Groei & Bloei's Inclusieve Tuin. Inclusief wat? Inclusief heel veel!

De inclusieve tuin is een initiatief van Groei & Bloei. De tuin is opgezet alsof een volledig bestrate ruimte is teruggewonnen als tuinreservaat. Met de vrijgekomen tegels zijn keermuurtjes opgezet. Deze geven structuur aan de tuin, maar vormen ook zitplekken en beschutte plaatsen voor insecten.

+ moodboard

Weelderige planten

De Inclusieve Tuin is een natuurlijke tuin. In deze tuin zijn veel bloemen en siergrassen te vinden. Een mooie combinatie is Helenium met het siergras ruwe smele (Deschampsia cespitosa 'Goldschleier').

+ moodboard

Zitplekken

Zitje in het groen met de leuke stoelen van Suzip, gemaakt van robiniahout. Robinia is een Europese houtsoort die de hardheid van tropisch hardhout benaderd. Erg duurzaam dus!

+ moodboard

Eetbare planten

In dit tuingedeelte van De Inclusieve Tuin staat een kleine kweekkas. Hier omheen staan de meeste eetbare planten. En niet alleen lekker. Ook makkelijk, betrouwbaar en heel mooi! Op de voorgrond het prachtige blad van de artisjok. De donkere toeven fijn blad zijn van de bronzen venkel. De hoge ijle stengels zijn scheuten van de asperge. Een pol marjolein, een rode bessenstruik en een maggieplant maken deze eetbare tuinhoek compleet. Niet eetbare planten staan gemengd met eetbare planten om extra kleur te brengen.

+ moodboard

Vijver met stapstenen

Een natuurlijke vijver met veel beplanting trekt veel dierenleven aan. Kikkers en salamanders hebben inmiddels de weg naar de vijver in deze jonge tuin (aanleg 2012) gevonden. Ook gonst het van de libellen en andere insecten die baat hebben bij een stukje water in de tuin. Om de vijver zo natuurlijk mogelijk te maken is de vijver voor een groot deel ondiep gehouden. Hier is een moerasplantenzone ontstaan. De stapstenen zorgen voor een avontuurlijk pad over de vijver.

+ moodboard

Inheemse planten

De beplanting in De Inclusieve Tuin is voor een deel inheems. Zo ook deze koekoeksbloem (Silene flos-cuculi). Een kort levende vaste plant, een prachtige voorjaarsbloeier die zich makkelijk uitzaait. Het is erg leuk om inheemse planten te mengen met andere tuinplanten. Veel soorten die van nature in Nederland en omgeving groeien zijn prima tuinplanten. Vaak hebben ze meer natuurwaarde dan uitheemse en exotische planten.

+ moodboard

En nu.... Relaxen

Tuinieren is gezond. Je blijft in beweging en bent lekker buiten. Je wilt echter geen slaaf worden van je eigen tuin. Daarom zijn in deze tuin onder andere 26 planten toegepast die speciaal zijn geselecteerd uit het grote assortiment tuinplanten dat in Nederland te krijgen is. In dit '26 planten plan' van Groei & Bloei zijn sterke en mooie planten gekozen die het overal doen, zonder al te veel onderhoud.

Hoog tijd om eerst eens even te relaxen in de hangmat dus...

+ moodboard

Meer informatie over deze tuin

Initiatief: Groei & Bloei en Vara's Vroege Vogels .

Ontwerp: Carrie Preston: Studio Toop en Jasper Helmantel van Cruydt Hoeck.

Locatie: De Tuinen van Appeltern .

Bekijk meer blogs »

Arjan Boekel
Over Boekel Tuinen

Moodboards van Arjan Boekel

feedback Switch to English