Tips voor zelfvoorzienend tuinieren

Zelfvoorzienend leven is een ware comeback aan het maken. Het verbouwen van je eigen voedsel en het opwekken van je eigen, duurzame energie spreekt steeds meer mensen aan. En waarom zou dit ook niet zo zijn? Zelfvoorzienend leven is gezond, goed voor het milieu én goed voor je portemonnee. Zelfs voor kleine tuinen is het haalbaar om een stukje meer zelfvoorzienend te leven. Lees hier enkele handige tips.

Verbouw je eigen voedsel

Het verbouwen van je eigen voedsel is wellicht wel het belangrijkste onderdeel van zelfvoorzienend tuinieren. Naast dat het goed is voor het milieu, is het ook nog eens gezond én leuk om je eigen kruiden, fruit en groenten te verbouwen. Wanneer je je eigen voedsel verbouwt, kun je altijd biologisch eten en eet je ook automatisch met de seizoenen mee.

+ moodboard

+ moodboard

Houd bij het uitkiezen van de kruiden, fruit en groenten vooral rekening met je eigen eetpatroon. Eet je bijvoorbeeld veel courgette, paprika en tomaten? Dan is het logisch om deze groenten zelf te verbouwen. Kruiden, fruit en groenten kunnen vaak ook in potten of vierkante bakken groeien. Door de vele opties, past een moestuin mooi bij elke tuin. Je kunt zelfs zorgen voor dagelijkse verse eitjes, door een kippenren te bouwen in je tuin.

Zo biologisch mogelijk

Als je toch zelfvoorzienend aan het leven bent, is het natuurlijk ook fijn als dit zo biologisch mogelijk gebeurt. Dit heb je helemaal zelf in de hand. Maak bijvoorbeeld zo min mogelijk gebruik van bestrijdingsmiddelen. Vooral kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn funest voor het milieu. Veel mensen vergeten dat dieren al veel van het werk kunnen oppakken. Slakken zijn bijvoorbeeld een lekker maaltje voor padden, egels en vogels. Ook lieveheersbeestjes, oorwurmen en sluipwespen maken zich nuttig door bladluizen op te eten. Mocht je toch nog bestrijdingsmiddelen nodig hebben, kies dan voor biologische bestrijdingsmiddelen.

+ moodboard

+ moodboard

Ook compost voor je tuin kun je eenvoudig zelf produceren. Een composthoop maak je met behulp van groente-, fruit- en tuinafval. Door het maken van je eigen compost bespaar je energie, doordat je je eigen afval verwerkt tot een nuttig product.

Maak gebruik van regenwater

Nederland staat natuurlijk bekend om de grote hoeveelheid regen die naar beneden valt. Waarom zouden we hier dan niet goed gebruik van maken? Jaarlijks gebruikt een huishouden gemiddeld 2.200 liter drinkwater voor de tuin. Door dit drinkwater te vervangen door regenwater, kun je een groot effect bereiken voor niet alleen het milieu, maar ook je waterverbruik.

+ moodboard

+ moodboard

Het plaatsen van een regenton is een makkelijke en relatief goedkope manier om zelfvoorzienend bezig te zijn. Regentonnen zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende formaten en designs. Zo kan een regenton ook nog eens een mooi accessoire zijn voor je tuin.

Duurzame energie kan niet ontbreken

Zelfvoorzienend leven gaat natuurlijk hand in hand met het gebruiken van natuurlijke energiebronnen, zoals zon en wind. Door gebruik te maken van deze energiebronnen, maak je jezelf onafhankelijk van grote leveranciers en kun je profiteren van gratis én duurzame energie. Plaats bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler. Nederland is misschien niet het meest zonnige land op aarde, maar ook met bewolking kunnen zonnepanelen en zonneboilers nog rendabel zijn. Zonnepanelen en zonneboilers worden doorgaans op daken geplaatst, maar wanneer je geen ruimte op je dak hebt of wanneer je een zonne-installatie op je dak simpelweg niet mooi vindt, kun je deze ook in je tuin plaatsen. Zonnepanelen zorgen voor gratis en duurzame energie, terwijl een zonneboiler zorgt voor warm water.

+ moodboard

Wanneer je iets meer ruimte hebt in je tuin, kun je zelfs kiezen voor een kleine, particuliere windmolen. Deze kun je op je dak of in je tuin plaatsen en wekt groene stroom op. In verband met de lange terugverdientijd van windmolens, zijn zonnepanelen en zonneboilers voor particulieren vaak een betere keuze.

+ moodboard

Er zijn veel opties om zelfvoorzienend te tuinieren. Zelfs met enkele kleine aanpassingen in je tuin kun je al veel bereiken. Zelfvoorzienend tuinieren is niet alleen een leuk project, het is ook nog eens zeer eco-friendly, gezond én kostenbesparend. En dat met iets simpels als creatief tuinieren.

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English