Het kiezen van de juiste kussens bij je loungeset

Dat we steeds meer in onze tuin leven en deze als tweede woonkamer gaan zien is niet nieuw meer. Een belangrijke rol hierin speelt de loungebank. De plek om heerlijk uren op te hangen op een mooie zomerdag. Wat hierin nog steeds onderschat is, maar wel een belangrijk onderdeel is, zijn de kussens.

Kussens bepalen uiteindelijk of je echt lekker zit en hoe je set eruit ziet. Het is daarom goed om hier met een aantal zaken rekening te houden, zodat je zeker de juiste keuze maakt.

Het kiezen van de juiste kussenvulling

De materialen, zoals vullingen stoffen die je wilt gaan gebruiken zijn helemaal afhankelijk van hoe je de kussens gaat gebruiken. De vragen die je moet stellen zijn:

 • Liggen de kussens buiten of onder een overkapping?
 • Wil je ze (het hele seizoen) buiten laten liggen of haal je ze elke avond binnen?
 • Ga je ze intensief gebruiken?
 • En uiteraard het budget.

+ moodboard

Onderstaand vind je de meest populaire materialen.

- Polyetherschuim

Dit type schuim is licht en voelt stevig aan, waardoor het makkelijk te tillen is. Zodra je opstaat, vormt dit materiaal snel terug in zijn originele vorm. Let wel op; indien je intensief gebruik maakt van polyetherschuim heb je wel kans op kuilvorming.

Polyetherschuim is verkrijgbaar in diverse vormen van hardheid:

 • SG 20 (Perfect geschikt als rugkussen)
 • SG 25 (Voor gebruik als tuinkussen)
 • SG 35 (geschikt voor gebruik als zitkussen)

- Eco schuim

De zachtste vulling in zijn soort welke bestaat uit één stuk en heeft een lange levensduur. Prettig aan eco schuim is, is dat het zelfs na enkele uurtjes nog steeds heerlijk zit.

Het schuim is gemaakt van ademend materiaal en voor het milieu een verantwoorde keuze. Deels wordt dit schuim namelijk met plantaardige olie geproduceerd. Belangrijk om op te letten indien je kiest voor Eco schuim is dat het zwaarder is dan bijvoorbeeld Polyetherschuim. Niet schikt dus als je erg dikke en lange kussens wil hebben.

- Koudschuim

High Resilience (HR) is ook wel de benaming voor schuim. Koudschuim is veerkrachtiger dan polyetherschuim en zit tevens steviger dan eco schuim. Zeer geschikt dus om een avond lang op te zitten.

Kuilvorming zoals je bij polyetherschuim komt bij koudschuim niet voor. Ook bij koudschuim geldt net als bij eco schuim dan het zwaar is en lastig te tillen is in vergelijking tot polyetherschuim.

In de volgende varianten is koudschuim verkrijgbaar:

 • HR 30 (Voor rugkussens)
 • HR 45 (Voor zitkussens)

- Quick Dry Foam

Als laatste hebben we het lucht- en waterdoorlatende schuimrubber Quick Dry Foam dat snel droogt. Of het nu regent of sneeuwt, Quick Dry Foam is bestand tegen deze weertypes. Hierdoor kun je je kussens dus met een gerust hart laten buiten liggen.

Bepaal de afmeting van je kussens

Voor de afmetingen dien je ook met een aantal praktische zaken rekening te houden:

 • Wil je kussens uit 1 stuk of wil je lossen delen?
 • Houdt er rekening mee dat je de kussens moet op kunnen bergen.
 • Grote kussens kunnen behoorlijk zwaar zijn en moeilijk te hanteren.

Om je kussens op te meten kun je gebruiken maken van de onderstaande schema’s:

+ moodboard

+ moodboard

Keuze van stoffen

Klaar met de materialen en de maten? Dan kan het leuke werk beginnen. Hoe je kussens eruit komen te zien! Er is tegenwoordig zoveel mogelijk dat je je fantasie de vrije loop kunt geven.

Populaire stoffen van dit moment zijn:
- Sunbrella
Sunbrella biedt een perfecte bescherming tegen wind, zon en regen.
Doordat de stof is voorzien van een ademende acrylcoating rolt hierdoor het water over het doek en trekt dit er niet in. Op deze manier wordt voorkomen dat condens en vocht zich ophopen. Zo wordt de perfecte weerstand gecreeerd tegen schimmels. Tevens voelt deze stof erg zacht aan en kan deze in de wasmachine worden gewassen.

- Sunproof

Sunproof stoffen hebben dezelfde eigenschappen als sunbrella. Echter zoals de naam al zegt is deze stof net iets beter bestand tegen verkleuren in de zon.
Dit type stof voelt iets stugger aan dat sunbrella, maar is wel net zo goed bestand tegen een regenbui.

- Flame kunstleer

Deze stof wordt gemaakt uit verschillende kunststoffen zoals polyurethaan en polyester, welke op textiel worden gedrukt. Dit imitatie leer neemt geen vocht op en indien de kussens nat worden kan dit gewoon met een doek worden droog geveegd. Een belangrijk voordeel is dat het jarenlang kleurbestendig is en zeer eenvoudig is schoon te houden.

Onderhoud

Je kunt nog zulke goede materialen hebben, maar kussens hebben gewoon onderhoud nodig. Dit is afhankelijk van de gekozen materialen. Er zijn genoeg stoffen die gewoon in de wasmachine kunnen en die zelfs met agressievere middelen behandeld kunnen worden, zoals bijvoorbeeld bleekmiddel. Doe je dit na het seizoen, dan zijn je kussens in het voorjaar weer zo goed als nieuw.

Inspiratie

Het resultaat komt in vele vormen. Ter inspiratie vind je onderstaand enkele voorbeelden.

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Auteur

Bas van Bockel van Nofruit

Bekijk meer blogs »

Nofruit
Over Nofruit
Op maat gemaakte kussens en lampen. Unieke producten die niemand anders heeft, omdat je ze zelf hebt bedacht. Het werkt heel eenvoudig. Jij ontwerpt hier online je product, wij produceren het op maat en bezorgen het bij je thuis. Bekijk profiel
feedback Switch to English