Tuintips voor een Scandinavische sfeer

Bij de combinatie van Scandinavië en winter denk je waarschijnlijk aan uitgestrekte sneeuwvlaktes met houten huisjes en mooie meubels met huiden en kleden. Er hangt een pure en rustige sfeer. In de Scandinavische wintertuin staan eenvoud, minimalisme en functionaliteit centraal. Hier lees je meer over de kleuren, materialen, meubels én accessoires die centraal staan in een Scandinavische tuin.

Kleur

De winter in Scandinavië bestaat voornamelijk uit lange koude en donkere dagen. Om dit te compenseren wordt er veel wit gebruikt en ook krijtachtige kleuren, zoals antraciet en lichtgrijs. Er wordt gespeeld met donkere en lichte kleuren door elkaar heen. Denk bijvoorbeeld aan een antraciet geverfd houten hekwerk met witte tuinmeubelen erbij. Doordat een hekwerk vaak openingen heeft, wordt de tuin niet volledig afgesloten. Voor meer sfeer en warmte in de tuin worden er vaak pasteltinten en houten accessoires toegevoegd.

+ moodboard

Materiaal

De materialen die in de Scandinavische tuin worden gebruikt zijn altijd comfortabel. Onze noorderburen maken veel gebruik van warme, natuurlijke én duurzame materialen. Eén van de meest geliefde combinaties is wol met hout. Door het leggen van wollen dekens en schapenvachten ontstaat een romantische sfeer, maar door de houten accessoires blijft de tuin toch ook een stoer tintje hebben.

+ moodboard
+ moodboard

Meubels

Scandinaviërs staan bekend om de prachtige stoelen die zij ontwerpen en designer stoelen zijn dan ook vaak de eye-catcher in een Scandinavische tuin. De stoelen zijn vaak modern, hebben niet teveel poespas én zitten altijd heerlijk. Comfort en functionaliteit staan hoog in het vaandel bij de Scandinaviërs. Deze stoelen krijgen, samen met de bijpassende tafels, vaak een prominente plek in de tuin.

+ moodboard

Accessoires

Het tuindecor wordt met accessoires helemaal afgemaakt. Zonder de accessoires is de Scandinavische tuin erg sober, dus ze vormen een belangrijke toegevoegde waarde. Typische accessoires in de Scandinavische tuin zijn dierenhuiden, wollen dekens en kussens. Deze materialen zijn kenmerkend voor een Scandinavische tuin. Vuur staat ook centraal in de tuinen. Vuurkorven, kaarsen en lantaarns vind je in bijna ieder tuin wel terug. Bij een kampvuur kan je heerlijk onder de dekens kruipen onder het genot van een drankje. Maar eigenlijk is een Scandinavische tuin ook niet compleet zonder een gewei van een hert of eland.

+ moodboard

+ moodboard

Hot tub

In een échte Scandinavische tuin kan een hot tub of sauna eigenlijk niet ontbreken. Naast vuur vormen deze elementen de warmte die zo welkom is in Scandinavië. Met een hot tub kan je in de winter heerlijk genieten van je tuin. Het liggen in warme hot tub, omringd door sneeuw en ijspegels geeft een heel speciaal gevoel.

+ moodboard

In jouw tuin

Zoals je hebt kunnen lezen, is een Scandinavische tuin helemaal niet zo ingewikkeld en is de Scandinavische sfeer ook gemakkelijk te creëren in je eigen tuin. Gebruik naturel kleuren en houd het vooral rustig. Voeg een dierenvacht, vuurkorf en gewei toe en jouw tuin is omgetoverd tot een echte Scandinavische wintertuin!

Auteur

Danielle Weber van www.hekwerk-weetjes.nl .

Bekijk meer blogs »

Danielle Weber
feedback Switch to English