8 vernieuwende ideeën uitgelicht

Overal ter wereld werken liefhebbers en bedrijven aan vernieuwende producten. Laat je inspireren door deze creatieve ideeën.

Boeken planten

Sommige boeken lees je niet maar staan als kunststukken in de kamer. Tegelijk waren die boeken ooit bomen. Als je dit samenbrengt dan krijg je het ontwerp van twee Italianen in hun Gartenkultur project.

Het idee is even kunstig als eenvoudig. Ze maken een gat in een boek en isoleren dit tegen vocht met een volledig ecologisch vernis. Daarna vullen ze het boek met aarde en planten een boom die groeit in deze papieren vaas. Ecologisch en mooi om naar te kijken. Helaas alleen nog te koop in Italië - maar een beetje doe-het-zelver laat zich daar niet door weerhouden ;)

+ moodboard

Bloeiende tafel

Deze tafel van Emily Wettstein tovert de natuur op een elegante en eenvoudige wijze op tafel. Zelf heb ik dit nog nergens eerder gezien. De tafel heeft een permanent groeiend middelpunt.

Deze tafel is van walnoten hout en heeft gewoon gras in het midden. Inzaaien met tarwegras kan ook, je hebt dan een echte superfood tafel. Of zet er kruiden in die meteen door de maaltijd kunnen, zo gaat de tafel nooit vervelen.

+ moodboard

Comfortabel zitten tussen de bomen

De 'Romeo & Juliet bank’ biedt een comfortabele manier van zitten tussen de boompjes. De bomen zijn zo geplaatst dat ze samen zijn zonder dat ze elkaar kunnen aanraken. En daar komt de naam natuurlijk ook vandaan.

Als je verschillende bankjes op dezelfde afstand van elkaar plaatst (zoals op de foto) dan creëer je een rustige harmonische aanblik.

+ moodboard

Kruidig krijtbord

Je kunt je muur tot leven brengen met een verticaal kruidentuintje. Dat bespaart ruimte en is tegelijk een natuurlijke aankleding van de kamer.

Over dit model is goed nagedacht. Met krijt kun je aangeven welke kruiden je op welke plek hebt geplant. Aan de bovenkant kun je water geven. En aan de onderkant zit een verborgen opvangbak voor overtollig water.

+ moodboard

Zwaartekracht trotserende planten

Planten die je doen twijfelen aan de zwaartekracht. Dit ontwerp van Boskke toont omlaag hangende plantenbakken. Wellicht bespaart het nog ruimte ook, maar gaat natuurlijk vooral om het innovatieve design.

De 'Sky Planter' zet tuinieren op z'n kop. Dit verbazende ontwerp komt van de hand van Patrick Morris van Nieuw-Zeeland's Boskke. De grond is vastgezet in de pot. Het water druipt niet naar beneden en je hoeft de pot maandelijks slechts 1 keer water te geven. Doordat het water minder snel verdampt schijnt de waterbesparing 80% te zijn als wij Patrick mogen geloven.

+ moodboard

Natuurlijk wanddecor

Het ontwerp van Maruja Fuentes heet 'Green pockets'. De ontwerpster uit Puerto Rico toont aan dat je met gerecycled materiaal een kunstig natuurlijk decor kunt bouwen.Deze keramische tegels geven de illusie dat de planten uit de muur groeien. Zo creëer je een kalmerende esthetische binnenruimte die tegelijkertijd de luchtkwaliteit verbeterd.

+ moodboard

Een keukentuin voor het moderne leven

Met deze modulaire verticale 'binnentuin' kun je thuis eenvoudig groenten en kruiden kweken. Het hele jaar door.

Het ontwerp maakt het kweken eenvoudiger want water geven gaat grotendeels automatisch. Het design is strak, modern en ruimtelijk, omdat het vooral de hoogte benut. Dus ook in een Nederlands appartement is dit een prima oplossing.

+ moodboard

Waterval van gieters

Met deze waterval bespaar je jezelf een hoop schepwerk. Alleen geschikt voor een tuin met voldoende hoogteverschillen.

Een fluitje van een cent. Al blijft een waterpomp ook in dit eenvoudige concept natuurlijk alsnog onmisbaar. Dat kan elektrisch, maar je kunt ook een handpomp bovenaan zetten. Ontzettend leuk voor de kinderen om het opgepompte water naar beneden te zien lopen.

+ moodboard

Tips?

Heb je zelf vermakelijke, bijzondere of vernieuwende producten of ontwerpen gezien? Laat het de redactie weten en mail naar info@tuintuin.nl. Dan neem ik het mee in mijn volgende blogartikel.

Bekijk meer blogs »

Paul van Gestel
feedback Switch to English