+ moodboard

Zonder beplanting oogt een metalen hekwerk al snel wat kaal...

+ moodboard

Zelfs een standaard gaashekwerk kan door een kunstenaar worden omgetoverd tot een unieke erfafscheiding.

Cortenstaal

Tegenwoordig kun je met een (eigen) ontwerp ook hekwerken met een laser laten uitsnijden. Het resultaat kan fantastisch zijn, zoals dit hekwerk voor een kinderdagverblijf in Amsterdam. Uiteraard hangt aan dit maatwerk wel een fors prijskaartje. Voor wie echt een unieke erfafscheiding wil zijn de mogelijkheden eindeloos.

+ moodboard
Thema van dit hekwerk bij een kinderdagverblijf: paddestoelen en kabouters.

Hout

De meeste privacy creëer je eenvoudig door te kiezen voor houten hekken of een stenen omheining. Het grote voordeel van houten hekken en tuinpoorten is dat ze enerzijds een natuurlijke uitstraling hebben omdat ze van een natuurlijk materiaal gemaakt zijn, maar dat ze anderzijds ook erg lang mee gaan. En wanneer je kiest voor hekken en poorten van hardhout of geïmpregneerd tuinhout, zijn ze ook nog eens zo goed als onderhoudsvrij.

Houten poorten gaan lang mee en hebben een natuurlijke uitstraling. (Hekwerk: Royal Fence )

Steen

Een stenen muur is ook een optie die toegepast kan worden als tuinomheining. Deze vorm wordt over het algemeen vaker toegepast bij de wat grotere tuinen en is een relatief kostbare omheining. In een kleine tuin kun je meestal beter niet op elke erfgrens een muur plaatsen, omdat je dan gevoel van gevangen zitten op deze manier wel vergroot wordt. Of je moet al echt een patio willen creëren met een unieke besloten sfeer.

De combinatie van steen en hout komt tegenwoordig ook steeds vaker voor. Op deze manier krijg je omheining niet alleen een mooie en luxe uitstraling, maar is deze ook nog eens erg stevig.

+ moodboard
Een oude tuinmuur met een klimroos: veel romantischer kan het niet! (Locatie: Sissinghurst Gardens, UK )

Natuurlijk

Afhankelijk van stijl en smaak kan ook een natuurlijke tuinafscheiding perfect passen. Ook op het gebied van natuurlijke tuinafscheidingen is het aantal mogelijkheden enorm. De eerste vraag die je moet stellen: hoe breed mag de erfafscheiding zijn. Een haag kan namelijk behoorlijk breed worden. De meeste hoge hagen hebben na een aantal jaar een breedte van 60-100cm. Heb je de wens voor een levende erfafscheiding, maar geen ruimte voor een haag? Dan kun je beter een hekwerk of wilgentenen schutting plaatsen en laten begroeien met klimplanten.

+ moodboard
Drie hagen op een rij: Taxus (wintergroen), Haagbeuk (bladverliezend) en Leilinde ('een haag op stammen').

Kies dus voor een tuinafscheiding die optimaal bij de grootte van je tuin, bij de inrichting van je tuin en bij je persoonlijke wensen aansluit.

Auteur

Heleen Bakker van RoyalFence.nl .

Bekijk meer blogs »

Royal Fence
Over Royal Fence
Royal Fence is al jaren gespecialiseerd in houten hekken en poorten. Wij staan voor maatwerk en bieden u vele opties in ons assortiment. Bekijk profiel

Moodboards van Royal Fence

feedback Switch to English